Eekhoorns planten wel eens bomen...

Eekhoorns planten wel eens bomen…

En 5 andere weetjes

Bomen planten, of net niet

De eekhoorns zijn druk in de weer dezer dagen en verzamelen ijverig vruchten en nootjes. In de winter zal er maar weinig eten te vinden zijn in het bos zijn en daar bereiden ze zich op voor. Ze begraven kleine hoeveelheden noten op verschillende plaatsen. Soms vinden ze hun voorraad niet meer terug, dan hebben ze nieuwe bomen geplant. Maar niet altijd. Wanneer Siberische grondeekhoorns noten verzamelen, pellen ze die en knagen ze de kiem eruit. De gepelde noten verbergen ze dan als wintervoorraad. Maar zonder kiem, zal daar nooit een boom uit groeien. Hoe die eekhoorns geleerd hebben dat ze zo voorkomen dat hun voedselvoorraad verandert in een bos, is nog onduidelijk.

Het is trouwens vooral de geur waar ze op af gaan wanneer ze hun voedsel terugzoeken. En sneeuw hoeft daarbij geen belemmering te zijn. Ook wanneer er een dik wit tapijt ligt in het bos, vindt de eekhoorn zijn eten terug. Al dat eten in de gaten houden is wel een opgave. Zo’n 25% van hun voorraad wordt gestolen door andere eekhoorns. Eekhoorns zetten potentiële notendieven wel eens op het verkeerde been. Wanneer ze merken dat ze in de gaten gehouden worden bij het begraven van hun voedsel, doen ze alsof ze een putje graven en vullen het nauwkeurig weer op zonder hun nootje erin te deponeren. Gefopt!

Warm huis met natuurlijke isolatiematerialen

Eekhoorns houden geen winterslaap en verlaten in de winter alleen ‘s morgens het nest om eten te halen. Zo’n nest is een bijzondere plek, waarin ze goed beschermd zitten. De dieren nestelen graag in boomholtes en oude spechtholen of bouwen met takken en twijgen een bolvormig nest van 30 cm groot, in een boom of grote struik. De binnenkant is bezet met stukjes schors, mos en gras. En die heerlijk warme huiskamer is goed geïsoleerd. In de winter is het er zo’n 15 à 20 °C warmer dan buiten.
Natuurlijk vinden ook insecten en vlooien ook de weg naar deze nestjes. Wanneer er te veel vlooien op bezoek komen (zeker in de zomer), laat de eekhoorn zijn nest in de steek en gaat hij op zoek naar een nieuwe plek. Eekhoorns wisselen sowieso af tussen 4 à 5 nesten, wat niet enkel minder vlooien oplevert, maar ook de kans kleiner maakt dat ze ontdekt worden door een roofdier.

Koop geen eekhoorns

Het lijkt een gemakkelijke manier om je te verzekeren van de aanwezigheid van een eekhoorn: je koopt er gewoon eentje. Het internet is vergeven van de zoekertjes van mensen die eekhoorns te koop aan bieden. Dat is niet alleen verboden, het is ook heel erg fout. Eekhoorns zijn wilde dieren, die moeten in vrijheid kunnen leven. Bovendien leiden ontsnapte exemplaren af en toe tot een ware plaag. In het Verenigd Koninkrijk is de rode eekhoorn bijna helemaal verdrongen door de grijze eekhoorn, afkomstig uit de Verenigde Staten.

In de schaduw van zijn staart

De Nederlandse naam eekhoorn en het Duitse Eichhörnchen laten vermoeden dat de soort vooral eikels zou eten. Maar niets is minder waar: eikels bevatten looizuur, een stof die eekhoorns maar moeilijk verteren. De wetenschappelijke naam van de eekhoorn Sciurus vulgaris, is beter gekozen. Sciurus komt van het Oud-Griekse skia, wat zoveel betekent als schaduw’ en oura, Oud-Grieks voor staart’ Een eekhoorn is dus een dier dat in de schaduw van zijn staart zit.

Al zigzaggend of verliefd platgereden

Wanneer een eekhoorn zich bedreigd voelt, loopt hij al zigzaggend weg. Het is een ongelooflijk goede strategie om aan roofvogels en andere roofdieren te ontsnappen, maar hij werkt helaas niet voor auto’s. In de paartijd (tussen december en februari) zijn de mannetjes zo gefocust op paren, dat ze alleen nog maar oog hebben voor het vrouwtje. Bij zo’n een wilde -en blinde- achtervolging zijn voorbijrijdende auto’s het grootste gevaar. In het kader van het project ‘Dieren onder de wielen’ kreeg Natuurpunt in 2017 447 meldingen binnen van doodgereden eekhoorns. Meer dan eentje per dag (en dat is vast nog maar het topje van de ijsberg).

Vind je een doodgereden eekhoorn, voer dan de exacte locatie in op www.dierenonderdewielen.be. Zo help je mee de zwarte punten op de Vlaamse wegen nauwkeurig in kaart brengen en kunnen we samen met de bevoegde overheden zoeken naar efficiënte oplossingen (zoals het bouwen van eekhoornbruggen, waarbij een touw hoog over de baan gespannen vaak al voldoende is voor een eekhoorn om de overkant veilig te bereiken).

Zo help je de eekhoorns

Wil je meer betekenen voor de eekhoorntjes die rondhuppelen in je tuin? Hang een nestje en een aangepaste voedersilo voor hen op (te koop in de Natuurpunt Winkel). Eekhoorns eten ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen, beukennootjes en kant en klare voedermix voor eekhoorntjes.

Ook proper drinkwater in een ondiepe schaal mag nooit ontbreken. Lees meer op www.natuurpunt.be/eekhoorn

Bron: Natuurpunt.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook93
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!