Laatste nieuws:
Mooi resultaat Essener Muzikanten bij Europees Kampioenschap!

Mooi resultaat Essener Muzikanten bij Europees Kampioenschap!

Na het resultaat op de Belgische Kampioenschappen in de Topklasse in maart 2017, zijn de Essener Muzikanten op concertreis geweest naar het Europameisterschaft Böhmischen und Mährischen Blasmusik in Nesselwang in Duitsland. Daar moesten zij het opnemen tegen blaaskapellen uit Italië, Oostenrijk, Duitsland en Nederland.

Staande ovatie

De Essener Muzikanten hadden zich grondig voorbereid met extra repetities en harde inzet van alle muzikanten onder muzikale leiding van cAlex Rommers. Op vrijdagavond hebben ze het beste van zichzelf gegeven in de Alpspitzhalle in Nesselwang. Ze speelden 5 werken ter beoordeling voor het Europees Kampioenschap Böhmische en Mährische blaasmuziek. Het verplichte werk was ‘Goldene Musik’, een polka van Jaroslav Skabrada. De twee verplichte keuzewerken waren ‘Tränen der Liebe’ en een wals van Pavol Prostredny en ‘Probuzeni’ een mars van Vaclav Vackar. Voor de vrije keuzewerken hebben de Essener gekozen voor ‘Sehnsucht nach Zuhaus’ en ‘Jubiläumsfest’ van Franz Watz. Deze werken werden ter gehore gebracht voor een drie-koppige jury met Franz Watz (uit Duitsland), Gottfried Reisegger (uit Oostenrijk)en Antonin Konicek (uit Tsjechië). Na laatste noten in de Alpspitshalle kregen de Essener Muzikanten een staande ovatie vanuit de zaal en ook onze muzikaal leider was tevreden over de manier waarop de werken gespeeld werden.

Prachtig programma

Na het spannende gebeuren van het kampioenschap werd er zeer broederlijk gefeest, gezongen en gedanst met alle andere deelnemende blaaskapellen. En ieder mocht op zijn beurt nog een mooi optreden geven in de bomvolle Festzelt, naast de Alpsitzhalle. De Essener Muzikanten hebben daar zaterdagavond met veel succes een spetterend optreden verzorgd in een tent vol feestvierende muzikanten en liefhebbers van de Böhmische en Mährische blaasmuziek. Dat alleen al was een fantastische ervaring. De Essener Muzikanten hadden een prachtig programma in elkaar gezet om het publiek uit die streken optimaal te vermaken met virtuoze solowerken en Böhmische klassiekers. Dat leverde nadien lovende reacties van de andere aanwezige muzikanten op.

Hoge score!

Zondagmiddag was uiteindelijk de Siegerehrung, waarna de uitslag van het kampioenschap bekend werd gemaakt. Het kampioenschap was verdeeld in drie klasses. In de A-klasse (Hochstufe), waar aan de professionele blaaskapellen met beroepsmuzikanten konden deelnemen. De B-klasse (Oberstufe), waar de beter amateurkapellen zich konden inschrijven (met een beperkt aantal beroepsmuzikanten). En een laagste C-klasse voor de blaaskapellen die daar, qua muzikaal niveau gezien, thuis hoorden. De Essener Muzikanten namen deel in de B-klasse en behaalden een 5e plaats, met maar liefst 87,03%! Europees kampioen in deze klasse werden ‘Die Vollblutmusikanten’ uit Duitsland met 93,63%. Het was een zwaar kampioenschap met in de Oberstufe allemaal zeer goede blaaskapellen als tegenstander. Maar we hebben ons karig geweerd tussen enkele zwaargewichten in de blaaskapellenwereld en daar zijn wij zeer trots op.

Al met al was deze concertreis een zeer geslaagd weekend voor de Essener Muzikanten met de nodige spannende momenten, mooie concerten en veel plezier onder de muzikanten.

Een van de grootste festivals in Belgie

Enkele titels van het kampioenschap kunt u zeker ook terug horen op onze Essener Oktoberfeesten op 19, 20 en 21 oktober in de Heuvelhal in Essen. Bij deze bent u van harte uitgenodigd om een van de grootste festivals in België en Nederland op het gebied van blaasmuziek te bezoeken. Met op vrijdagavond een heus Oktoberfest met DJ Alex en Musik Express. Zaterdag komen Vlado Kumpan und seine musikanten en zondag hebben we een prachtig programma met de top van de blaaskapellen uit Nederland en België.

Voorverkoop kaarten via www.essenermuzikanten.be

Foto’s: Anja Van Eekelen

AR

Facebook95
Twitter
Follow Me
Tweet