Laatste nieuws:
Kinderen en dieren echte liefde

Kinderen en dieren: echte liefde?

Er zijn talloze verhalen te vinden over de bijzondere vriendschap tussen kinderen en dieren. Uit onderzoek bleek jaren geleden al dat kinderen die opgroeien met huisdieren, vaak minder onzeker en sociaal vaardiger zijn. Huisdieren vereisen echter behoorlijk wat aandacht en goede zorg. Een verantwoordelijkheid die door kinderen èn ouders samen gedragen moet worden.

De voordelen voor kinderen

Veel kinderen voelen zich veilig bij een dier. Dieren oordelen niet, zijn vaak trouw naar de familieleden toe en laten kinderen niet in de steek; ze zijn altijd thuis (op een avontuurlijke kat na…). Kinderen die voor dieren zorgen, ontwikkelen daarnaast een sterk gevoel van verantwoordelijkheid. “Kinderen kunnen veel leren over de verzorging van dieren als ze daarbij maar wel geholpen worden”, zegt Nienke Endenburg, psychologe en gepromoveerd op de relatie tussen mens en dier. Ze noemt hier een belangrijk punt, want vaak zijn het de kinderen die een huisdier in huis willen. Ze realiseren zich niet altijd hoeveel tijd, energie en aandacht een huisdier kost. Het hele gezin moet daarom goed nadenken over het aanschaffen van een huisdier.

Misschien krijgt zoon- of dochterlief een huisdier, maar de ouders blijven een cruciale rol spelen. Ze geven het goede voorbeeld en houden een oogje in het zeil. Het kind leert dat dieren bepaalde behoeften hebben. Hebben ze honger of dorst? Willen ze uit? Hebben ze een schoon hok nodig? Kinderen leren zich daardoor te verplaatsen in een ander. Dat betekent niet dat we er klakkeloos vanuit kunnen gaan dat kinderen de zorg van hun huisdier alleen op zich kunnen nemen. Dat neemt niet weg dat kinderen al op jonge leeftijd kunnen helpen bij de verzorging van huisdieren. Het is belangrijk dat ouders een oogje in het zeil houden. Dat neemt niet weg dat kinderen al op jonge leeftijd kunnen helpen bij de verzorging van huisdieren.

Susan en haar grote vriend

Een goed voorbeeld is het verhaal van Susan, een jongedame van 11 jaar oud. Zij ‘zeurde’ lange tijd om een eigen hond. Haar ouders zagen dat in eerste instantie niet zo zitten. Enerzijds omdat ze niet goed konden inschatten hoe goed Susan voor haar hond zou zorgen en omdat het in huis al druk genoeg was met drie kinderen, een hond en twee katten. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo stuitten we op een asielhond van 6 maanden oud. Hij voldeed aan geen van de eisen (klein, rustig, niet meer piepjong), maar was daardoor misschien wel zo perfect”, vertelt Karin, de moeder van Susan. 1,5 jaar geleden kreeg Susan zodoende toch haar ‘eigen hond’. Karin is verrast over hoe goed Susan de verzorging heeft opgepakt. Al vanaf het begin doet ze bijna alles alleen. Ze laat haar hond trouw uit, of het nu regent of niet. Ze geeft hem voer en water, ging met hem naar cursus, leerde hem hersenspelletjes en nog veel meer. Klagen doet ze niet, want haar hond is haar vriend. Een bijzonder duo waar de liefde vanaf spat en waar Karin trots op is.

Tips

En zo zien we dat natuurlijk maar al te graag! Wil jouw kind ook een huisdier en ziet het hele gezin dat zitten? We geven je graag nog een paar tips:
-Denk altijd goed na over het aanschaffen van een huisdier en bereid je goed voor. Weet wat je te wachten staat! Op de website van het LICG staat uitgebreide informatie over het verzorgen van huisdieren.
-In dierenasielen komen geregeld dieren binnen, omdat kinderen na een paar weken of maanden geen aandacht meer hadden voor hun huisdieren en ouders de zorg van huisdieren niet volledig op zich wilden nemen. Zoals gezegd: wees als ouders altijd mede- of zelfs hoofdverantwoordelijk voor het huisdier. Willen de kinderen graag een huisdier, maar de ouders niet? Dan raden we het af een huisdier in huis te nemen.
-Hoe lief en betrouwbaar een huisdier ook is en lijkt, laat kleine kinderen nooit alleen met huisdieren.
-Kinderen hebben soms niet helemaal door dat ook huisdieren rustmomenten hebben en even geen aandacht willen. Leer kinderen om dieren met rust te laten als ze dat willen. Bijvoorbeeld als ze in hun mand liggen of als ze eten.
-Over het algemeen heeft een kind geen natuurlijk overwicht. Laat een te jong kind daarom niet buiten alleen met een hond lopen.

Bron: Dierenbescherming.nl
Foto: Pixabay

Facebook22
Twitter
Follow Me
Tweet