Laatste nieuws:
Wat als deze winter het licht uitgaat

Wat als deze winter het licht uitgaat?

De schok was groot, toen duidelijk werd dat er deze winter een stroomtekort dreigt. Als de winter zich van zijn strengste kant laat zien, dan zou het kunnen dat het afschakelplan van kracht wordt: in verschillende schijven worden hele regio’s een aantal uur afgeschakeld van het elektriciteitsnet. Hoe is dat tekort te voorkomen en wat kun je best doet als je toch zonder stroom komt te zitten.

De dreigende elektriciteitsschaarste heeft verschillende gevolgen. Niet alleen hangt een afschakelplan als een donkere wolk boven België, maar ook jouw factuur als particulier stijgt. We moeten immers onder andere elektriciteit gaan importeren uit buurlanden. De overheid doet zijn best om zoveel mogelijk te besparen, door bijvoorbeeld grote bedrijven aan te moedigen of te verplichten hun verbruik te verminderen tijdens de piekuren, maar ook jij als particulier kan je steentje bijdragen.

Hoe kan ik helpen elektriciteitsschaarste te vermijden?

Het zijn niet alleen grote bedrijven die kunnen besparen op elektriciteit. Zeker tijdens de verbruikspiek, tussen 17:00 en 20:00 kunnen deze tips het verschil maken.
-Doe lichten uit als je de kamer verlaat of als ze niet noodzakelijk zijn voor wat je aan het doen bent.
-Vervang je oude lampen door spaarlampen.
-Vermijd het gebruik van toestellen die energie vreten zoals strijkijzers, microgolfovens, waterkokers en (af)wasmachines. Stel dat gebruik uit tot tijdens de daluren.
-Was op 30°, in plaats van op hogere temperaturen.
-Vermijd stand-by modus, zet apparaten zoals je televisie liever gewoon uit.
-Gebruik je laptop in plaats van je desktopcomputer.
-Trek de stekker uit wanneer je toestellen niet gebruikt.
-Dek kookpotten af en zet je elektrische kookplaten al voor het einde van de kooktijd uit. Of beter nog: kies voor de microgolf, die 10 keer minder energie verbruikt.
-Vermijd het te vaak openen van je koelkast of diepvries en ontdooi ze geregeld.

Wat als er toch een afschakeling aangekondigd wordt?

Als er een risico dreigt op stroomtekort en afschakeling, wordt dat door de overheid aangekondigd. Op offon.be kan je ook zelf de Stroomindicator checken, die de meest recente situatie weergeeft.

Als jij in een regio woont waar het risico bestaat dat je voor enkele uurtjes zonder stroom komt te zitten, dan kunnen de volgende tips helpen:
-Zorg ervoor dat je huishoudtoestellen niet aan het werk zijn op het moment dat de stroom uitvalt. Met andere woorden: zorg dat er geen was staat te draaien of een ovenschotel staat te garen.
-Zet je voertuig buiten als je een elektrische garagepoort hebt.
-Schakel zoveel mogelijk elektrische apparaten uit, zodat er geen overbelasting ontstaat als de elektriciteit terug aanspringt.
-Zet ook de thermostaat van je verwarming op het minimum om overbelasting te vermijden.
-Beperk je verplaatsingen buiten. Als bijvoorbeeld ook de verkeerslichten in je buurt niet werken, kunnen er onveilige situaties en chaos ontstaan.
-Zorg dat je zaklampen bij de hand hebt, die zijn veiliger dan kaarsen.
-Hou je koelkast en diepvriezer gesloten, dan blijft je eten koud of bevroren.
-Vermijd telefoneren om het netwerk niet te overbelasten.
-Als de winter mild voor ons is, heb je deze laatste tips waarschijnlijk niet nodig. Maar mocht het toch zover komen, dan ben je alvast voorbereid. De besparingstips, die kan je natuurlijk ook nu al toepassen. Niet alleen voor de schaarste, maar ook voor je eigen portemonnee.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook41
Twitter
Follow Me
Tweet