Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... André van Hooydonk

De bijzondere hobby van… André van Hooydonk

Dieren zijn voor velen een hobby. De ene vist, de ander rijdt paard. André van Hooydonk (60) traint al sinds 1991 honden voor speuren, gehoorzaamheid en verdedigingswerk (pakwerk).

Trainen van herders

“Mijn vriendin en ik hadden toen twee herders”, herinnert André zich, “dat zijn werkhonden en we besloten die te gaan trainen. We zijn bij vereniging De Borchwerf in Roosendaal begonnen en zagen al gauw dat onze honden dat ook konden. Ze zijn er namelijk niet allemaal geschikt voor. Het merendeel van honden waarmee getraind werd waren herders, een enkele bouvier en rottweiler. Dat zijn doorgaans de honden die hiervoor geschikt zijn. Je leert ze de vaardigheden ook niet zomaar: het duurt al gauw twee jaar voor ze hun eerste diploma halen.”

Diverse examens

“Honden moeten minimaal zestien maanden oud zijn voor ze hun eerste examen mogen doen en onze honden slaagden daar toen allebei voor. Je hebt drie verschillende examens: IPO 1, 2 en 3 (IPO = Internationale Prüfungsordnung). Maar vóór ze het IPO 1 examen mogen doen, moeten ze de VZH (Verkeerszekere Hond) opleiding halen. Hierbij worden ze op socialisatie getest. Dan mogen ze bijvoorbeeld niet naar andere mensen of honden uitvallen. Om ze hiervoor te trainen moet je ze overal mee naar toe nemen: de markt, boodschappen doen, … zodat ze aan van alles gewend zijn. Vroeger werden die examens daarom in de stad afgenomen, maar omdat veel verenigingen buiten de stad gevestigd zijn, gebeurt dat tegenwoordig bijvoorbeeld op een parkeerplaats waar veel volk komt.”

Verschillende gradaties in moeilijkheid van IPO examens

“Voor het IPO 1 examen moeten ze de drie genoemde onderdelen kunnen: speuren, gehoorzaamheid en pakwerk. Maar ze moeten ook een eigen spoor van minstens 300 passen kunnen volgen, gelegd door de eigenaar. Bij het leggen van een spoor wordt een bepaald traject uitgezet. Dat begint bij een paaltje en op de helft van het spoor wordt een voorwerpje gelegd. Zodra de hond dat vindt moet hij daar bij gaan liggen en wordt het voorwerp aan de keurmeester getoond. Bij IPO 2 is het een traject van 400 passen op vreemd spoor (dat door een vreemde is gelegd). En bij IPO3 is het een langer traject van 600 passen, door een vreemde gelegd, met meerdere hoeken en voorwerpen. De honden kunnen ook nog een speciaal examen doen voor Speurhond. Dat zijn het ongeveer 2.000 passen met grillig tracé en verschillende ondergronden, zoals een verharde weg, sloten, weiland, akkers, …”

Bijtincidenten komen nooit voor

“Het trainen van de honden om te ‘pakken’ kan vanaf tien maanden nadat ze hun melkgebit hebben gewisseld, dit in verband met de stevigheid hun gebit. Ga je trainen tijdens het wisselen, dan kunnen zich pijn doen en bestaat de kans dat ze misschien nooit meer ‘pakken’. Herders, bouviers en rottweilers zijn werkhonden. Daar moet je mee bezig zijn en mee trainen: dan kunnen ze hun energie kwijt en is de kans op bijten eigenlijk nihil. Bijtincidenten komen nooit voor bij sporthonden en er is altijd een reden waarom een hond bijt.”

Verboden honden

“In de vereniging mogen geen ‘verboden’ honden, zoals Staffords, Mastino’s, Dogo Argentino en zo nog een paar. Dit is omdat die rassen veel gebruikt worden om te vechten. Als je die honden goed opvoedt en socialiseert is er niks aan de hand. Maar helaas gebeurt dat niet altijd. Als deze honden bijten gaat de kaak ‘op slot’ en kun je de bek niet verwijderen zonder de hap die ze hadden willen nemen. Of je moet er een wig tussen drijven, maar daar krijg je de kans niet voor. Als je bij een getrainde herder ‘los!’ zegt, dan laat hij ook los. Die ‘verboden’ honden kunnen dat niet.”

Onzekere honden

“Als de honden alle niveaus hebben gehad gaan we door met trainen en organiseren soms een wedstrijd. Maar ondanks alle diploma’s zijn toch niet alle honden voor wedstrijden geschikt. Dit komt omdat ze vatbaar zijn, dan vertrouwen ze hun omgeving niet op vreemde terreinen. Bij gewoon trainen zien ze dezelfde mensen die ze ‘pakken’. Bij een wedstrijd zijn het allemaal vreemden in een vreemde omgeving. Onzekere honden kunnen dit niet aan.”

Genieten van het bezig zijn met de honden

“Ik heb vijf honden: drie Duitse herders, een Zwitserse herder en een Wells Corgi. Eén Duitse herder is een mannetje. Met Quiny, mijn zwarte Duitse herder, train ik het meest: zij is met 7 maanden de jongste en heeft de meeste aandacht nodig. Mijn oudste hond is 8 jaar. Ik vind het heerlijk om met de honden buiten bezig te zijn. Je bent nooit alleen en het is fijn om met andere leden van de vereniging te trainen. Ik hou veel van mijn honden en zij houden van mij. Als mensen geïnteresseerd zijn, mogen ze altijd bij de trainingen komen kijken. Men kan informatie op onze website vinden.”

Herkennen van de fokker aan de hond

“Toen ik met mijn witte herder ging trainen, heb ik me heel erg verdiept in dit ras. Als ik dan een witte herder tegenkwam, kon ik aan het uiterlijk zien bij welke fokker het dier vandaan kwam en negen van de tien keer zat ik goed!”

In dit filmpje laat Quiny, de zwarte herder van André, zien hoe het speuren in zijn werk gaat.

www.whvroosendaal.nl
facebook

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook22
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen