Laatste nieuws:
Jeuk van brandharen processierups verhelpen

Jeuk van brandharen processierups verhelpen

Rode bulten die uit het niets lijken te verschijnen op je huid en een aanval van onstilbare jeuk veroorzaken. Als je niet oppast krab je ze open en worden het wondjes.

Sommige mensen lopen meer risico om klachten te krijgen dan anderen. Hierbij spelen astma en een allergie voor het eiwit in de haartjes een rol. Maar ook bestrijders van de processierupsen, boomverzorgers en zelfs spelende kinderen hebben een groter risico om rode jeukende bultjes te krijgen, omdat ze dichter bij de rups komen. Eerst denk je nog dat het jeukende muggenbultjes zijn, maar dat verandert al gauw als je lichaamsdelen waar de brandharen zitten vurig rood kleuren.

Wat je kunt doen als je in aanraking komt met de brandharen van de processierups

Na direct contact met de brandharen ontstaat meestal binnen acht uur een rode pijnlijke huiduitslag met hevige jeuk. Zoals bultjes, pukkeltjes of met vocht gevulde blaasjes, die kunnen gaan ontsteken. Vaak ontstaan deze reacties op de onbedekte huid, transpiratie zorgt er voor dat de haartjes ook op de bedekte huid terecht kunnen komen. Als brandharen breken, is het lijdend voorwerp nog verder van huis. Dan komt er een lichaamsvreemd eiwit vrij, dat een afweerreactie oproept. Het lichaam maakt histamine vrij en dat zorgt ook weer voor een reeks (vervelende) reacties.

Jeuk verlichten van processierups

De klachten gaan naar enkele weken vanzelf over.Best niet krabben of wrijven, want daar wordt het erger van. Spoel de huid en ogen met lauw water en douche grondig. De huid kan eventueel op de ergste plekken worden gestript met plakband of schilderstape (de haartjes kunnen hiermee worden verwijderd). Ook helpt het om tijgerbalsem te smeren of talkpoeder te strooien daar waar de huid is aangetast. Ook horen we positieve geluiden over dat de jeuk/pijn verzacht na het innemen van een hooikoorts tabletje. Laat de bestrijding over aan gespecialiseerde bedrijven. De meest doeltreffende methode bestaat uit het wegbranden of opzuigen van de rupsen en hun nesten en dit liefst vroeg in het seizoen wanneer de brandharen nog niet ontwikkeld zijn.

(Huis)dieren en klachten processierups

Ook dieren kunnen klachten van brandharen krijgen. Vooral honden, paarden en koeien kan dit overkomen als ze in contact komen met brandharen. Voor honden zijn de afgevallen nesten in het gras gevaarlijk. Probeer erop te lettendat ze die niet in hun bek nemen! Doen ze dat wel, dan ontstaat zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek. Ook kan de tong gaan zwellen en kunnen er blaren ontstaan. De dieren krijgen veel jeuk, gaan kwijlen en kunnen moeite met slikken krijgen. Daarnaast raken ook vaak de ogen ontstoken en kunnen ze diarree en koorts krijgen. Huidklachten, zoals rode bultjes met jeuk bij mensen, zijn zeldzaam, omdat dieren een vacht hebben.

Bron en foto: Tuindingen.nl

Facebook102
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. De Wulf Marc

    Wij hebben verleden jaar ook veel afgezien van die rupsen. Haal Aloevera, maar dan de gel, leg die in de koelkast en als je een jeuk aanval krijgt is dit een goed middel…..veel succes.