Laatste nieuws:
Augustus wat moet er deze maand gebeuren in de tuin

Augustus: wat moet er deze maand gebeuren in de tuin?

Juli heeft ons weinig zon en veel regen gebracht dit jaar. Hopelijk heeft deze maand wat meer zon voor ons in petto! Maar wat moet je dan nu doen in de tuin? Dit zijn jouw 7 to-do’s!

Het gazon

Wat vreemd, je gras ziet er niet dor uit! Door het regenachtige weer en temperaturen rond de 20 graden, ligt je gazon er nog eens groen bij. Wat kan je doen om het nog te verfraaien? Wel, tussen je gazon zie je wellicht heel wat onkruid. Je kan dat onkruid met de hand één voor één uittrekken, of het gras maaien.

Water geven

Op dit moment is het niet nodig om je tuin water te geven. Wordt het ineens terug droog met dan enkele dagen op rij felle zon? Dan kan je vroeg in de ochtend of ’s avonds laat als het afgekoeld is extra water geven. Doe je dat op het warmst van de dag, dan gaan ze wennen aan dat vocht bij hoge temperaturen en zal de plant niet lang overleven. Daarnaast kunnen de bloemen ook verbranden als je ze bevochtigt in volle zon. Wist je trouwens dat elke dag de planten water geven geen goed idee is? Wanneer ze te vaak water krijgen, worden ze lui. Eens om de twee à drie dagen is dus voldoende en pas als de bladeren gaan krullen en hangen, is het hoogst nodig om de spuit erbij te halen. Daarnaast zijn er nog een heel deel andere tips om minder water te gebruiken in je tuin.

Snoeien

Ook in augustus kan er gesnoeid worden! De meeste hagen groeien nog tot eind deze maand. Je kan ze deze maand – op een bewolkte, iets koelere dag – snoeien om ze de hele winter lang mooi te houden. Ga ze niet snoeien bij 30 graden in volle zon, daar doe je jezelf en je planten geen plezier mee.

Onkruid

Zoals eerder gezegd groeit er onkruid op je gazon. Maar helaas vind je ook ongewenste sprieten tussen de stenen, bloemen en planten. In augustus kan je even stevig uithalen en alles wat onkruid, uitgebloeid of verbrand is, verwijderen.

Planten

Sommige planten zijn behoorlijk hoog gegroeid door dit regenachtige weer. Daarom is het verstandig om ze goed vast te binden, zodat ze niet gaan hangen of afbreken door de wind. Bovendien is het bij dit weer evenzeer belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kunnen de wortels van de planten bij deze natte omstandigheden vatbaar zijn voor verstikking. Je kunt de grond rondom de planten wat losser maken zodat het water goed kan weglopen en de wortels voldoende zuurstof krijgen. Daarnaast is het verstandig om te voorkomen dat de wortels van de planten blootliggen, omdat ze anders kunnen verbranden als de zon weer tevoorschijn komt.

De moestuin

Gaat de zon weer volop schijnen? Dan kan het niet alleen verstandig zijn om je potten naar de schaduw te verplaatsen, ook je moestuin kan je even rust geven met grote schaduwdoeken. Deze kan je over al je groenten spannen of over je serre leggen. Wil je nog wat zaaien deze maand? Dan zijn spinazie en sla ideaal. Om te oogsten zit je goed met komkommers, courgetten, tomaten, bessen en druiven.

Beestjes

Tenslotte kan je denken aan de diertjes in je tuin. Heb je dieren in je tuin zoals een konijntje, poes of hond, ververs dan tijdig hun drinken. Ook beestjes die niet van jou zijn, zoals vogels of bijen, kan je helpen. Een bijtje heeft energie nodig om te kunnen vliegen. Je kan altijd een dopje van een fles vullen met suikerwater zodat ze kunnen drinken. Vogeltjes kan je een verdiende opfrisbeurt geven met een vogelbadje.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook28
Twitter
Follow Me
Tweet