Laatste nieuws:
Ontdek de soortenrijkdom in Grenspark Kalmthoutse Heide tijdens Beleefweek

Ontdek de soortenrijkdom in Grenspark Kalmthoutse Heide tijdens Beleefweek

Van 20 tot en met 26 mei 2024 kan iedereen ervaren hoe mooi én bijzonder Grenspark Kalmthoutse Heide is. Tijdens de allereerste editie van de Beleefweek is er van alles te doen en te ontdekken in en rondom het Grenspark.


Tijdens deze Beleefweek zorgen Nederlandse en Vlaamse partners samen voor een week vol activiteiten voor jong en oud. Ga op insectensafari, bezoek een bio-boerderij, bouw een bijenhotel of proef lokale producten tijdens een duurzame markt. Op de website van Grenspark vind je een overzicht van alle activiteiten. Voor sommige activiteiten is aanmelden vooraf verplicht en soms zijn er kosten aan verbonden.

Soortenrijk Grenspark

De Beleefweek wordt georganiseerd door Grenspark Kalmthoutse Heide en IVN Natuureducatie samen met diverse Vlaamse en Nederlandse partners. Gedurende deze week is er ook aandacht voor Wereld Bijendag (20 mei), de Dag van de Biodiversiteit (22 mei) en de European Day of Parks (24 mei). “Deze eerste beleefweek zet de diversiteit aan soorten die het Grenspark te bieden heeft in de spotlights” aldus Martin Groffen, voorzitter van Grenspark Kalmthoutse Heide.

500.000 waarnemingen

Dat de natuur niet in begrenzingen denkt of groeit, is duidelijk in Grenspark Kalmthoutse Heide. Dit natuurgebied ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens en omvat ongeveer 60 km², maar voelt grenzeloos, eindeloos aan. Wellicht vanwege de grote diversiteit in het landschap, bestaande uit heide, vennen, bossen en landduinen. Hier huizen broedvogels als de boomleeuwerik, nachtzwaluw en de zwarte specht. De enorme diversiteit van dit stuk natuur is van aanzienlijke ecologische en cultuurhistorische waarde. Niet gek dus dat Grenspark Kalmthoutse Heide deel uitmaakt van het Natura-2000 netwerk dat in heel Europa de belangrijkste natuurgebieden op duurzame wijze beschermt. Martin Groffen: “Sinds 2004 zijn er al meer dan 500.000 waarnemingen geregistreerd in het Grenspark. De beleefweek is een unieke kans om de vele soorten die ons gebied rijk is te ontdekken.”

Ontdekken en beleven


Tijdens de Beleefweek zetten we alle soorten die in Grenspark Kalmthoutse Heide leven in de spotlights. We dagen mensen uit om de natuur te ontdekken en te beleven en vertellen ook hoe je zelf iets terug kunt doen voor de natuur. Leer mee over de flora en fauna of steek de handen uit de mouwen. Ga mee op excursie of maak een wandeling met een natuurgids.
Kijk voor het gehele aanbod op www.grensparkkalmthoutseheide.com/soortenrijk-grenspark-beleefweek.

Bron: Grenspark Kalmthoutse Heide
Foto: © Miranda de Vries

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet