Hoe milieubewust zijn de klimaatspijbelaars als het henzelf betreft?

Natuurlijk klinkt het allemaal zo loffelijk, al die leerlingen die spijbelen voor het klimaat. Maar als ik zo terugdenk aan mijn eigen schooltijd, had ik die gelegenheid ook wel aangegrepen om niet in de schoolbanken te hoeven zitten.

Het is prachtig dat ze zich zo ‘inzetten’ voor een beter klimaat, al vraag ik me af: ben je ook zo fanatiek als het niet onder schooltijd is? Maar soit. Verder vraag ik me ook af wat ze met al die spandoeken en borden doen na hun demonstratie. In een filmpje hoorde ik al dat een van die jongens drie keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gaat. Maar, haastte hij zich te zeggen, dat ging hij veranderen! Hij gaat niet meer met zijn ouders mee. Mag ik twijfelen? ‘Zoon, we gaan met een camper door Amerika reizen, we doen de route 66, gaan gokken in Las Vegas, maken een uitstap naar Universal Studio’s in Los Angeles. Ga je mee?’ Op de een of andere manier vermoed ik dat zoonlief niet zal zeggen: ‘Pap, mam, het klinkt meer dan super. Maar IK DOE HET NIET! Ik ga in een tentje bij een biologische camping staan en maak fietstochtjes in de omgeving. Ik ga er ook met de fiets naar toe, naar die camping, en eet voortaan vegetarisch.’ Waarom geloof ik niet dat hij zich bij zijn uitspraak zal houden om niet mee te gaan? Ben ik zo achterdochtig of eerder reëel? Misschien het laatste. Al die demonstrerende, zo milieubewuste jongens en meisjes, je verwacht dat die drinken meenemen in herbruikbare flesjes en boterhammen in een herbruikbaar trommeltje. Ze zijn bezig voor het milieu, toch? Maar nee, daar hebben ze niet aan gedacht. Waar stroomt heel de handel binnen? Bij de Mc Donald’s! Eten burgers, dus vlees, dat draagt bij aan de CO2 uitstoot, en alles verpakt in wegwerpdoosjes en drinken uit plastic bekers! Nou, ‘chapeau’ voor deze milieubewuste spijbelaars. En gaan ze akkoord met jarenlang dezelfde smartphone te gebruiken of willen ze mee met de nieuwste trends? Zullen ze structureel weigeren met de auto te gaan zodra ze er eentje kunnen betalen en laten ze zich bij slecht weer ook niet ‘even brengen’? Geen wegwerpflesjes meer gebruiken? Je kunt dingen wel groot aan willen pakken, je moet toch echt bij jezelf beginnen.
Je kan wel vinden dat anderen beter voor het milieu moeten zijn, maar je moet beginnen met hand in eigen boezem te steken.

LW

Facebook125
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!