Laatste nieuws:
Geen toelating om vuurwerk af te steken van oud op nieuw

Geen toelating om vuurwerk af te steken van oud op nieuw

Na rijp beraad hebben de burgemeesters van Essen, Kalmthout en Wuustwezel afgesproken om voortaan geen toelating meer te geven voor het afsteken van vuurwerk van oud op nieuw. In de meeste andere gemeenten in de provincie was dat al het geval.

Meerderheid Essen voorstander verbod

Meerdere redenen hebben geleid tot deze beslissing. Vuurwerk is gevaarlijk en elk jaar vallen er slachtoffers. Ook het dierenwelzijn komt meer aan de orde dan vroeger. Kortom: jaar na jaar is er minder draagvlak voor het afsteken van vuurwerk. Uit de recente bevolkingsbevraging met meer dan 700 antwoorden bleek dat een meerderheid van de Essenaren voorstander is van een verbod op vuurwerk.

Vuurwerktoeristen

Burgemeester Gaston Van Tichelt: “Het vuurwerk is al jaren ingeburgerd, zodat je bij een beslissing als deze niet over één nacht ijs gaat. Maar het algemeen belang moet voorop staan en het is de taak van een burgemeester om knopen door te hakken. Bovendien bleek dat vorig jaar ‘vuurwerktoeristen’ van buiten Essen naar Essen kwamen om vuurwerk af te steken, omdat het in hun eigen gemeente verboden was. Dat moet je echt niet willen!” Op het verbod komt een uitzondering voor evenementen. Na een aanvraag kan de burgemeester nog altijd toelating geven voor een vuurwerkspektakel, afhankelijk van de context, veiligheidsvereisten, enzovoort.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook91
Twitter
Follow Me
Tweet