Laatste nieuws:
Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele doet iets bijzonder in Oekraïne
Jorg Van Daele bij het afgewerkte beeld

Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele doet iets bijzonders in Oekraïne

De Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele is terug thuis van Oekraïne, waar hij deelnam aan een symposium met andere internationale kunstenaars. “Wat ik daar mocht maken is echt bijzonder. Van een voormalig monument van Lenin maakte ik een grote kus. Die staat symbool voor het gevoel dat we allemaal wat kunnen herademen”, blikt Jorg Van Daele enthousiast terug op zijn avontuur van de afgelopen weken.

Veertigste symposium

“Van 4 tot 20 september nam ik deel aan het negende ‘Transcarpathian International Sculpture symposium in Mukachevo in Oekraïne. Voor mij was het de veertigste keer dat ik aan de slag ging op een symposium met andere internationale kunstenaars. De organisatoren kozen als thema ‘re-breathe’, waarmee ze willen aantonen dat iedereen eindelijk terug een beetje kan herademen na de wereldwijde pandemie.”

Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele doet iets bijzonder in Oekraïne
Close up beeld – Re -Breathe for Peace
Monument laten herademen

“Ter plaatse schotelden ze mij een blok rode graniet voor van meer dan achthonderd kilogram. Die kwam van een monument van de voormalige Sovjet-leider Lenin. De organisatie gaf me twee weken de tijd om de imposante blok om te vormen. En ik heb het vroegere monument laten herademen, herleven tot een nieuw beeld”, knipoogt Jorg. “Ik koos ervoor om een grote kus te maken, gebaseerd op mijn vorige reeks beelden ‘Kiss For Peace’”

Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele doet iets bijzonders in Oekraïne

33ste beeld for Peace

“Mensen die me een beetje volgen, weten wellicht dat ik intussen al lange tijd bezig ben aan een reeks van ‘sculptures for peace’. Wat ik nu maakte is het 33ste beeld die intussen te zien zijn in 24 landen over heel de wereld. Mijn werk ‘Re-Breathe for Peace’ komt in het nieuwe beeldhouwpark in Mukachevo wat in 2022 opent voor het grote publiek. De kus is uiteindelijk een beeld van 155 x 140 x 40 cm in rood graniet. Ik vind het bijzonder fijn dat ik deze kans gekregen heb om zo opnieuw een uniek werk aan mijn tour toe te voegen. Nu we allemaal weer wat vrijer kunnen ademen na Covid-19 kijk ik al reikhalzend uit naar het volgende internationale symposium waar ik aan zal deelnemen. Eind oktober vertrek ik naar het grootste kunstenaarsfestival van Mexico met als titel ‘De viering van de doden’”, geeft de Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele nog mee.

Meer info: www.jorgvandaele.bewww.newjorggallery.be

Foto’s: © Jorg Van Daele

Stijn By Me