Laatste nieuws:
Poëtisch baken van Stilte in Grenspark Kalmthoutse Heide

Poëtisch baken van Stilte in Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide en de burgemeester van Gemeente Kalmthout onthulden vandaag een poëtisch baken voor het stiltegebied. Dit baken werd op een symbolische plaats in het Grenspark geplaatst om bezoekers meer bewust te maken van het feit dat ze zich bevinden in een 3-sterren stiltegebied.

Het winnende gedicht uit de schrijfwedstrijd rond stilte en natuurbeleving in 2019 werd gekozen om mensen letterlijk even te doen stilstaan. Het gedicht werd symbolisch geplaatst aan het Pluisven, één van de stilste plekjes van Vlaanderen. Tegelijk is het een plek waar veel recreanten komen langs de Verbindingsstraat, zij worden op deze manier uitgenodigd om letterlijk even stil te staan.

Winnaar uit Kalmthout

Riet De Bakker uit Kalmthout won de schrijfwedstrijd met haar inzending:
kom, wenkt de stilte
ik wieg je woorden wakker
weeg de zwaarte, leg die
te drogen tegen de scherpe scheuren
onder het uitgedroogde ven – ik wikkel
je in geuren en draag je traag terug
het ruime landschap in

Poëtisch baken van Stilte in Grenspark Kalmthoutse Heide3

Jan Weverbergh (Grenspark Kalmthoutse Heide): “De schrijfwedstrijd in het kader van de Stiltedag vorig jaar was een overweldigend succes. Er waren enorm veel inzendingen. En die inzendingen bevatten ook heel veel kwaliteit. De plaatsing van dit gedicht op één van de stilste plekken van Vlaanderen, met zicht op een prachtig landschap nodigt mensen uit om even de rust van het gebied goed tot zich te laten doordringen.”

Burgemeester Lukas Jacobs (Gemeente Kalmthout): “We zijn als gemeente trots op Riet De Bakker die als inwoner van de gemeente Kalmthout de schrijfwedstrijd van Grenspark Kalmthoutse Heide won. Het is dan ook met veel plezier dat we de kosten voor de permanente materialisatie op ons hebben genomen. De plaatsing van het gedicht is ook erg gepast, op het mooiste plekje van Kalmthout waar veel mensen foto’s komen nemen en komen genieten van het landschap.”

Poëtisch baken van Stilte in Grenspark Kalmthoutse Heide2

Riet De Bakker: “Ik ben nog altijd een beetje overdonderd door deze wedstrijd. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen en dat het zou leiden tot een dergelijke permanente aanwezigheid in Grenspark Kalmthoutse Heide. Het gedicht staat erg mooi in het landschap.”

Jorunn Bauweraerts (zangeres Laïs, jurylid schrijfwedstrijd): “In onze maatschappij is het van groot belang dat we stilte koesteren. Met de plaatsing van dit gedicht zetten we dat mooi in de verf. Het was erg leuk om als jurylid op te treden en ook te zien dat mijn favoriet uiteindelijk ook als winnaar uit de bus kwam.” Gemeente Kalmthout voorzag de financiering om dit gedicht in een permanente vorm te kunnen plaatsen.

Uitdaging

Begin juli 2019 lanceerden Frank Focketyn (Vlaams acteur) en Jorunn Bauweraerts (zangeres Laïs) een uitdaging op social media. ‘Hoe verwoord jij de stilte in het Grenspark Kalmthoutse Heide?’ was de ogenschijnlijk simpele vraag. De vraag heeft de creativiteit bij veel mensen geprikkeld. Op basis van deze uitdaging dienden 372 mensen een gedicht in.

3-sterren stilte

Grenspark Kalmthoutse Heide is een 3-sterren stiltegebied. Dat is in 2016 vastgesteld aan de hand van uitgebreide metingen doorheen het gebied. Het stiltegebied is quasi vrij van storende omgevingsgeluiden. Dat wil niet zeggen dat er geen geluid is. Vogels en wind kunnen best wat decibels produceren, maar verkeer of andere storende geluiden hoor je bijna niet. Het Grenspark is dus de ideale plaats om te ontsnappen aan een vaak jachtige levensstijl in onze stedelijke omgeving.

Bron en foto’s: Grenspark Kalmthoutse Heide

Facebook68
Twitter
Follow Me
Tweet