Laatste nieuws:
Strengere maatregelen zijn er van kracht in het land en in de provincie Antwerpen

Strengere maatregelen zijn er van kracht in het land en in de provincie Antwerpen

De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 27 juli opnieuw strengere maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Voor de provincie Antwerpen, waar de stijging van het aantal besmettingen het grootst is, gelden er extra strenge maatregelen. Deze regels gelden voorlopig tot eind augustus 2020.

MAATREGELEN VOOR HEEL HET LAND (INGANG VANAF WOENSDAG 29 JULI)
Sociale bubbel van vijf
Het aantal sociale contacten wordt teruggeschroefd naar 5 vaste contacten per gezin. Een “gezin” is iedereen die onder hetzelfde dak woont. Bovendien moeten dat de komende 4 weken dezelfde contacten blijven. Kinderen tot 12 jaar worden niet meegerekend.

Uitstapjes met maximaal 10 personen
Wat betreft niet-begeleide bijeenkomsten zoals samenscholingen, uitstappen of ontmoetingen met familie of vrienden: die zijn beperkt tot maximaal 10 personen, kinderen jonger dan 12 er niet bij gerekend.

We mogen inderdaad een uitstap maken met mensen buiten onze bubbel op twee voorwaarden: de hygiënemaatregelen moet je kunnen respecteren (bijvoorbeeld afstand houden) en in totaal mogen er niet meer dan 10 mensen deelnemen aan die uitstap.

Op restaurant gaan doe je dan weer in principe enkel binnen je gezin en de bubbel, want op restaurant kan je amper afstand bewaren tussen elkaar, klinkt het bij het kabinet van premier Wilmès. De limiet van 10 wordt dan overschreden als je als kroostrijk gezin (denk aan twee ouders en vier pubers) op restaurant zou willen gaan met je volledige bubbel van vijf, in dat geval kan dus niet iedereen mee.

De limiet van 10 geldt overigens ook voor recepties en banketten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zomerkampen, speelpleinwerking en ook de organisatie van begeleide activiteiten zoals sporten verandert niet.

Individueel winkelen

Winkels mogen openblijven, maar het winkelen zelf wordt wel ingeperkt. Voortaan moet je weer alleen gaan winkelen en mag je maar maximaal 30 minuten in de winkel blijven, behalve als je op afspraak komt. Je kan wel met twee gaan winkelen als je dat doet met een minderjarige met wie je onder hetzelfde dak woont of wanneer je iemand begeleidt die hulp nodig heeft.

Minder publiek op evenementen

Voortaan zullen maximaal 100 mensen een evenement binnen mogen bijwonen, in de buitenlucht komt de limiet op 200. Bovendien moeten mensen er steeds een mondmasker dragen.

Sportlessen en welnesscentra

De kaart met gratis treinritten, die iedereen krijgt, wordt uitgesteld tot september. Ook sportlessen en wellnesscentra hebben voortaan een registratieplicht zoals de horeca om de contactopsporing makkelijker te maken.

(bron: VRTNWS)

MAATREGELEN VOOR DE PROVINCIE ANTWERPEN (INGANG TEN LAATSTE 29 JULI)
Avondklok tussen 23.30 en 06.00 uur
Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30 en 6.00 uur, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (van en naar het werk, het ziekenhuis…). Cafés en restaurants sluiten om 23.00 uur.

Mondmaskers verplicht

In provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondneusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis).
Kort samengevat: verlaat je je woning, draag dan een mondmasker.

Cafés en restaurants moeten dicht om 23.00 uur

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot maximum 4 mensen. Er is een uitzondering voor gezinnen groter dan 4.

Zelfde regels voor markten als voor winkels

Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’. U gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

Telewerken

Telewerken wordt verplicht, behalve wanneer dit strekt onmogelijk is.

Sporten

-Individuele contactsporten zijn verboden.
-Er is een verbod op sporten met meer dan 10 personen. Dit geldt ook voor wedstrijden
-In de meest getroffen zone (stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem) worden daarenboven nog bijkomende maatregelen genomen.

De komende vier weken zijn alle publieksevenementen verboden

-Alle fitnesscentra sluiten.
-Zodra er meer duidelijkheid is over bepaalde regels, wordt er een update gedaan.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pxhere

Facebook89
Twitter
Follow Me
Tweet