Jaarboek De Spycker 2023 - (c) Noordernieuws.be - HDB_8561u75
Vlnr: Gert Matheusen, Stan Elst, Guy Van den Broek, Frans Schrauwen, Stijn Matheusen, Patrick Hoppenbrouwers, Jan Suykerbuyk

Heemkundige Kring Essen presenteert trots 80ste jaargang De Spycker

Heemkundige Kring Essen bestaat 90 jaar en geeft nog steeds het jaarboek De Spycker uit en drie maal per jaar een mooi magazine, ’t Spyckertje. Dit jaar was de presentatie bij Argenta, naast het historische gebouw Baeyenshof en wel met een speciale reden.

Heemkundige Kring Essen presenteert trots 80ste jaargang De Spycker

Baeyenshof

Baeyenshof werd in 1876 gebouwd door dokter Baeyens en was oorspronkelijk als buitenverblijf in gebruik. In de enorme hal kwam de koets met paard binnen, de familie kon dan links uitstappen en rechts ging het paard het lage deel van het pand binnen, dat diende als stal. De Stationsstraat heette vroeger Heidestraat en op de hoek met de Kloosterstraat stond een boerderij. Het domein van dokter Baeyens liep tot aan de Hofstraat. De bomen, die er nu nog staan, zijn zo’n 120 jaar oud. In de Molenstraat stond een graanmolen, die in 1922 afgebroken werd, het molenhuis bleef tot in de jaren ’60 bestaan. De molen bij de Stationsstraat is van dezelfde tijd als Baeyenshof.

Waardering en trots

Baeyenshof stond sinds 2005 leeg en wordt nu gerenoveerd en gerestaureerd door Stijn en Gert Matheusen, die ervoor zorgen dat het gebouw in al zijn schoonheid en glorie hersteld wordt. Het is daarom dat de presentatie van jaarboek De Spycker plaatsvond in het gebouw van Argenta. Argenta zorgt voor de opwaardering van dit werkelijk prachtige pand en zal er uiteindelijk naar toe verhuizen. Voorzitter Frans Schrauwen lichtte de inhoud van het jaarboek toe en sprak zijn waardering en trots uit over de inzet van iedereen, die zich inzette voor de inhoud en de onderzoeken naar de invulling.

Jaarboek De Spycker 2023 - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8545
Voorzitter Frans Schrauwen
Tal van interessante onderwerpen

“De eerste exemplaren werden al gedistribueerd in binnen- en buitenland”, licht Frans toe. “Er komen weer tal van interessante onderwerpen aan bod. Je zou zeggen wat valt er nog te vertellen over Essen en vooral over zijn verleden. Toch staat ook dit nummer weer vol lezenswaardige artikelen, terwijl zelfs voor de uitgave 2024 al voldoende artikelen op de plank staan. Dit danken we aan de talrijke auteurs, die bereid zijn in hun vrije tijd in de archieven te duiken, mensen te interviewen, informatie te verzamelen om het dan uit te schrijven, een proces dat soms tot een jaar kan oplopen. Dit jaar gaat het om liefst dertien auteurs, een rijkdom die vele heemkundige kringen in Vlaanderen ons benijden.”

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

“We zijn echter altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en het Gerard Meeusenmuseum zoekt nog gedreven gidsen. Kandidaten kunnen zich bij Marlies Van Tichelen aanmelden via marlies.vantichelen@gmail.com. Maar ook vrijwilligers om het administratieve beheer van onze bibliotheek en genealogische bibliotheek bij te houden. Iedereen zal met open armen in onze vriendenclub ontvangen worden.”

Pastoor Louis Notelteirs

In het jaarboek is aandacht voor Louis Notelteirs, die 45 jaar pastoor in Horendonk is. “Pastoor Notelteirs is de langst residerende pastoor in België en is ondertussen 89”, legt Stan Elst uit. “Hij is officieel met pensioen, maar doet op zondag om 09:00 nog steeds de mis en woont nog in de Pastorij. Hij is een uniek figuur in onze gemeente. Louis werd in de volle schoolstrijd pastoor op Horendonk, waar hij graag een scoutsvereniging was gestart, maar er was al een meisjeschiro vanaf de lagere schoolleeftijd, die tegenwoordig chiro JoHo heet. Louis had een illegale radiozender en zond de mis van 10:00 uit voor mensen, die niet naar de kerk konden komen. Sowieso telde Essen op een gegeven moment zes piratenzenders, maar die stoorden de andere radiozenders heel erg en moesten verdwijnen. Hij is een fervent vogelliefhebber en heeft een volière met parkieten, vroeger had hij ook wilde vogels. Het jaarlijks teerfeest van zangkoor en de Kerkfabriek kon hem niet rap genoeg voorbij zijn, want dan wilde hij kaarten. Louis is een heel volks en kleurrijk persoon, die elke week de bewoners van zijn parochie in het ziekenhuis en de woonzorgcentra kwam opzoeken. De gemeente moest bijpassen als er geldtekort was bij de parochies, maar Louis gaat er prat op dat hij nooit subsidie heeft moeten vragen. Op een gegeven moment ging de pastoor van Wildert met pensioen en is hij daar dienst gaan doen. Er zat niet veel tijd tussen de missen en zo’n zeven, acht kilometer was Louis een gevaar op de weg. Maar met God’s hulp is er nooit wat gebeurd.”

Heemkundige Kring Essen presenteert trots 80ste jaargang De Spycker2

Praktisch

Het jaarboek De Spycker is, zolang de voorraad strekt, vanaf zondag 17 april op onderstaande adressen te koop:
– Essen Press, Nieuwstraat 57
– Romanneke, Over d’Aa 11
– Dagbladhandel Brems, Sint-Jansstraat 15
– VVV Moerkantsebaan 50
– Op tweede paasdag in het gemeentehuis van 12:00 – 14:00

Prijs: € 20,-

NN

Facebook27
Twitter
Follow Me
Tweet