Laatste nieuws:
Plantendag zet in op klimaatbewust tuinieren
Als oudste plantenbeurs van België is de Plantendag van Arboretum Kalmthout een niet te missen evenement voor elke bloem- en plantenliefhebber. ©Arboretum Kalmthout

Plantendag zet in op klimaatbewust tuinieren

De klimaatverandering en de uitzonderlijke weersomstandigheden wereldwijd zijn meer dan ooit een hot topic. Dat ook vele plantenliefhebbers de kluts kwijt raken, hoeft niet te verwonderen. Welke zijn dan wél de ideale bomen en planten voor de toekomst? De Plantendag van Arboretum Kalmthout brengt op zondag 1 oktober beslist raad, want daar verzamelen de beste kwekers uit België en omstreken met advies én vers plantgoed.

Bezocht je afgelopen zomer de tuin van Arboretum Kalmthout, dan kon je een uitgestippelde wandeling volgen langs twintig zomerbomen die het bij ons steeds beter lijken te doen. Ook de Plantendag van zondag 1 oktober is een geschikt moment om je licht op te steken over de juiste plantenkeuze voor jouw tuin. Je koopt er immers bij de beste kwekers die klaar staan met advies en specialist zijn binnen hun sortiment. Van eetbare, klimaatrobuuste planten tot bijzondere sierplanten, botanische rariteiten en erfgoedsoorten … Er valt heel wat te ontdekken op deze oudste, internationale plantenmarkt van België. En ook in het eigen plantencentrum van Arboretum Kalmthout kun je zoals elke dag terecht voor een zeer specifiek en uiteenlopend aanbod van bijzondere bomen en planten.

Tickets online extra voordelig

Tickets voor de Plantendag zijn extra voordelig aan het voorverkooptarief en te koop via de website van Arboretum Kalmthout. E-tickets geven bovendien voorrang aan de ticketcontrole. De toegang tot de tuin en deelname aan één van de rondleidingen is inbegrepen. Praktische informatie over de plantendag en het overzicht van de deelnemende kwekerijen vind je op www.arboretumkalmthout.be

Record aan gespecialiseerde standhouders

“Het bijzondere aan onze Plantendag is dat het écht om planten gaat”, benadrukt Abraham Rammeloo, conservator en directeur van Arboretum Kalmthout. “Een selectiecomité beslist over welke standhouders mogen komen, waardoor de kwaliteit van het aanbod hoog blijft. En ook op de dag zelf wordt het aanbod nauwlettend gecontroleerd door leden van ons wetenschappelijk comité. Het bijzondere is ook dat er zowel standhouders komen die al meer dan dertig jaar aanwezig zijn, als piepjonge kwekers die de toekomst in handen willen nemen. Die dynamiek is geweldig om te zien. Deze herfsteditie brengen we zelfs het hoogste aantal standhouders ooit voor een Plantendag in het najaar bijeen. We kijken er, samen met ons team van medewerkers en vrijwilligers, naar uit om weer duizenden bezoekers te ontvangen”.

Minder plastic met een eigen draagtas of kruiwagen

Arboretum Kalmthout wil de plastic afvalberg helpen verminderen en vraagt bezoekers om eigen draagtassen of plantenbakjes mee te brengen. Er is ook een uitleenpunt met kruiwagens. Wie veel of zware planten koopt, kan een kruiwagen lenen om zijn aankopen te vervoeren.

Plantendag zet in op klimaatbewust tuinieren
Zin in de laatste zomerbloeiers, kleurrijke herfstbomen, bijzondere bessen- en fruitstruiken of lenteknollen en -bollen voor in je tuin, op je balkon of je terras. ©Arboretum Kalmthout
Nu aanplanten geeft voorsprong

“Het najaar is de beste planttijd”, weet Rob Van Bauwel, coördinator van het Plantencentrum van Arboretum Kalmthout. “Wie nu plant, wint. In het najaar gaan de meeste planten bovengronds in rust, maar ondergronds gaat de activiteit nog een hele tijd door. De bodem is warm waardoor de wortels van pas aangeplante bomen, struiken, bollen en vaste planten vlot doorgroeien. Goed ingewortelde planten zijn in het voorjaar sneller opnieuw aan de groei en hoeven minder of zelfs helemaal geen extra water. Wie slim is, plant dus in het najaar en stopt er zo vroeg mogelijk mee in het voorjaar.”

Walnoten special in het plantencentrum

In het eigen plantencentrum van Arboretum Kalmthout is het zowat elke dag van het jaar Plantendag. Op 1 oktober brengt het plantencentrum het brede assortiment van walnootbomen onder de aandacht. “Walnootbomen zijn terecht echte klassiekers in onze tuinen; naast een mooie kruin die goede schaduw biedt, kun je in de herfst ook nog eens lekkere noten rapen. Met onze walnootselectie willen we de bezoekers op de plantendag laten kennismaken met bijzondere variëteiten; cultivars met fijne bladeren of rode noten, en zelfs miniatuurboompjes die in een kuip op je terras of balkon smakelijke noten afleveren. We laten onze bezoekers ook walnoten proeven. Die zijn niet alleen heerlijk maar ook erg gezond”, voegt Rob er nog aan toe.

Plantendag zet in op klimaatbewust tuinieren
Bezoekers van de Plantendag kunnen na het shoppen genieten van een herfstwandeling in het 13,5 hectare provinciale groendomein, met of zonder gids. Het is de ideale plek om inspiratie op te doen voor de eigen tuin en te genieten van de bloeiende herfstcyclamen langs een uitgestippeld wandelparcours. ©Arboretum Kalmthout
Herfstcyclamen en gratis rondleidingen

Wie een ticket voor de Plantendag van Arboretum Kalmthout op zak heeft, kan van de gelegenheid gebruik maken om na het shoppen op ontdekking te gaan in het 13,5 hectare domein. Wie de nieuwe tuinuitbreiding, de Tuin van Sonia, nog niet zag, kan die 10.000 m2 ineens ook komen ontdekken. De Japanse esdoorns van het arboretum tonen begin oktober hun mooiste herfstkleuren, en ook onder de bomen is er heel wat kleur. Herfstcyclamen strekken met duizenden tegelijk hun vleugeltjes uit en vormen er prachtige bloementapijten in paarse, roze en witte tinten. Bezoekers kunnen het uitgestippeld Cyclamen-wandelparcours volgen, of speciaal op de Plantendag elk uur aansluiten bij een gratis wandeling met een gids langs de hoogtepunten van het seizoen.

Het plantencentrum van Arboretum Kalmthout is elke dag open van 10 tot 17 uur. Tijdens de Plantendag van zondag 1 oktober 2023 gelden er andere toegangstarieven.
Info & tickets Plantendag: www.arboretumkalmthout.be

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet