Laatste nieuws:
Gemeente Essen krijgt €40.000,- subsidie voor onderzoek herbestemming kerk Statie

Gemeente Essen krijgt €40.000,- subsidie voor onderzoek herbestemming kerk Statie

Provincie Antwerpen selecteerde Gemeente Essen als één van de vier nieuwe dossiers voor onderzoek naar herbestemming van kerken. De gemeente past zelf de extra kosten bij, zodat onderzocht kan worden welke nieuwe functies in de Sint-Antonius van Paduakerk in Essen-Statie zouden passen.

Eén van de vier nieuwe dossiers

Burgemeester Gaston Van Tichelt: “We zijn blij met deze selectie door Provincie Antwerpen. We mogen er trots op zijn dat we één van de vier nieuwe dossiers zijn waar de provincie ondersteuning biedt. Het onderzoek zal duidelijk moeten maken welke toekomst de kerk in wijk Statie kan hebben: als sociaal trefpunt, locatie voor verenigingen, … We zijn alvast benieuwd naar de resultaten.”

Toekomst voor Essense kerken

De subsidie kadert binnen het Parochiekerkenbeleidsplan waarin alle Essense kerken, behalve die van Essen-Centrum, als B-kerk opgenomen werden. Bij een B-kerk moet binnen de vijf jaar onderzocht worden welke neven- of herbestemming hier mogelijk is. De Sint-Antonius van Paduakerk is de eerste kerk in het lijstje voor Gemeente Essen, omdat hier onderhoudsinvesteringen noodzakelijk zijn. Ronny Frederickx, voorzitter van de kerkfabriek: “De kerk, is naast het station, een gebouw dat karakteristiek is voor de Statiewijk. De architectuur en de locatie in een park maken haar bijzonder. We zoeken graag mee om de gemeenschapsfunctie die ze had met een nieuwe invulling voor een breed publiek te bestendigen.” Concreet volgt nu een onderzoek om te bekijken welke rol de kerk kan spelen in de wijk of de culturele activiteiten in de gemeente. De piste(s) die uit het onderzoek komen, worden later verder uitgewerkt.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet