Laatste nieuws:
Een tweetal jaar geleden opende ook de gemeente Essen een Rap op Stapkantoor in het lokaal dienstencentrum.
Voorzitter Eddy Ryssens (2de van rechts en de vrijwilligers

Rap op Stapkantoor Essen bezorgt mensen met beperkt budget een zorgeloze vakantie

Iedereen heeft recht op vakantie en vrijetijdsbesteding, ook mensen die het financieel wat moeilijker hebben. Dat is de visie achter het initiatief ‘Rap op Stap’. Een tweetal jaar geleden opende ook de gemeente Essen een Rap op Stapkantoor in het lokaal dienstencentrum. Er is een hoge nood voor dit soort financiële ondersteuning.

Laagdrempelig reisbemiddelingskantoor

Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor financieel kwetsbare gezinnen met een beperkt inkomen, verhoogde tegemoetkoming of in schuldbemiddeling. 1 op de 5 gezinnen in Vlaanderen heeft namelijk geen extra budget voor een vakantie of daguitstap. Als je in aanmerking komt, kan je op vakantie, een daguitstap maken of deelnemen aan een cultuuractiviteit aan een sociaal tarief. Het initiatief maakt deel uit van het netwerk ‘Iedereen verdient Vakantie’, opgericht door Toerisme Vlaanderen.

Rap op Stapkantoor Essen

Voor Corona konden mensen al terecht bij drie lokale instanties voor een sociaal vakantieaanbod vanuit ‘Iedereen verdient Vakantie’. Deze waren amper gekend onder de Essenaren en de drempel om hier langs te gaan lag te hoog. Daarom sloegen deze instanties, op initiatief van de schepen van Toerisme Brigitte Van Aert, de handen in elkaar om een Rap op Stapkantoor op te richten. De gemeente Essen stelde het lokaal dienstencentrum ’t Gasthuis hiervoor ter beschikking. Sinds 15 november 2021 kunnen financieel kwetsbare gezinnen hier terecht om zich in te schrijven als vakantieganger voor het plannen van een daguitstap of een budgetvriendelijke vakantie of om deel te nemen aan een cultureel evenement. “Een andere omgeving, een daguitstap, een concert, vakantie… het geeft je een mentale boost en de kans om je batterijen op te laden. Dit wilden we mogelijk maken voor iedereen”, vertelt Brigitte Van Aert. “Daarom namen we het initiatief om deze drie samen te brengen tot een Rap op Stapkantoor, waar de drempel om langs te komen zo laag mogelijk ligt.” Een team van enthousiaste vrijwilligers zet zich in om deze mensen een zorgeloze vakantie te bezorgen. Ze bekijken wat de mogelijkheden zijn en helpen met het plannen van de vakantie of daguitstap van a tot z.

Toenemende nood

Het Essense Rap op Stapkantoor merkt een groeiende vraag naar dit soort van financiële ondersteuning. 10% van de Essenaren heeft recht op het vakantieaanbod van Rap op Stap. In totaal zijn er meer dan 130 vakantiegangers ingeschreven in het systeem, bijna 50% meer dan in 2022. In de zomer van 2023 genoten al negentien personen via Rap op Stap kunnen van een vakantie in Vlaanderen. Dat zijn er twaalf meer dan vorig jaar. Dankzij het Rap op Stap initiatief is het ook mogelijk, om aan een sociaal tarief naar festivals zoals Pukkelpop of Rock Werchter te gaan. Voor vele is dit een luxeproduct en haast onbetaalbaar. Activiteiten zoals de Zoo van Antwerpen of Bobbejaanland blijven populair bij gezinnen met jonge kinderen. “Vijf personen zijn naar Pukkelpop geweest tegen een zeer betaalbare prijs. Zo worden de jongeren uit kwetsbare gezinnen niet over het hoofd gezien. Zij verdienen, net als alle andere jongeren, een zorgeloze zomervakantie”, voegt voorzitter van het Rap op Stapkantoor Eddy Ryssens er nog aan toe.

Inzetten op laagdrempeligheid

De vrijwilligers merken dat veel mensen nog moeilijk hun weg vinden naar het Rap op Stapkantoor in Essen. Daarom blijven ze inzetten op de laagdrempeligheid van hun organisatie. “Je hoeft bij ons geen afspraak te maken, je kan gewoon binnenstappen in ons kantoor. gevestigd in het lokaal dienstencentrum ’t Gasthuis. Zie je dat niet zitten of kan je op maandagnamiddag niet langskomen, dan kan je met een van onze vrijwilligers in de bib of in het gemeentehuis op een avond afspreken. Na de eerste afspraak hoef je niet meer langs te komen en verloopt alles via mail. Zo hopen we de drempel toch nog wat meer te verlagen”, licht Eddy toe.

Twijfel je of je in aanmerking komt of wil je graag een zomeruitstap plannen met Rap op Stap? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Bron: gemeente Essen
Foto: ©fotografILS Ilse Wagemakers

Facebook48
Twitter
Follow Me
Tweet