Laatste nieuws:
Werk jij samen met Lutje De Wagter mee aan het zwerfkattenbeleid

Werk jij samen met Lutje De Wagter mee aan het zwerfkattenbeleid?

Sinds een aantal jaren is er een zwerfkattenbeleid in Essen. Veel mensen nemen nog steeds hun verantwoordelijkheid niet en laten hun kat niet steriliseren of castreren, met alle gevolgen van dien. Ook bij de nakomelingen is diezelfde verantwoordelijkheid nog vaak ver te zoeken en worden kittens ergens gedumpt. Gevolg: steeds meer zwerfkatten.

Lutje De Wagter is op dit moment de enige vrijwilligster die voor de gemeente werkt in het kader van het zwerfkattenbeleid. Ze doet dit met hart en ziel en zoekt nu een collega, die enige ervaring heeft met wilde katten en/of verwilderde katten en weet dat het vaak niet om ‘knuffelkatjes’ gaat.

Mail met locatie

“Als vrijwilliger krijg je van de gemeente een mail waar je ergens zwervers moet gaan vangen voor sterilisatie/castratie”, legt Lutje uit. “Soms kan het ook voorkomen dat er voor euthanasie gekozen moet worden als het diertje te ziek is en niet meer geholpen kan worden. Dan neem je contact op met de mensen waar je ze moet gaan vangen. Dit gebeurt met een vangbak. Als dit bij mensen aan huis is, wordt de bewoners gevraagd de vangbak in de gaten te houden en jou te bellen als er een katje in zit.”

Werk jij samen met Lutje De Wagter mee aan het zwerfkattenbeleid2

Snel handelen

“Het is dan zaak dat de bewoners zo snel mogelijk een doek over de vangbak, hangen om stress te vermijden bij de kat. De vangbak wordt opgehaald en meteen wordt de dierenarts gecontacteerd dat er een kat gebracht. Als het te laat is voor de dierenarts, wordt het katje een nacht thuis bij je in hospitalisatie gehouden en de volgende dag naar de dierenarts gebracht. Maar het beste is om dezelfde dag het katje bij de dierenarts te brengen als mogelijk. Dit om nog meer stress te voorkomen bij het dier.“

Thuis hospitaliseren

“Als het katje gesteriliseerd/gecastreerd is, belt de dierenarts op en ga ik ze daar ophalen om hier verder te hospitaliseren. Dit zou dus ook bij mijn toekomstige collega thuis zijn, als hij of zij wordt gebeld. Een kater is één nacht, een kattin twee of drie nachten en bij een abortus vijf of zes nachten. Het hangt er wat vanaf hoe ze zich voelen. Daarna worden ze teruggebracht naar de plek waar ze gevangen zijn. De meest mensen geven de diertjes dan nog wel verder eten, wat natuurlijk heel lief is en geweldig voor de katjes die zo nog meer kunnen bekomen.”

Werk jij samen met Lutje De Wagter mee aan het zwerfkattenbeleid3

Vergoedingen

“Je krijgt van de gemeente een kilometervergoeding en een vast bedrag per plek, niet per kat, voor de kosten van het hospitaliseren. Dat is voor het eten, kattenbakvulling, en verwarming in de winter. Ik zoek bij voorkeur iemand die uit Essen komt. Het mogen ook twee personen zijn, maar dat is maximaal. Ik leg het volledige pakket dan uit en als ze het zien zitten, krijgen ze een contract van de gemeente en een vrijwilligersvergoeding voor de benzine en de hospitalisatie. De beste persoon voor dit werk is iemand die niet werkt of deeltijds. Voltijds is wat moeilijk, omdat de dierenarts ‘s avonds liever niet aan de zwervers begint. Noodgevallen doen ze natuurlijk wel altijd!”

Samenwerkingen

“De gemeente werkt samen met een vaste dierenarts in de Sint-Jansstraat. Voor wat betreft kittens en tamme zwerfkatten werk ik samen met dierenasiel Canina. De kittens komen dan in gastgezinnen terecht en worden via hen geadopteerd als ze oud genoeg zijn. Bij Canina zijn ze ook nog op zoek naar gastgezinnen, daar mogen mensen zich ook altijd voor aanmelden.”

Heb jij ervaring met wilde of verwilderde katten en wil je je samen met Lutje inzetten voor het zwerfkattenbeleid in Essen? Neem dan contact op met Lutje op telefoonnummer 0497.64.00.01, via Facebookof e-mail: lutje.dewagter@hotmail.com!

NN

Facebook228
Twitter
Follow Me
Tweet