Laatste nieuws:
Verknal je feest niet. Gebruik vuurwerk veilig!

Verknal je feest niet. Gebruik vuurwerk veilig!

Nieuwjaar! Feest! Vrienden! Vuurwerk!

Je bent van plan om de overgang van oud naar nieuw samen met vrienden knetterend af te sluiten? Met voetzoekers, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en ander vuurwerk? Dan hoeven we je niet te vertellen dat je die veilig moet gebruiken. Vorig jaar vielen er 24 zwaargewonden, vooral jonge mannen, door vuurwerk dat tijdens oudejaarsnacht werd afgestoken.

Waar mag je vuurwerk afsteken? Welke voorzorgen neem je ?

Sinds mei 2019 geldt er in Vlaanderen een algemeen verbod op vuurwerk. De gemeente kan echter uitzonderingen toelaten voor geluidsarm vuurwerk waarbij ze een schriftelijke toestemming moeten geven. Wensballonnen en voetzoekers mogen zeker niet. De gemeenten Essen, Kalmthout en Wuustwezel hebben dezelfde regels laten opnemen in het GAS-reglement.

Gedurende het jaar:

-Is vuurwerkgebruik verboden.
-Een afwijking is mogelijk indien je geluidsarm vuurwerk gebruikt, dit via een professionele firma doet en enkel in het kader van een evenement. Je moet dit 6 weken van tevoren aanvragen. Je moet een toelating krijgen van het college van burgemeester en schepenen.

Vuurwerkgebruik tijdens oudejaarsnacht:

-Is vuurwerkgebruik verboden.
-Een afwijking is mogelijk van 31 december 23:59 tot 1 januari 00:30, alleen indien je geluidsarm vuurwerk gebruikt. Je moet dit van tevoren aanvragen en uiterlijk voor 19 december 12:00. Je moet een toelating krijgen van het college van burgemeester en schepenen.

Aanvraagformulier vuurwerk oudejaarsnacht gemeente Wuustwezel

Heb je een toelating:

-Kies een geschikte afsteekplaats. Een open en droge plek uit de buurt van gebouwen en wagens en niet in een park of andere groene zone.
-Schiet het vuurwerk enkel af als er weinig tot geen wind is.
-Hou toeschouwers op voldoende afstand van de afsteekplaats.
-Breng dieren naar een veilige plaats. Vooral honden en paarden zijn bang van vuurwerk en kunnen panikeren.

De belangrijkste tips

-Steek je het vuurwerk zelf af? Wees dan de vuurwerk-BOB en blijf nuchter. Lees eerst de gebruiksaanwijzingen zodat je goed weet hoe het vuurwerk werkt.
-Zorg dat het vuurwerk stevig en rechtop staat en gebruik aansteeklonten om het aan te steken. Lont aangestoken? Verlaat dan zo snel mogelijk de lanceerplaats.
-Werkt het vuurwerk niet? Wacht minstens een half uur vooraleer terug te keren en steek nooit opnieuw een lont aan die niet heeft gewerkt
-Na de knallen: doof de gloeiende resten, ruim de afsteekplaats op en vier 2020!

Meer info

Dienst vrije tijd – 03 690 46 79 – vrijetijd@wuustwezel.be of bij de desbetreffende dienst in jouw gemeente

Bijlage:
verknal-uw-feest-niet.pdf

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pixabay

Facebook57
Twitter
Follow Me
Tweet