Laatste nieuws:
GO! Freinetschool Cocon - Coconopolis - Chirurg - Essen - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_1721 80c
Kaakchirurg Tuur legt uit waar alle instrumenten voor dienen.

Leerlingen GO! Freinetschool Cocon tonen hun onderzoeken en projecten

Sinds twaalf jaar volgt GO! Freinetschool Cocon de pedagogie van Célestin Freinet. Deze stelt dat kinderen vooral spelenderwijs, al doende en experimenterend leren. Hiervoor plaatsen ze zich in de rol van mini-onderzoeker en jonge wetenschapper in spe. Vandaag konden bezoekers de resultaten van de projecten en experimenten bewonderen, waar ze al zoveel over hadden gehoord.

Probleem oplossend denken

“Natuurlijk volgen we de leerplannen, maar daarnaast werken we veel met projecten en onderzoekjes”, vertelt juf Loan, leerkracht van klas vijf en zes. “Het onderwijs bij ons is leerling gericht in plaats van leerkracht gericht, dus de leerlingen vertellen en doen. Zo leren ze meer dan wanneer de leerkracht stuurt. Daarom leggen we het probleem bij de leerlingen neer en vragen: ‘hoe gaan we dit aanpakken’. Zo komen ze tot probleem aanpakkende strategieën en leren ze te denken in oplossingen.”

Freinetschool Essen - Ook alles leren over tandwielen
Je kon alles over tandwielen leren
Diepgaand leren

“Eigenlijk doen ze hier meer dan op de reguliere scholen. Ze moeten bedenken, doen, experimenteren en evalueren. De leerkracht is de coach in dit leerproces. De projectjes die ze nu hebben gekozen zijn gekoppeld aan het leerplan, maar ze kiezen zelf hun onderwerpen. Dat is heel bevorderlijk voor hun motivatie, diepgaander leren kun je niet bereiken. De kinderen vinden het ook geweldig om vandaag te kunnen tonen wat ze hebben gedaan.” “Het is niet dat ze zich nu hebben gefocust op deze projecten, het is doorheen het jaar een terugkerend onderwerp geweest”, vult directeur Geert Peeters aan.

Iedereen is gelijk! zeggen Myriam en Mayté
“Iedereen is gelijk!” zeggen Myriam en Mayté
Trotse leerlingen

De leerlingen waren trots de resultaten van hun bevindingen te tonen en uit te leggen. Zoals rekenspelletjes die ze spelen als ze tijd hebben. Of drie blikjes limonade in een bak water: twee blikjes met suikerhoudende limonade en eentje met suikervrije. Het blikje met de suikervrije limonade blijft drijven, de andere zinken. Maar ook een project tegen discriminatie en racisme. “We vinden dat iedereen gelijk is”, zeggen Miryam an Mayté. “Niemand is beter dan een ander.” “Het is allemaal heel leerzaam”, zegt mamma Tineke Pockelé. “Het is heel interessant wat ze hebben gemaakt en allemaal tot in de perfectie uitgewerkt.”

Mathis legt uit hoe het kan gaan regenen
Mathis legt uit hoe het kan gaan regenen
Tal van onderwerpen perfect uitgewerkt

Zelfs de werking van de dampkring werd in het miniatuur getoond. Een glazen stolp met daaronder een landschapje en water. Door de hete lamp erboven verdampte het water, dat als condens tegen het glas zat. Door er gekoelde ice packs op te leggen, begon het in de stolp te regenen. Of het geweldige nut van het recycleren van blik en plastic. Zo kwamen er heel wat onderwerpen aan bod, die enthousiast door de leerlingen werden toegelicht. Een zeer interessant en boeiende ochtend voor alle bezoekers, die aantoonde dat je nooit te oud bent om te leren.

LW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook190
Twitter
Follow Me
Tweet