Laatste nieuws:
Ook Essen opent een sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Ook Essen opent een sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Ook de gemeente Essen opent een sterrenregister. Steff Nouws en Jan Suykerbuyk (beiden CD&V) ijverden hiervoor in de gemeenteraad van december 2023. Hiermee wordt gevolg gegeven aan de oproep van Boven de Wolken vzw, samen met Berrefonds vzw, Met Lege Handen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Vlaams minister van Bestuur.

Sterrenregister

“Naar aanleiding van Wereldlichtjesdag op zondag 10 december werd een nieuw initiatief gelanceerd: een sterrenregister. Hierbij gaat het om een symbolische registratie zonder juridische of wettelijke gevolgen. Er werd een modelattest ontworpen, dat steden en gemeenten kunnen gebruiken om de jongste sterrenkindjes in hun sterrenregister op te nemen”, aldus Jan Suykerbuyk (cd&v Essen).

Steun

Initiatiefnemer Steff Nouws (cd&v Essen) vult aan: “Kindjes die stil (levensloos) geboren worden voor de termijn van 140 dagen na de bevruchting, kunnen nergens geregistreerd worden. Juridisch zijn er dus geen gevolgen verbonden aan een sterrenregister, maar wel biedt het steun. Een eerste stap in het rouwproces is vaak de symbolische erkenning van het kindje. Het is niet omdat een baby nog niet oud genoeg is volgens de wettelijke termijnen, dat het niet bestaat voor ouders en families en ze geen verdriet hebben. Verdriet is zeer persoonlijk. De registratie in een sterrenregister is dus helemaal niet verplicht.”

Sterrenboom

Schepen voor burgerlijke stand, Brigitte Quick, is het initiatief zeer genegen: “Op de zes begraafplaatsen van Essen staat reeds een sterrenboom als herdenking van sterrenkindjes. De gemeente voorziet voor alle ouders, die tijdens de zwangerschap hun kindje verloren, de mogelijkheid om gratis een naamplaatje te voorzien bij de sterrenboom. Een sterrenregister is dan ook een mooie toevoeging voor onze gemeente. We brengen dit voorstel met veel liefde tot uitvoering. Binnenkort zullen sterrenouders hiervoor terecht kunnen bij de dienst burgerzaken.”

SN

Facebook79
Twitter
Follow Me
Tweet