Laatste nieuws:
Grens met Nederland gaat stukje bij beetje weer open

Grens met Nederland gaat stukje bij beetje weer open

Goed nieuws voor wie familieleden in Nederland heeft: vanaf 30 mei mag je weer de grens over om hen te bezoeken. Ook om te winkelen, voor zover dat noodzakelijk is. Intussen stelt Essen de grens met Nederland stukje bij beetje meer open en schakelt de politie over van vaste naar mobiele controles.

Drie bijkomende grensovergangen

Naast de al bestaande vaste grenspassages aan de Ringweg en de Moerkantsebaan, stelt de gemeente Essen vanaf zaterdag drie bijkomende grensovergangen opnieuw open:
-De grensovergang aan de Nieuwstraat/Grensstraat (richting Nispen)
-De grensovergang op Horendonk (richting Schijf)
-De traktorsluis ter hoogte van de Huybergsebaan wordt verwijderd
De overige grensovergangen blijven tot nader order dicht. De gemeente wacht de verdere afbouw van de maatregelen af om te bekijken hoe en wanneer ze de grensovergangen de komende periode gefaseerd zal afbouwen.

Familiebezoek

Sinds vandaag is het dus opnieuw toegelaten om een bezoek te brengen aan familieleden die in een van onze buurlanden wonen. Daarvoor moet je wel een familieband kunnen aantonen.

In het ministerieel besluit dat de kwestie regelt, staat ook dat het toegelaten is om te winkelen in een buurland. Het is evenwel niet de bedoeling om er een daguitstap shoppen van te maken, benadrukt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. “Het is absoluut niet de bedoeling dat mensen nu massaal naar de buurlanden rijden om daar te gaan shoppen. Het is een volgende stap in de versoepeling en zoals bij de andere stappen doen we een beroep op het gezond verstand van de mensen en hun verantwoordelijkheidsgevoel”, klinkt het.

Grens volledig open vanaf 15 juni?

Minister De Crem zegt ook te verwachten dat de Europese landen vanaf 15 juni hun grenzen weer zullen openstellen: “Ik wil benadrukken dat voor al het overige grensoverschrijdend verkeer (met uitzondering dus van het bezoek van familie, vrij verkeer van goederen en essentiële verplaatsingen) ons land zich aansluit bij de overige Europese landen die een heropstart van het volledige verkeer binnen de Europese Unie en de Schengenzone uiterlijk op 15 juni willen realiseren.”

Bron: gemeente Essen
Foto: Noordernieuws.be

Facebook256
Twitter
Follow Me
Tweet