Laatste nieuws:
Myrelle - Trots op mijn Beroep - Danslerares - Dansschool - Noordernieuws.be - DSC_0979u90

Trots op mijn beroep. Myrelle Tholen vertelt!

Een passie voor bewegen en dans en daar je beroep van maken. Myrelle Tholen (50) deed en doet het.

Beatballet en circusvoorstellingen

“Al heel jong ben ik op beatballet gegaan. Ik moet een jaar of 10 zijn geweest.” herinnert Myrelle zich, “Dat was in Oudenbosch, want hier in de omgeving was er niets te vinden op dat vlak. Toen ik in de 5de klas zat gaf ik al les in beatballet aan de leerlingen in mijn klas. Dan maakte ik de dansjes voor de groepjes van school op de liedjes van het songfestival. De kinderen vonden dat echt heel leuk en ik ook natuurlijk. Ik gaf ook circusvoorstellingen bij mijn pleegouders in de tuin en nodigde alle buren uit om te komen kijken. Mijn eerste danswedstrijd deed ik toen ik 9 was in een discotheek in Schilde”

Technieken tot in de perfectie uitvoeren

“Niet lang daar na begon ik met majorette in Roosendaal. Dat was toen heel erg in. Ik heb dat 4 jaar gedaan, toen kwam ik met mijn vinger tussen de deur. Die was daardoor zo gehavend, dat ik niet meer met een majorettestok kon werken. Ik heb met toen helemaal op beatballet gestort, de voorganger van streetdance. Ik ging naar verschillende dansscholen om met te specialiseren in de meest uiteenlopende technieken. Technieken tot in de perfectie uitvoeren fascineerde me toen al.”

Majoretteles geven aan medeleerlingen

“Mijn grote inspiratiebron was Michael Jackson met zijn geweldige voetenwerk. Dat intrigeerde me. Maar ook James Brown, The Jackson 5, Kool & The Gang, The Trammps, … Die brachten allemaal het dansen in mij naar boven. Op middelbare school werd tussen de middag trommelen gegeven, wat vooral door de jongens werd gevolgd. Raf Herreijgers gaf die lessen toen. Omdat ik geen wedstrijden majorette meer kon doen vanwege mijn hand, kocht de school 15 majorettestokken aan. Zodat ik les kon geven aan de medeleerlingen. We traden op bij speciale gelegenheden en dat was altijd een succes.”

Trainen in Funk You

“Na de middelbare school ging ik naar Antwerpen voor een kappersopleiding.. Daar ging mijn wereld echt open. Een leerling die fotografie studeerde nam altijd een gettoblaster mee. Na veel gesprekken bleek dat wij veel raakvlakken hadden op het gebied van dansen. Met nog een paar geïnteresseerden hebben we besloten iedere woensdagmiddag in discotheek Funk You te gaan trainen. Van lieverlee zijn we met wedstrijden mee gaan doen.”

Cartouche

“Na mijn opleiding werd ik gevraagd in een zanggroep te stappen: Cartouche. Dat bleek een succes te zijn en we traden veel in het buitenland op, met name in Frankrijk. Ik heb daar heel erg van genoten. We hadden veel optredens en kwamen op t.v. in West-Afrika, Canada, Frankrijk, … Daarna heb ik als alleenstaande moeder besloten met mijn zangcarrière en internationale optredens te stoppen en ging dansles geven in Essen.”

Mijn passie voor dansen gaat veel verder

“Ik begon bij een fitnesscentrum en dat breidde uit naar diverse fitnesscentra van Essen tot Steenbergen. Op sportdagen ging ik bij de diverse scholen lesgeven. Voor mij was het duidelijk dat mijn passie voor dansen veel verder ging dat ik om te beginnen door had. Ik bleef de diverse bijscholingen volgen om me nog meer te verdiepen in de materie. Ook aanstaande zondag heb ik weer een opleiding. Die wordt gegeven door Russische, Amerikaanse en Nederlandse choreografen, die de nieuwste technieken aan komen leren.”

Dance Hall Queens

“In 2005 ben ik begonnen met een eigen studio in de Dreef: Dance Hall Queens. Dat was voor mij een heel speciale locatie, omdat ik daar mijn eerste groepslessen heb gegeven. Dance Hall Queens was een enorm succes. 65% van de meisjes hier in Essen heb ik hun 1ste danspasjes geleerd.”

Move Like Michael Jackson

“De reden van het succes was dat het hiphop was en buiten jazzballet was er eigenlijk niks anders op het gebied van hedendaagse dansen. Ik had en heb nog steeds een enorme passie voor dansen, maar op een maal na heb ik nooit meegedaan met wedstrijden. Die ene wedstrijd was: Move Like Michael Jackson. Het is me toen gelukt om ons als dansschool uit Essen op de kaart te zetten. De winnaar van deze wedstrijd had ik het jaar nadat hij won bij ons bij de show! ”

Boudewijn Joannes
Boudewijn Joannes
Boudewijn Joannes

“Bij die ene wedstrijd is het gebleven want ik hou helemaal niet van het competitieve. Dat geeft onrust binnen de groepen. Diverse van mijn leerlingen zijn toen elders les gaan nemen, omdat ze wel aan die wedstrijden mee wilden doen. Hun technieken waren na mijn lessen zo goed, dat er twee Nederlands Kampioen zijn geworden en er drie naar het conservatorium zijn gegaan.
Mijn grote trots is Boudewijn Joannes. Boudewijn danst nu in het ballet van de Lion King.”

Myrelle’s Dance Studio

“Ik heb veel leerlingen de kans gegeven zich te ontwikkelen tot dansleerkracht. Ik zag hun talent en liet ze hun eigen ideeën vormen. Die leerlingen kwamen ook buiten de lessen om te dansen. Op een gegeven moment was het tijd voor een nieuwe naam en een nieuwe start. Ik ging verder onder de naam Myrelle’s Dance Studio’.”

Eén grote familie

“Alle leerlingen beginnen in een basisteam en ik observeer wie er echt een liefde heeft voor dansen. Leuk vinden ze het allemaal, maar niet iedereen heeft diepgaande passie. De leerlingen die dat wel hebben selecteer ik in een aparte groep, zodat zij die passie verder uit kunnen diepen. Zij kunnen zich dan verdiepen in de diverse technieken, zoals house dance (veel voetenwerk), salsatechnieken en de zogeheten old school invloeden: de allereerste hiphoppasjes.
Ik zie mijn school als één grote familie, niet als aparte individuen. We komen ook allemaal voor elkaar op, daar staan we om bekend. Zelfs oud leerlingen hebben het hier nog over.”

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots dat ik mijn passie voor dans al 23 jaar kan doorgeven aan mijn leerlingen en dan met name de techniek. Techniek staat hoog aangeschreven bij mij. Ik hou veel van al mijn leerlingen, maar mijn kinderen zijn mijn grootste trots waar ik alles voor doe!”

LW

Facebook105
Twitter
Follow Me
Tweet