Laatste nieuws:
Genieten in eigen groen, dit kan je tegen teken doen

Genieten in eigen groen, dit kan je tegen teken doen

De lentezon laat zich zien en er wordt volop in de tuin gewerkt. Maar wist je dat je in onze gemeente een sterk verhoogd risico loopt op een tekenbeet? Laat dat je niet tegenhouden om buiten te komen, maar hou wel rekening met deze vervelende beestjes.

Essen hoogste risicoklasse

Misschien heb je deze nog nooit gezien in je tuin, maar onderzoek laat ons zien dat we 45% van de tekenbeten oplopen in eigen tuin. En de gemeente Essen behoort volgens de tekenrisicokaart tot de hoogste risicoklasse. Met enkele simpele ingrepen zorg je nog steeds voor meer natuur, maar beperk je toch de aantrekkelijkheid voor teken in je tuin. Start eerst met je tuin eens grondig onder de loep te nemen: Grenst je tuin aan een groen-, natuur-, park- of bosgebied dan zijn maatregelen om teken te weren in je tuin aangewezen! Kijk ook eens naar de plekken in je tuin die je het meeste gebruikt. Waar spelen de kinderen? Op welke plekken ontspan je graag even? Maatregelen tegen teken zijn alleen nodig op deze veel gebruikte plaatsen!
-Speeltuigen voor de kinderen zoals schommels en zandbakken plaats je best niet langs borders met hoge planten.
-Paden of open stukken ‘speelgras’ onderhoud je extra door overhangende planten te trimmen.
-Maai het gras kort op veel bezochte plekken in je tuin zoals je favoriet zitplekje, speeltuigen, paden, je brievenbus… en scherm deze plekken liefst af van wilde begroeiing met een droge border (50-100cm) van bv. zand, schelpen, gravel of kiezel. Teken verkiezen tenslotte een vochtige omgeving.
-Denk ook even na over de aanplanting in de meest bezochte plekken van je tuin. Overweeg planten te gebruiken, die goed groeien op een droge ondergrond en weinig water nodig hebben.
-Ruim afgevallen bladeren op na de winter.

Gastheer

Heb je erg veel overlast van teken in je tuin? Dan komen ze waarschijnlijk tot bij jou via een gastheer. Zo zijn reeën en knaagdieren ideale gastheren voor teken. Via een aantal gerichte maatregelen kun je overlast van teken via deze gastheren beperken.
-Houtstapels of stenen muurtjes zijn een ideale schuilplaats voor knaagdieren. Vermijd deze vlak bij veel gebruikte plaatsen in de tuin.
-Gooi geen voedselresten of graantjes op de grond in de tuin. Hierdoor trek je knaagdieren aan. Een voederplank of mezenbol mag natuurlijk wel!
-Krijgt je tuin veel bezoek van reeën? Overweeg een afsluiting van minimaal 1,80 meter hoog. Als je bezig bent met de aanplanting van je tuin, kun je ook reeën hun lievelingskostje vermijden: zoals planten van de rozenfamilie (appel- en perenbomen, bramen, frambozen, meidoorn, …).

Voorkom teken bij je huisdier

Ook jouw eigen huisdieren in de tuin kunnen teken naar je toe brengen! Voorkom dus teken bij je huisdier door:
-In het tekenseizoen elke dag je huisdieren te controleren op teken.
-Verwijder teken steeds op een correcte manier en in één beweging met een geschikte tekenverwijderaar.
-In het tekenseizoen kan je preventief je hond of kat behandelen tegen teken. Dit kan gecombineerd worden met vlooienpreventie. Let op: gebruik zeker niet meer biociden dan nodig. Raadpleeg voor meer informatie je dierenarts.
-Heb je je huisdieren behandeld met insecticiden, vermijd dan dat hun haren achterblijven in de tuin of natuur. Vogels gebruiken ze voor hun nest, wat kan leiden tot sterfte van de kuikens.

Blijf controleren

Ondanks deze maatregelen kan het toch nog gebeuren dat je een tekenbeet oploopt in eigen tuin. Daarom blijft het belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in je tuin gewerkt of gespeeld hebt. Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren iedere dag. Heb je een tekenbeet, verwijder deze dan correct. Krijg je een rode kring rond de plaats van de beet of ontwikkel je (griepachtige) symptomen in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn binnen een maand na de beet, ga dan bij je huisarts langs. Meer info vind je op www.tekenbeten.be

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook35
Twitter
Follow Me
Tweet