Laatste nieuws:
Rap Op Stap - Reizen en reisadvies - (c) Noordernieuws.be 2021 - HDB_5397u75
Vlnr Brigitte Van Aert, Patricia Braat en Marc Van den Brande

Essens Rap op Stap-kantoor officieel geopend en verwelkomt meteen geïnteresseerden

Iedereen heeft recht op vakantie, maar dat is niet altijd evident. Mensen in armoede of isolatie ervaren vaak een kloof om op uitstap te gaan. Daarom opent Gemeente Essen nu een laagdrempelig Rap op Stap-kantoor in het Lokaal Dienstencentrum. In zo’n kantoor kan je terecht voor daguitstappen met een beperkt budget. De voorbije maanden engageerden al tien Essense vrijwilligers zich om het kantoor te bemannen.

10% van de inwoners

Het Rap op Stap-kantoor richt zich op mensen met een laag inkomen, een kleine uitkering, een verhoogde tegemoetkoming, mensen in schuldbemiddeling of in een specifieke sociale situatie of leefomgeving. Zij kunnen van een korting genieten om op vakantie of uitstap te gaan. Op dit moment hebben 1.947 Essenaren (10% van de inwoners!) recht op een verhoogde tegemoetkoming. Zij en nog veel meer Essenaren kunnen terecht bij Rap op Stap. Als je zelf twijfelt of je in aanmerking komt, kan je dit nakijken met het nummer op je klever van de mutualiteit. Eindigt dat op een 1? Dan kan je terecht bij het Rap op Stap-kantoor. Om het kantoor in Essen te kunnen openen, waren vrijwilligers nodig die de geïnteresseerden te woord kunnen staan. Er volgde een oproep via het gemeenteblad en de website, waarna twintig mensen zich inschreven. Yvonne Bosman en Patricia Braat zijn er twee van en vandaag de eersten om het nieuwe Rap op Stap-kantoor te bemannen.

Yvonne en Patricia - Rap Op Stap - Reizen en reisadvies - (c) Noordernieuws 2021 - HDB_5388u85
Patricia (l) en Yvonne
Twintig aanmeldingen

“Ik zag de oproep voor vrijwilligers in het gemeenteblad”, vertelt Yvonne. “Kort daarvoor was ik met mijn man en kleinzoon naar de zoo in Antwerpen geweest en schrok van de prijzen. Ik dacht: ‘Als je een kleine beurs hebt, wordt dat moeilijk.’ Dus toen ik de oproep zag vond ik dat ik als zo kon helpen, ik het wel wilde doen en ben naar de informatiemiddag gegaan. Er waren best veel mensen, zeker twintig, en er werd verteld wat de bedoeling was. Was je geïnteresseerd, dan kon je voor een oriënterend gesprek naar het Rap op Stap-kantoor in Kalmthout. Er was gezegd dat de werkuren op maandag zijn, van 14:00 tot 16:00, in het LDC. Elke week hebben daar dan twee mensen dienst, niet noodzakelijk altijd dezelfde. Eén van de twee heeft de rest van de week een gsm bij zich, waar de dienst op bereikbaar is en de ander doet de inkomende e-mails. Hoe de verdeling is, kunnen ze zelf regelen.”

Even niet denken aan het gemis van familie

“Uiteindelijk zijn er tien van de twintig overgebleven”, zegt Patricia. “Ik zag de oproep eerst op de website en toen in het gemeenteblad. Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk en keek regelmatig op de website van Essen. Vorig jaar ben ik in mei achter mijn computer op pensioen gegaan, want ik werkte ook al geruime tijd vanwege corona van huis uit. Ik werkte bij het ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde) op de studentendienst. Daar kwamen allemaal artsen, verpleegkundigen, apothekers, … uit ontwikkelingslanden om de tropische geneeskunde meer uit de diepen. Sommigen bleven zes maanden, anderen een jaar, en natuurlijk zonder familie. Samen met collega’s maakten we twee keer per maand een uitstapje met ze in België. Ik zag hoe ze zich amuseerden en tot rust kwamen. Ze genoten daar intens van en dachten even niet aan het gemis van hun familie en omgeving.”

Essens Rap op Stap-kantoor officieel geopend en verwelkomt meteen eerste geïnteresseerde
Yvonne staat de eerste geinteresseerde te woord ©Brigitte Van Aert
Vakantie is een basisrecht

“Toen ik het bericht van Rap op Stap zag, dacht ik: ‘Iedereen verdient een vakantie, het is een basisrecht, ook voor mensen met een laag inkomen of die het even moeilijk hebben.’ Ik was dan ook meteen gemotiveerd en heb me opgegeven. Ik wist ook meteen dat het meer werk zou zijn dan die twee uur op maandag, dat is logisch. Het regelen van uitstappen is een tijdrovend en soms kan een boeking niet doorgaan, omdat het bijvoorbeeld volzet is. Dan moet je met je klant naar iets anders zoeken. Maar dat hoort erbij. Om dit te doen moest je vooral enthousiast zijn en met de computer om kunnen gaan. Het onderdeel social media ga ik vanaf nu doen.”

Uiteenlopend aanbod

“We hebben twee dikke boeken met allerlei uitstappen in Vlaanderen”, legt Brigitte Van Aert uit. “Het is heel uiteenlopend wat er aangeboden wordt, van kinderkampen tot cultuuruitstappen. Rap op Stap zat al in Essen, maar op verschillende locaties, zoals het Kabaske en ’t Schakeltje, dus wat moeilijker te vinden. Door het op één plek te vestigen, wordt het makkelijker, laagdrempeliger en is het neutraal. Iedereen kan zoveel vragen stellen als hij of zij wil en krijgt daar antwoord op. De vrijwilligers zoeken mee naar een oplossing om te helpen samen de uitstap te plannen en het is minimaal 30% goedkoper dan het reguliere aanbod. Mensen moeten wel aan kunnen tonen dat ze aan de voorwaarden voldoen. Kan iemand dat niet, dan kunnen ze de vraag bij de sociale dienst neerleggen en die kan dan verder helpen.”

Praktisch

Het kantoor bevindt zich in het Lokaal Dienstencentrum (Nollekensstraat 5) en is vanaf 15 november elke maandag open tussen 14:00 en 16:00 . Op weekdagen kan je altijd mailen naar rapopstap@essen.be of bellen naar 0476 91 04 15.

NN