Jozef Van Ruyssevelt, een begenadigd kunstenaar

Jozef Van Ruyssevelt, een begenadigd kunstenaar

Jozef Van Ruyssevelt kwam oorspronkelijk uit Bazel-Waas. Hij was het tweede kind uit een gezin van vijf en op jonge leeftijd voelde hij al de interesse voor tekenen en schilderen. In zijn dorp woonde een kunstenaar, die dit talent heeft gestimuleerd en Jozef heeft aangemoedigd zich hier in te bekwamen.

Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen

Jozef ging eerst naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Aanvankelijk begon met hij met etsen, tekenen en aquarelleren. Na de Academie ging hij naar het Hoger Instituut voor Schone Kunsten, ook in Antwerpen. Hier kreeg hij zijn eigen model en atelier.

Kunstenaar Jozef Van Ruyssevelt

May Suykerbuyk (77) leerde Jozef kennen op de Academie toen ze daar als vrij leerling ging studeren.
“Ik woonde en gaf les in Essen in Plastische Opvoeding. Ik ging de opleiding Grafiek (etsen en tekenen) volgen, om mijn leven te verrijken”, vertelt May, “en daar leerde ik Jozef kennen. Ik vond hem mysterieus en hij had iets heel aantrekkelijks voor mij.”

De vlam sloeg over en nadat ze waren afgestudeerd, zijn ze in 1966 getrouwd en in Essen gaan wonen. “Ik ging verder met lesgeven en Jozef wierp zich helemaal op het eigen kunstenaarschap. Jozef was gelukkig als hij werkte. Hij was heel gedreven, maar kon ook zeer onrustig zijn”, herinnert May zich. “Hij hield exposities, maar dat deed hij niet graag: dat leidde hem teveel af van zijn werk. Ook vond hij het niet fijn zijn werken het huis uit te halen, dat maakte hem onrustig. Op de exposities verkocht hij goed, maar hij vond het altijd moeilijk om afstand te doen. Op diverse werken plaatste hij dan het bordje dat ze niet te koop waren.”

Kunstenaar Jozef Van Ruyssevelt

Ondanks dat Jozef eigenlijk geen tijd had voor exposities, hield hij ze wel. In de kunstenaarswereld was hij al snel bekend en omdat hij mensen kende van aanzien, die zijn werken kochten, verspreidde zijn naam zich als vanzelf. Hij werkte klassiek en heeft zich ook even beziggehouden met collages en abstracte werken, maar dat was zijn ding niet. “Hij ging uit van wat hem fascineerde en dat was wat hij om zich heen zag.”

Als je de schilderijen van Jozef bekijkt, is er altijd iets diepers dat je voelt. “Dat klopt,” zegt May, “zijn schilderijen zijn mooi, maar herbergen diepere ondergronden die je moet voelen.”

Stijl evolueerde doorheen de jaren

Doorheen de jaren veranderde zijn stijl, van strakke lijnen werden zijn werken lyrischer, losser en levendiger, net als de evolutie van een mensenleven. “Hij beheerste alle technieken en dat gaf hem de vrijheid zijn stijl een andere wending te geven.”
Zijn talenten lagen niet alleen op het gebied van beeldende kunst, Jozef was ook een verdienstelijk cellospeler. “Muziek was ook heel belangrijk voor hem, hij was op dat gebied heel begaafd. Hij herkende de uitvoeringen van allerlei muziekstukken en wist precies waar het beter kon. Ook welke uitvoeringen beter waren dan een ander. Net zoals hij de perfectie in zichzelf zocht, zocht hij dat ook op andere vlakken.”

Zelfportret kunstenaar Jozef Van Ruyssevelt
Zelfportret

“Jozef was een nogal gesloten persoon, ik heb me wel eens een beetje eenzaam gevoeld. De kunst stond voor hem op de eerste plaats, dat betekende gewoon alles voor hem. Ik kwam op de tweede plaats. Maar ik begreep en accepteerde dat en gaf hem alle vrijheid die hij nodig had. Het was een boeiende wereld en ik heb heel veel van hem geleerd op het gebied van plastische kunst en muziek.”

Jozef voelde zich niet thuis in het luidruchtige kunstenaarswereldje. “Hij was een ingetogen mens en zat liever thuis te werken. Soms was hij dan weer impulsief en kon dan bijvoorbeeld een grote stapel platen kopen van muziek die hij mooi vond. Hij had zijn kooplust niet altijd in bedwang.”

Jozef was duidelijk een groot kunstenaar, die zijn eigen pad volgde. Deze veelbelovende kunstenaar is veel te jong in 1985 overleden. In zijn werken leeft hij voort en nog steeds worden zijn schilderijen bewonderd en verkocht.

www.jozefvanruyssevelt.be

LW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!

2 Reacties

  1. Heb 2 schitterende schilderijen van Jef

  2. verbruggen annita

    ben in bezit van een mooie tekening van mijn man als kind in potlood getekend. Jozef was dorpsgenoot en kwam bij mijn schoonouders aan huis.