Laatste nieuws:
wat moet er deze maand gebeuren in de tuin?

Mei: wat moet er deze maand gebeuren in de tuin?

De lente is nu eindelijk volop aan de gang en wij kijken uit naar een stralende zomer! Daar hoort natuurlijk ook een prachtige tuin bij, zodat je ten volle kunt genieten van de zomer. Wij vertellen je wat er in mei gedaan moet worden om tegen juni een prachttuin te hebben.


Nieuw gras

Om een mooi groen gazonnetje te verzekeren tijdens de zomermaanden zijn er enkele dingen die je best nakijkt en doet in de maand mei. Verwijder ten eerste al het onkruid uit je tuin. Dit kan handmatig of met onkruidbestrijdingsmiddelen. Kijk waar je kale plekken hebt, en zaai op deze plekken nieuw gras. Dit kan met een “herstelgazon kit” of met gewone graszaadjes. Strooi kunst- of organische mest op je gazon als er regen voorspeld wordt of als je enkele dagen nadien tijd hebt om elke dag goed te besproeien met water. Zo krijgen de nieuwe zaden alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en krijgt het “oude” gras ook weer een boost. Als je dit allemaal in mei afgerond hebt, kun je begin juni starten met 1 à 2 keer het gras af te rijden.

Ga voor vaste en eenjarige planten

Vele planten mogen al vanaf april geplant worden, maar er zijn tal van planten die niet tegen nachtvorst kunnen. Deze mogen pas na 15 mei (ijsheiligen) geplant worden. Lees dus goed de omschrijving bij elke plant als je nieuwe plantjes gaat kopen of vraag raad aan de verkoper.

Tijd om te snoeien

Tijdens de meimaand mogen er heel wat planten gesnoeid worden. Zoals bijvoorbeeld ligusterhagen, beukenhagen buxus, hulst, en andere coniferen. Taxus kan je beter iets later snoeien. Knip coniferen niet af tot op het kale hout want dat is niet bevorderlijk voor hun groei.

Indien je planten of bloemen hebt staan die in mei al uitgebloeid zijn is het belangrijk deze ook al te snoeien. Zo geef je de plant meer kans om het jaar nadien weer even mooi of zelfs nog mooier te bloeien.

Werk je bloembollen bij

Indien je tijdens de maanden maart en april bloembollen had die in volle bloei stonden, is het hoog tijd om de verwelkte bloemen in mei af te knippen.

Investeer in je moestuin

Als je tijdens de maanden maart en april al enkele vroege groenten zoals radijzen, sla of asperges geplant had, kun je deze tijdens de maand mei al oogsten. Wat betreft het zaaien van nieuwe groenten, kun je tijdens de meimaand kiezen tussen sluitkool, rode bieten, wortelen, witloof, sla, erwten, boontjes, radijs, knolrapen, … .

Plant eens een (fruit)boom

Tijdens de maand mei kun je uiteraard nog niks oogsten van je fruitbomen, maar je kunt wel een lekkere oogst verzekeren door kersen- en pruimenbomen te snoeien en stro te leggen onder aardbeiplanten en de uitlopers te verwijderen.

Bron: Zimmo.be
Foto: PixaBay

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet