Eric Schrooyen - Keizer Sint-Andriesgilde Essen-Wildert - (c) Noordernieuws.be 2023 - HDB_9001u75
Eric Schrooyen (r) en Koning Renë Arnouts

Eric Schrooyen eerste Keizer Sint-Andriesgilde

Het Sint-Andriesgilde bestaat sinds 1707 en ontstond oorspronkelijk uit een schaapsgilde. Dit veranderde door de eeuwen heen in andere gildes. In 1952 was het een bijna doodgebloed dansgilde.

Voetboog

Om het nieuw leven in te blazen gingen ze in 1952 naar de Hoge Gilderaad en moest er een wapen gekozen worden, omdat alle aangesloten gildes (70) schuttersgildes waren. Er zijn vijf verschillende wapens waar uit gekozen kan worden: de handboog, de buks, de kleine kruisboog, de voetboog en de Sint-Jansboog. Er waren maar weinig gildes die de voetboog hadden gekozen, daarom viel de keus hierop.

Viering Sint-Andriesgilde Essen-Wildert - Burgemeester Gaston Van Tichelt
Burgemeester Gaston Van Tichelt
Eric Schrooyen

Elke drie jaar wordt het Koningschieten georganiseerd. Op een paal van dertig meter hoog zit een plankje vastgeklemd, dat je er vanaf moet schieten. Win je dit drie opeenvolgende keren achter elkaar, dan ben je voor de rest van je leven Keizer. Er kunnen dus meerdere keizers zijn, maar Eric Schrooyen is de eerste die in de geschiedenis van het Sint-Andriesgilde tot Keizer werd gekroond.

Sint-Andriesgilde Essen-Wildert - Hoofdman Ronny De Block
Hoofdman Ronny De Block
Toespraken

Hoofdman Ronny De Block heette de aanwezigen op welkom en dankte iedereen voor de geweldige inzet om deze bijzondere dag te vieren. Burgemeester Gaston Van Tichelt feliciteerde Eric en prees de inspanningen van het gilde voor het in stand houden van de tradities, zodat deze voor het nageslacht bewaard blijven. Pastoor Dupré zegende de benoeming en breuk (schild van de Keizer), waarna de mantel met breuk werd omgehangen door Ludo Van Ginderen, lid van het Sint-Andriesgilde en tevens schoonvader van Eric. Daarbij werd de staf overhandigd met drie vogels, die symbool staan voor het Koningschieten. Nancy Van Ginneken, de vrouw van Eric, nam daarna het woord en drukte haar enorme trots uit voor haar man.

Sint-Andriesgilde Essen-Wildert - Pastoor Dupré
Pastoor Dupré
Je krijgt het niet zomaar

Eric voelt zich vereerd, hij is sinds 1988 lid van de gilde, en mag zich dus nu eerste Keizer noemen. “Je krijgt het niet zomaar”, zegt Eric. “Je moet een staat van dienst hebben en na negen jaar onafgebroken Koning zijn geweest, word je dus Keizer. Ik heb een passie voor het wapen en je moet er liefde voor hebben om het allemaal te doen. Er komen ook heel wat technische aspecten bij kijken, die ik probeer op te lossen. Ik heb veel connecties bij bevriende gildes, die grote kennis hebben over het wapen. Daar probeer ik mijn kennis nog meer door uit te breiden en dat lukt goed. Maar ik moet nog veel leren, al ben ik Keizer.“

Eric Schrooyen - Keizer Sint-Andriesgilde Essen-Wildert - Eric en zijn vrouw Nancy
Eric en zijn vrouw Nancy

Na het officiële gedeelte dansten de gildebroeders en -zusters voor een stralende Eric en Nancy en werd het gezellige feest verdergezet.

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken

Facebook59
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!