Laatste nieuws:
Vrijwilligers en OCMW-cliënten tuinieren samen in 'Den Hof'

Vrijwilligers en OCMW-cliënten tuinieren samen in ‘Den Hof’

In Gooreind kan je een bijzondere moestuin bezoeken: samentuin Den Hof, gelegen op het domein van Coda vlak bij het sociaal huis van Wuustwezel en woonzorgcentrum Amandina. Vrijwilligers uit de buurt slaan er de handen in elkaar met cliënten van het OCMW om samen de tuin te onderhouden, groenten te kweken en te delen, en van elkaar te leren. Momenteel wordt er volop geoogst in Den Hof.

Vrijwilligers en OCMW-cliënten tuinieren samen in 'Den Hof'2

Aangename plek

Den Hof werd opgericht in 2021 en is opgedeeld in vijf ecologische moestuintjes van elk zo’n 100 m². Dankzij de inzet van vrijwilligers met groene vingers en OCMW-cliënten, is de samentuin uitgegroeid tot een pareltje vol met groenten, planten en struiken. De verschillende percelen leveren een mooie oogst op. Maar nog belangrijker: het is een aangename plek om samen te werken, van elkaar te leren, groenten en plantjes te delen of gewoon samen te zijn. Per lap grond werkt een groepje van een viertal personen samen om groenten te kweken. En de hele groep helpt mee aan het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. De verschillende percelen zijn ingedeeld in verschillende bedjes. Zo kunnen jaarlijks verschillende groenten gekweekt worden op een andere plaats.

Vrijwilligers en OCMW-cliënten tuinieren samen in 'Den Hof'3

Plek voor ontmoeting

Elk perceel in Den Hof wordt beheerd door vrijwilligers en cliënten van het OCMW (sociaal huis). Dinsdagnamiddag is het vast werkmoment: er wordt gezaaid, geplant, verzorgd en geoogst. En het resultaat mag gezien worden. De tuintjes geven ook dit jaar een mooie oogst. Maar Den Hof is bovenal een plek voor ontmoeting, met bijzondere aandacht voor kwetsbare personen. Den Hof is ook een plek om samen te leren. Zo kan je er regelmatig de cursus ecologisch tuinieren van Velt vzw volgen.

Vrijwilligers en OCMW-cliënten tuinieren samen in 'Den Hof'4

Iedereen is welkom

De samentuin is een initiatief van het lokaal bestuur Wuustwezel in samenwerking met palliatief centrum Coda. Het werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Leader en Cera. In Den Hof wordt ecologisch getuinierd. Omdat in de samentuin ontmoeting centraal staat, leren diverse mensen er elkaar beter kennen. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, afkomst, beperkingen of talenten.

Wie meer wil weten over de samentuin of ook graag aan de slag wil in Den Hof, mag contact opnemen met het sociaal huis van Wuustwezel via onthaal@wuustwezel.be of 03 633 52 10.

Bron en foto’s: Lokaal bestuur Wuustwezel

Facebook24
Twitter
Follow Me
Tweet