Laatste nieuws:
Zet deze zomer de zon in je tuin

Zet deze zomer de zon in je tuin

De Milieuraad Stabroek heeft dit jaar als doel om alle tuinen in het zonnetje te zetten.


Hoe?

Nog tot en met 31 mei 2024 kan je op de volgende locaties terecht om een zakje met zonnebloemzaadjes op te halen.

Let wel op, dit enkel tijdens de openingsuren van onderstaande gebouwen:

  • Recyclagepark – Krekelberg 28 (op zaterdagen tussen 10u00 en 12u00, bij de compostmeesters)
  • Onthaalbalies gemeentehuis – Dorpsstraat 99
  • Onthaalbalie OCMW/Schoem Administratie – Kerkstraat 35
  • Bibliotheek Stabroek – Smoutakker 30
  • Ontspanningslokaal ’t Kalf – Veldstraat 97

De zonnebloem is een zeer geliefde eenjarige plant die tot wel drie meter hoog kan worden. Haar bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan, terwijl de zaden een lekkernij vormen voor vogels.

Met deze actie beoogt de Milieuraad, in samenwerking met het gemeentebestuur, de biodiversiteit in onze tuinen op een kleurrijke en zonnige manier te verhogen. We hopen dat jullie massaal een zakje komen halen en aan het zaaien gaan, waardoor de gemeente gedurende de zomermaanden zonnig in de schijnwerpers staat.

Hoe moet je ze zaaien?

Binnenshuis kun je het hele jaar door zonnebloemen zaaien. Als je ze buiten wilt zaaien, wacht dan tot het niet meer vriest. De hoogte van zonnebloemen varieert van 30-50 centimeter tot wel 4-5 meter. Kies dus zorgvuldig een plekje uit, zodat ze andere vaste planten niet overschaduwen. Zaai de zaadjes ongeveer 2,5 cm diep en 15-30 centimeter uit elkaar. Bij hogere soorten laat je best 30-40 centimeter tussen. Kies een zonovergoten plekje in de tuin. Zonnebloemen zijn heliotropisch, wat betekent dat ze naar het licht toegroeien en hun kopje meedraaien met de richting van de zon. Dit is zo eenvoudig dat het aangenaam is om te doen met (klein)kinderen.

Hoe moet je de zonnebloemen verzorgen?

Zonnebloemen hebben voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Geef daarom in droge perioden extra water, zodat de grond niet uitdroogt. Geef ook weer niet te veel water, omdat in te natte grond de stengels kunnen gaan rotten of breken.

Om zo hoog te kunnen groeien, heeft een eenjarige zonnebloem voedzame grond nodig. Verbeter de grond in het vroege voorjaar door een laagje compost toe te voegen. De lange stengels van eenjarige zonnebloemen kunnen wel wat hulp gebruiken bij het groeien. Steun ze met een stevige stok, paal of een klimrek, aangezien ze anders kunnen omwaaien door hun hoogte. Bind de stengel op meerdere punten vast met zacht tuintouw.

Wanneer bloeien zonnebloemen?

Zonnebloemen bloeien doorgaans van juli tot september-oktober. Dit is afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt. Ze groeien bovendien vrij snel, dus je hebt lang plezier van deze plant.

En wat na de bloei?

Een zonnebloem is uitgebloeid wanneer ze haar kopje laat hangen en de zaadjes bruin worden. Snijd de bloem vervolgens af en laat ze drogen om de zaadjes te verzamelen, of laat ze hangen als feestmaal voor de tuinvogels.

Bron: Gemeente Stabroek
Foto: © Björn Mertens

Facebook2
Twitter
Follow Me
Tweet