Laatste nieuws:
Diervriendelijk zwerfkattenbeleid werpt vruchten af

Diervriendelijk zwerfkattenbeleid werpt vruchten af

Al te vaak nog worden kittens gedumpt. Die zijn niet gesteriliseerd en kunnen na amper zestien maanden voor 36 nakomelingen zorgen. Zo ontstaat er een zwerfkattenprobleem.

In het verleden leverde dat op verschillende plaatsen in Essen niet alleen overlast op voor de omgeving, ook het leed voor de dieren zelf was groot. Want kittens die de eerste weken na hun geboorte niet of nauwelijks in contact komen met mensen worden verwilderde katjes.

Helmut Jaspers, schepen van dierenwelzijn (sp.a): “Sinds 2017 pakken we de overlast door zwerfkatten op een diervriendelijke manier aan. Wanneer er melding komt van zwerfkatten geeft onze milieudienst dit door aan een vrijwilligster. Zij vangt de zwerfkatten met aangepaste vangbakken. We stelden als gemeente een dierenarts aan die de zwerfkatten onvruchtbaar maakt. De katten worden eveneens behandeld tegen vlooien, luizen, wormen en oormijt en krijgen naast een antibioticum en pijnstiller eveneens een kleine oorknip. Die toont aan dat ze onvruchtbaar zijn. Daarna worden ze terug uitgezet op de plek waar ze werden gevangen. Zo nemen andere katten het territorium niet in”.

Indien de katten er echt té erg aan toe zijn, worden ze uit hun lijden verlost en geëuthanaseerd.

In 2018 werden er 47 kattinnen gesteriliseerd, 44 katers gecastreerd en tot slot moesten jammer genoeg ook 7 dieren worden geëuthanaseerd. Er werden 85 kittens naar het dierenasiel Canina gebracht voor een nieuwe thuis.

Het schepencollege besliste om het bestaande contract met Dierenartsen Noord opnieuw te verlengen.

Bron: sp.a Essen
Foto: Pixabay

Facebook107
Twitter
Follow Me
Tweet