Laatste nieuws:
Strenge maatregelen om opmars coronavirus te stuiten, óók in Kalmthout

Strenge maatregelen om opmars coronavirus te stuiten, óók in Kalmthout

Nadat de federale regering eerder al maatregelen aankondigde voor het openbare leven, neemt ook de gemeente extra voorzorgsmaatregelen. Die gelden sowieso tot de start van de paasvakantie op 3 april. We zetten alles nog eens op een rijtje.

Maatregelen specifiek voor Kalmthout

-Een minimale dienstverlening van de gemeentelijke diensten blijft gegarandeerd, maar stel niet-dringende bezoeken uit.
-De bibliotheek sluit de deuren, maar je kan wel boeken reserveren en afhalen aan de inkomhal tijdens de openingsuren. Meer info via bibliotheek@kalmthout.be, 03 666 54 32.
-De zaterdagmarkt gaat door voor voeding, niét voor algemene waren. Daarmee respecteren we het handelsverbod tijdens het weekend, met uitzondering voor voeding en apotheken.
-Alle sporthallen en publieke zalen zijn gesloten. Ook het zwembad is gesloten.
-Het skatepark, Sportpark Heikant en de gemeentelijke speelterreintjes in de verschillende wijken van Kalmthout zijn gesloten. Het contact tussen kinderen uit verschillende contexten verspreidt het virus nog meer. Het virus overleeft ook een tijdje op niet-levend materiaal, zoals speeltoestellen.

We rekenen op je gezond verstand. Mensen die ziek zijn, blijven thuis, ook al gaat het om milde symptomen. Ga je toch naar buiten? Hou dan altijd een afstand van minstens 1,5 meter en vermijd lichaamscontact. Door die maatregelen willen we de verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegenhouden.

Scholen, crèches en universiteiten

-Scholen organiseren geen lessen, maar vangen hun leerlingen wel op. Kinderen van ouders die in de medische en gezondheidssector werken, krijgen voorrang, net zoals kinderen van ouders die in de openbare veiligheid werken. Zo kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen blijven draaien. Ook kinderen die normaal enkel door de grootouders kunnen worden opgevangen, krijgen voorrang.
-Crèches blijven voorlopig open.
-Universiteiten en hogescholen werken zo veel mogelijk op afstand of voorzien in alternatieven. Bedoeling is om grote groepen te vermijden. Ook die scholen worden echter niét gesloten.

Horeca, handelszaken en culturele en sportieve activiteiten

-Alle evenementen worden geannuleerd. Of ze openbaar of privé zijn, speelt geen rol. Ook kleinere evenementen gaan niet door.
-Discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten. De politie zal daar streng op toezien.
-Voor restaurants, frituren of horecagelegenheden is afhaling en thuisbezorging wel toegestaan. Belangrijk is wel dat mensen niet samentroepen – dat is net wat we willen vermijden – en dat de sociale afstand wordt gerespecteerd.
-Hotels blijven open, hun restaurants niet. Eventueel kunnen maaltijden wel op de kamer bezorgd worden.
-Voedingszaken, dierenvoedingswinkels en apotheken – dus essentiële diensten – blijven open, ook in het weekend. Ook hier: respecteer de afstand van 1,5m, ook bij het aanschuiven!
-Heb je iets nodig van de apotheek en behoor je tot een risicogroep? Contacteer dan je huisapotheek en vraag iemand om je medicatie op te halen. Als dat niet kan, levert de apotheker aan huis.
-Alle andere winkels en handelszaken sluiten tijdens het weekend. Tijdens de week mogen zij wel opendoen.

Openbaar vervoer

-Beperk je verplaatsingen zo veel mogelijk.
-Het openbaar vervoer functioneert wel normaal.
-De maatregelen worden voortdurend geëvalueerd.
-Waar nodig, worden ze versterkt.

Activiteitenkalender

Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.

Sociale afstand tussen mensen is cruciaal om elkaar niet te besmetten

-Hou dus altijd 1,5m afstand van elkaar, ook wanneer je in de winkel aanschuift. Blijf zeker thuis als je ziek bent, ook al gaat het om een sporadische kuch. Elke besmetting is er een te veel, dus draag zorg voor elkaar. Ga daarom ook niet naar de dokter wanneer je ziek bent, maar neem telefonisch contact op. Feestjes en sociale contacten afzeggen is voor niemand leuk, maar belangrijk is nu vooral solidariteit verspreiden in plaats van virussen… vooral om onze ouderen en kwetsbare groepen te beschermen. Enkel door die maatregelen kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan.

INFO: info@kalmthout.be, 03 620 22 11

Bron: gemeente Kalmthout
Foto: Pixabay

Facebook87
Twitter
Follow Me
Tweet