Laatste nieuws:
Uitgave De Spycker 2022 - Jaarboek Heemkundige Kring Essen - (c) noordernieuws.be - HDB_6221u70
Vlnr Frans Schrauwen. Guy Van den Broek, Leo Suykerbuyk, Thomas Dekkers, Jan Suykerbuyk

Jaarboek ‘De Spycker 2022’ weer boordevol interessante onderwerpen

De presentatie van het bekende en geliefde jaarboek ‘De Spycker’ heeft vanwege de pandemie twee jaar niet door kunnen gaan. Maar vandaag was het zover en met duidelijke trots werden de diverse onderwerpen toegelicht op een wel heel toepasselijke locatie: het Spijker.

De Spycker 2022 - Uitgave jaarboek Heemkundige Kring Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_6215
Voorzitter Frans Schrauwen
Vijfhonderd leden

“Met vijfhonderd leden behoort het heemkundige tijdschrift ‘De Spycker’ tot de tien grootste van Vlaanderen”, vertelt voorzitter Frans Schrauwen. “Er werden 650 exemplaren gedrukt en 350 zijn er al verpakt. We zijn fier dat we onze uitgave, met kleurenfoto’s en 216 pagina’s, kunnen uitgeven. We hebben achttien tot twintig medewerkers, die hier artikelen voor schrijven. Helaas hebben we vorige week plotseling afscheid moeten nemen van een van onze leden, Huub Klaassen. Hij heeft maar 69 jaar oud mogen worden. Hij was bij alles betrokken, ook de opgravingen bij de kerk van Nispen.”

De Spycker 2022 - Uitgave jaarboek Heemkundige Kring Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_6228
Thomas Dekkers
Geschiedenis Essen gaat 2500 jaar terug

De geschiedenis van Essen gaat veel verder terug dan de meeste Essenaren weten. De geschiedenis begint in 1159, maar Essen bestaat veel langer: al 2500 jaar is het hier ononderbroken bewoond geweest. Er zijn vrijwel geen heel oude huizen, laat staan kastelen, maar de naam Kasteelbeemd doet toch iets anders vermoeden. De naam spreekt al een paar eeuwen tot de verbeelding van de Essense heemkundigen. “Als het heel droog is, zie je op bijvoorbeeld een maïsveld, dat sommige stengels langer zijn dan de andere. Dan zit daar een bepaalde ondergrond met veel vocht”, legt Thomas Dekkers uit.

Jaarboek ‘De Spycker 2022’ boordevol interessante onderwerpen
Versterking Kasteelbeemd 12e eeuw

“In 2018 zagen we met een drone bij toeval een grote cirkel van zestig meter doorsnede. Ook op foto’s tot aan de Tweede Wereldoorlog kon je die cirkel zien. Na drie jaar intens archeologisch onderzoek, kwam ik tot het besluit dat daar een houten burcht met ringwal heeft gestaan.” Zijn boeiende onderzoek en uitslag van het bodemonderzoek, gedaan door de Universiteit van Gent zijn in het verslag van de Heemkundige Kring te lezen.

Jaarboek ‘De Spycker 2022’ weer boordevol interessante onderwerpen
Sigarenfabriek Buurmans
Boeiend en interessant

Ook een aantal nieuwe artikelen komen aan bod, zoals de tabaks- en sigarenindustrie, Essense kunstenaars, met als eerste de meest vermaarde kunstenaar Jef Van Ruyssevelt. Het ontstaan van S. & A. Costermans, nu 75 jaar geleden, met op de kaft een foto van oud-medewerkers, Wim Schrooyen, … Kortom, een jaarboek vol interessante artikelen, goed voor uren leesplezier. De officiële presentatie is op tweede Paasdag, 18 april, om 10:30 in de raadszaal van het gemeentehuis en iedereen is welkom!

Jaarboek ‘De Spycker 2022’ weer boordevol interessante onderwerpen
Slagerij Schrooyen met zoon en dokter Wim Schrooyen
Praktisch

Een exemplaar van ‘De Spycker 2022’ kost €20,- en kan bij de presentatie meteen afgehaald worden. Kunt u er niet bij zijn? Geen probleem, u kunt ook elke woensdag voormiddag terecht bij het Heemhuis, Moerkantsebaan 48, Essen. Na Pasen is het ook te koop bij:

  • VVV De Tasberg, Moerkantsebaan 50, Essen
  • Dagbladhandel Brems, Sint-Jansstraat 15, Essen
  • Romanneke, Over d’Aa 110, Essen
  • Essen Press, Nieuwstraat 57, Essen

Nog makkelijker, u kunt ook €20,- overmaken op BE28 0682 0126 4620 op naam van de Koninklijke Heemkundige Kring Essen, Moerkantsebaan 48, 2910 Essen, België. BIC-code: GKCCBEBB. U bent dan automatisch lid en wordt het jaarboek bij u thuisbezorgd.

Jaarboek ‘De Spycker 2022’ boordevol interessante onderwerpen

Foto’s: Rudi Smout, Noordernieuws.be

NN

Facebook25
Twitter
Follow Me
Tweet