Laatste nieuws:
Phoenix Academy Belgium laat hoogsensitieve kinderen opnieuw schitteren

Phoenix Academy Belgium laat kinderen opnieuw schitteren!

De Phoenix Academy Belgium vzw in Essen is een school voor collectief huisonderwijs en bestaat drie jaar. De school is opgericht voor kinderen die moeite hebben in het reguliere onderwijs.

Hoogsensitief

Hoogsensitiviteit wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het bij 4 op de 20 mensen voorkomt. Vele van onze jongeren zijn hoogsensitief wat niet altijd even evident is in het reguliere onderwijs. Dit is echter geen voorwaarde om hier te starten. De eigen ervaringen van Jessica De Smet dwongen haar op zoek te gaan naar een alternatief. Zo kwam ze bij Vlinderwijs terecht en leerde daar de juiste mensen kennen om iets nieuws te beginnen.

Jessica De Smet
Jessica De Smet
Mindcraft Academy

Samen met drie anderen, richtten Henk en Jessica de Mindcraft Academy vzw op, maar die naam werd gaandeweg, in samenspraak met de studenten, veranderd naar “Phoenix Academy Belgium”. De Phoenix staat voor het herrijzen uit zijn eigen as. “Onze prioriteit is jongeren terug in hun kracht te zetten.” legt Jessica uit.

Studenten van overal

“Op dit moment zijn Henk Jansen en ik de hoofdbegeleiders. We hebben de onmisbare steun van vijf vrijwilligers, die werkervaring hebben in het onderwijs en jongerenbegeleiding. Collega Henk, die oorspronkelijk muziekleraar is, en ik zijn bij dit project de ‘mama en papa’ van de kinderen, waardoor we een huiselijke sfeer creëren. In september zullen we van start gaan met tien kinderen. We werken samen met de examencommissie, waar de kinderen hun examen moeten afleggen. Alle studenten staan geregistreerd onder huisonderwijs. De jongste is 12, de oudste 19 en ze komen overal vandaan, zoals ook van de kant van Lier en Herentals. Sommige studenten hebben de mogelijkheid om van maandag op dinsdag en van donderdag op vrijdag te blijven slapen.”

Henk Jansen
Henk Jansen
Meer ruimte, minder stress

Eén van onze studenten (16), die liever anoniem wil blijven, studeert hier sinds 6 maanden, omdat er werd gezocht naar een alternatieve vorm van onderwijs. “De druk lag te hoog vanwege mijn leerproblemen: de leerkrachten verwachtten teveel van me. Via een kinesist hoorden we van de Phoenix Academy Belgium vzw. Er is hier veel meer ruimte, geen stress en geen druk. Natuurlijk is er sturing, maar je kunt je eigen tempo aanhouden.” Henk Jansen knikt: “Kinderen met een beschadiging proberen we eerst te laten herstellen en rust te geven. Ze moeten eerst hun gevoel en emoties recupereren, zodat ze aan hun studie kunnen beginnen.” De vader van bovenstaande student vertelt: ”We zijn hier kennis komen maken en merkten dat onze zoon zich hier meteen thuis voelde en dat hij begrepen werd. Hij werd al heel snel opener, vrolijker en was terug onze zoon!”

Geweldig initiatief

Elvira De Laet (19) is één van de eerste studenten. “Ik had veel tijd nodig om te ‘unschoolen’ en mezelf terug te vinden. In het begin maakte ik alleen maar muziek. In deze school had ik de vrijheid om mijn interesses uit te werken, zoals het organiseren van evenementen. Ook hielp ik bij het opstarten en onderhouden van de website en Facebookpagina. Al zoekende legde ik examens af tot ik de juiste richting vond en ben dan ook op 1 jaar tijd afgestudeerd in Organisatiehulp en Organisatie Assistentie. De school ligt midden in het bos, dat vind ik heerlijk want ik hou van de rust en de natuur. Nu werk ik verder aan de website en ontwerp flyers zoals voor de jaarlijkse Halloweentocht.
Ook organiseer ik nog andere kleine evenementen die je kan vinden op de website en bied ik administratieve ondersteuning. Ik vind dit een geweldig initiatief! Ik wil, door hier stage te lopen, meehelpen het een nóg groter succes te maken.”

Elvira De Laet
Elvira De Laet
Laatste hoop voor studenten

“In de toekomst zoeken we een ander gebouw vanwege de groei van de school.” vertelt Jessica, “Er is nood aan leerplekken zoals deze en we hopen nog veel meer studenten te kunnen opvangen. Soms is de nood zo hoog, dat nieuwe studenten doorheen het jaar binnenkomen, omdat onze Academy hun laatste hoop is… Nieuwe begeleiders mogen zich ook altijd aanbieden via de website!”

Meer informatie over dit unieke project vind je op de website en op facebook.

In dit filmpje wordt de werkwijze toegelicht!

http://www.phoenixacademybelgium.com

LW

Facebook44
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen