Laatste nieuws:

Kunstenaar Jorg Van Daele creëerde ‘Kus Voor Vrede’ bij symposium in Tunesië

De bekende Kalmthoutse kunstenaar Jorg Van Daele nam van 1 tot 23 maart deel aan het vijfde symposium Ensemble d’art Contemporain in Hammamet, Tunesië.

Gigantische druppel voor vrede

“Op symposium Ensemble d’Art Contemporain in Hammamet in Tunesië maakte ik een beeldhouwwerk van 220cm x 130cm x 85 cm in Thala Beige marmer”, vertelt Jorg. “Het beeld stelt de vijf continenten van de wereld voor: Afrika , Azië, Amerika, Oceanië en Europa, met op de top een gigantische druppel voor vrede. Een druppel voor elk continent. En gezien de harde realiteit op dit moment, is het meer dan ooit nodig om vrede te promoten en onder de aandacht te brengen.”

Gespannen sfeer

“Een collega-beeldhouwer kwam uit Rusland, wat voor een moeilijke en gespannen sfeer zorgde, want hij steunde Poetin en zijn land. Mijn collega’s losten dit op door te doen alsof er niets aan de hand was in de wereld en het onderwerp te negeren. Dit was echter voor mij niet haalbaar. Daarom gooide ik dit dan ook ter discussie op tafel, met de boodschap dat als dit zo verder ging ik het symposium vervroegd wilde verlaten. Daarna zijn de onderlinge relaties duidelijk veranderd. Ik heb daarom dan ook besloten om mijn ‘vredesbeeld’ af te maken, maar niet deel te nemen aan de sluitingsceremonie. Het symposium was al voor corona gepland en tevens de selecties. De vraag van veel organisaties om Rusland te boycotten uit dit symposium, was dus niet eenvoudig.”

Kalmthout - Kunstenaar Jorg Van Daele creëert ‘Kus Voor Vrede’ bij symposium in Tunesië - Noordernieuws.be 2022 - IMG_3656s

Deelname internationaal symposium Oekraïne

“In september 2021 nam ik nog deel aan een internationaal symposium, dichtbij Lviv in Ukraïne. Ik leerde er veel lieve Oekraïners kennen, die het nu zeer zwaar te verduren hebben. Ik hoop dat ze dit allemaal overleven. Ik maakte er ‘Kus Voor Vrede‘ in rood graniet. De tweede week verging er een boot met vijftien Syrische vluchtelingen, die de oversteek naar Europa wilden maken. Ze zijn gestrand vlakbij ons hotel, wat het extra moeilijk maakte.”

Oekraïense en Wit-Russische beeldhouwers

“Ondertussen krijg ik de vraag van collega-beeldhouwers uit Oekraïne en Wit- Rusland, die hun land ontvlucht zijn, om in mijn atelier te kunnen komen werken. Zodat ze in mijn galerij hun beelden kunnen verkopen, daar ze in hun land alles hebben moeten achtergelaten. Zo komen Viktar Kopach en Michel Levchenko binnen afzienbare tijd naar hier en zullen zij hun werk kunnen tonen.”

Foto’s: Jorg Van Daele

NN

Facebook54
Twitter
Follow Me
Tweet