Laatste nieuws:
Vijftiende-eeuwse selfie Chantal Durham-Bogers voor wedstrijd ‘Op Eigen Hout’

Vijftiende-eeuwse selfie Chantal Durham-Bogers voor wedstrijd ‘Op Eigen Hout’

De afgelopen drie maanden werkte Chantal aan haar inzending voor de wedstrijd ‘Op Eigen Hout’ van Kunstwerkt, een kunstorganisatie in Gent.

De Rechtvaardige Rechters

“In de vijftiende eeuw schilderden Jan en Hubert van Eijck het Gentse altaarstuk ‘Lam Gods’,” vertelt Chantal. “Dit bestond uit twaalf panelen en een van de panelen, De Rechtvaardige Rechters, werd in 1934 gestolen en is nooit teruggevonden. Het paneel dat te zien is, is eigenlijk een kopie gemaakt door Jef van der Veken. ‘Kunstwerkt’ opende een wedstrijd voor kunstenaars om een eigen versie van het ontbrekende paneel in te dienen, geschilderd op een groot houten paneel van 55 x 147 cm.”

Grote uitdaging

“Dit project was voor mij een grote uitdaging. Doorgaans schilder ik foto’s na die, bij voorkeur, door mezelf genomen zijn. Maar dat was voor dit werk natuurlijk geen optie. Het was best moeilijk om dat wat ik in gedachten had, samen te voegen tot een sprekend beeld. Jan en Hubert van Eijck schilderden zichzelf als twee van de ruiters op het originele paneel. Je zou het een vijftiende-eeuwse selfie kunnen noemen. Met die gedachte als basis, schilderde ik de twee broers samen op een paard met een selfie stok in de hand. Om in die stijl te blijven, is de dame die het paard vasthoudt mijn eigen selfie. De middeleeuwen en de huidige tijd samengevat in een beeld, vandaar dat ik het de naam gaf: ‘Flash Forward’.”

Vijftiende-eeuwse selfie Chantal Durham-Bogers voor wedstrijd ‘Op Eigen Hout’

Foto’s: Chantal Durham-Bogers

NN

Facebook68
Twitter
Follow Me
Tweet