Laatste nieuws:
De Hobby van Silvio Van Oevelen - Noordernieuws.be - DSC_7374u60

De bijzondere hobby van… Silvio Van Oevelen

Sommige mensen zijn al blij als ze een cactus in leven kunnen houden, anderen hoeven iets maar aan te raken en het groeit en bloeit. Net als bij Silvio Van Oevelen (46), die zich bijna heel zijn leven al met planten bezig houdt.

Voorliefde voor fuchsia’s

“Op mijn twaalfde kreeg ik een stukje hof van mijn ouders, waar ik groenten plantte, afrikaantjes en radijsjes. Mijn voorliefde voor fuchsia’s begon toen ik een plant van mijn oma kreeg voor in mijn tuintje. Met mijn ouders ging ik naar een fuchsiashow in de Kiekenhoeve. De volgende dag ging ik terug, nadat alles was weggehaald, om afgevallen scheutjes te zoeken die ik daarna opkweekte.”

02 De Hobby van Silvio Van Oevelen - Noordernieuws.be

De ideale voedingsbodem

“Om de ideale voedingsbodem te verkrijgen, verzamelde ik bladgrond uit het bos. Maar niet bij bomen waarvan de naam met een b begint, zoals beuk of berk. Die grond is namelijk te zuur. De bladgrond deed ik in bakjes, die ik weer in piepschuimen bakjes plaatste, voor de warmte.
Voordat ik de fuchsia’s in de grond zette haalde ik de onderste blaadjes er af en plaatste de bakjes daarna in de serre of in een kweektunnel.”

De Boerenfuchsia

“Er zijn ontzettend veel soorten fuchsia’s, in allerlei vormen en kleuren. Het is een veelzijdige plant, van boerenfuchsia’s tot hoog gecultiveerde. De boerenfuchsia was de eerste soort en nog steeds de sterkste. Alle andere soorten zijn daaruit voortgekomen.”

07 De Hobby van Silvio Van Oevelen - Noordernieuws.be

Het verwarmen van 500 planten

Het werd al snel duidelijk dat Silvio groene vingers heeft. “Twee jaar nadien deed ik al mee aan een show van vzw Magellanica, waar ik de jongste was. Ik had toen al zeker 500 planten (zo’n 120 soorten) in de serre staan, die verwarmd werd met een warmtekanon. We hadden een alarm gemaakt dat wanneer, om welke reden dan ook, de temperatuur onder de 5 graden kwam, ik een signaaltje kreeg. Op een gegeven moment ging dat alarm iedere nacht af en zijn we weken aan het tobben geweest, mijn vader heeft het warmtekanon zelfs helemaal uit elkaar gehaald. Toen kwam hij er achter dat het uitging door zuurstoftekort. Nadat we een gat in de deur hadden gemaakt, ging het goed.”

Oranjerieplanten

“Om uit de kosten van de verwarming te komen, hield ik ieder jaar een éénmalige fuchsiaverkoop. Mijn vader zat dan aan de kassa en mijn moeder, grootouders en nichten kwamen op zo’n dag helpen. De laatste keer dat ik zo’n verkoop deed was begin ’90. Ik heb toen nog een paar keer meegedaan aan shows, maar toen ging ik werken en had er minder tijd voor. Ondertussen was ik me ook gaan interesseren voor andere oranjerieplanten, zoals oleanders, datura’s, agapanthus, dipladenia’s, … Ik koop de planten en van het zaad kweek ik andere planten op. Voor sommige planten moet je veel geduld hebben, zoals bij de agapanthus. Die lijkt het eerste jaar hoofdzakelijk op grof gras en het kan wel drie jaar duren voor er een bloem in komt, maar die is dan wel kolossaal. Hoe mooi ik andere oranjerieplanten ook vind, fuchsia’s blijven mijn favoriet!”

De bijzondere hobby van Silvio Van Oevelen

Winterbehandeling

“In het najaar laat ik de eerste nachtvorst over mijn fuchsia’s gaan, dan snoei ik ze een derde terug, klop al het zand van de wortels en kuil ik ze in, in de serre op een halve meter diepte. Dan gaat er een zeil overheen. Gaat het serieus vriezen, dan gaat er ook nog een laag stro over.”

20 De Hobby van Silvio Van Oevelen - Noordernieuws.be

Silvio’s Tuintips
 • Fuchsia’s zijn buitenplanten, maar de meeste soorten zijn niet winterhard. Je moet ze niet in de volle zon zetten en ze hebben vaak last van witte vlieg en luis, dus je moet ze regelmatig met gif spuiten. Ze zijn erg dorstig en moeten veel water krijgen, ieder jaar verpot je ze en dan is het zaak goede potgrond te gebruiken.
 • Clematis en kamperfoelie zijn eigenlijk schaduwplanten. Plaats je ze toch in de volle zon, zet dan een dakpan of halve buis rond het eerste deel van de plant, dat is het meest kwetsbare deel.
 • Onkruid tussen de stenen: strooi er wat keukenzout op, dan ben je er voor een poos vanaf.
 • Stenen ontalg je door javel te verdunnen met een beetje water en erop te spuiten.
 • LW

  Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

  Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

  Facebook22
  Twitter
  Follow Me
  Tweet