Laatste nieuws:
Essen speelt rol in eerste roman van Christophe Deborsu

Essen speelt rol in eerste roman van Christophe Deborsu

De bekendste journalist van Wallonië komt op dinsdag 14 mei naar zaal Rex om zijn nieuwste boek voor te stellen en in gesprek te gaan met het publiek. Waarom Essen? Onze mooie gemeente speelt een belangrijke rol in zijn roman ‘Bente en Boudewijn’, een liefdesverhaal à la Romeo en Julia. We hingen aan de telefoon met de sympathieke Waal om dieper in te gaan op het Essense aspect.


Bente is een Vlaamse uit het verre Essen en Boudewijn een Waal uit Dinant. Het boek is meer dan een verhaal over liefde. Het probeert een antwoord te geven op de vraag of Vlaanderen en Wallonië nog samen een toekomst willen uitbouwen. Christophe geeft toe dat de ligging en de trein een rol hebben gespeeld om Essen te kiezen als deel van het verhaal.

“Vijf of zes jaar geleden kwam ik voor de eerste keer met de trein aan in Essen. De afgelegen ligging en het feit dat Essen goed bereikbaar is met de trein hebben de doorslag gegeven om dit de woonplaats te maken van een van de hoofdpersonages. Ik moet er wel bij zeggen dat ik meteen gecharmeerd was door jullie prachtige stationsgebouw, zaal Rex, het nostalgische Karrenmuseum, het voormalige douanecentrum en het mooi college, waar Bente naar school gaat”.

Christophe is de eerste Waal die een roman in het Nederlands schreef. Je krijgt zelfs twee boeken in één: een Nederlandstalige en een Franstalige versie met twee verschillende eindes. Nog apart aan het boek is de zelftest.

“Na het lezen van het boek kun je inderdaad een zelftest doen. Aan de hand van een vragenlijst bepaalt de score je graad van nationalisme en weet je welk einde het beste aansluit bij je gedachtegoed. Wie weet gebruik ik enkele van deze vragen om het gesprek aan te gaan met het publiek.”

Ondertussen heeft Christophe al wat lezingen gegeven in Vlaanderen. Als hij in gesprek gaat met het publiek zijn de reacties heel divers. Een beetje zoals ons land dus, stelt Christophe vast.

“Het boek wordt in Vlaanderen enorm goed onthaalt. Ik moet al een tweede druk doen. Het staat in de Top 10 van Standaard Boekhandel. dus dat is goed nieuws. Nadat ik mijn zeg heb gedaan over het boek ga ik in gesprek met het publiek. De reacties gaan van heel Belgicistisch tot heel Vlaams gezind. Maar wel steeds met respect voor elkaars mening. Ik kijk er naar uit om in debat te gaan met de Essenaar. Het zal sowieso een speciale avond worden voor mij omdat ik terugkeer naar de Bentes woonplaats.”

Praktisch
  • Waar? Zaal Rex
  • Wanneer? Dinsdag 14 mei om 20.00 uur
  • Prijs? 5 euro, 1 euro met UiTPAS aan kansentarief
  • Tickets? www.essen.be/tickets

Bron: Gemeente Essen
Foto: PixaBay

Facebook13
Twitter
Follow Me
Tweet