Laatste nieuws:
Diedt, Jan en Ludo gaan de Dodentocht verslaan

Ook Diedt, Jan en Ludo gaan de Dodentocht verslaan

Vandaag vertrekt een groep van ongeveer 30 Essenaren naar Bornem om de bekende Dodentocht te gaan wandelen. Sommigen gaan met eigen vervoer, anderen met de trein. De tocht begint om 21:00 en doel is om binnen 24 uur het parcours af te leggen. Tussen vertrek- en eindpunt, allebei in Bornem, zit 100 kilometer. Jan (Schuim) Hillebrand, Diedt Ribbens en Ludo Quick zijn ook van de partij.

Derde keer

“Het is de derde keer dat ik de Dodentocht wandel,” vertelt Jan. “De eerste keer heb ik hem uitgewandeld, de tweede keer ben ik na 70 kilometer gestopt, wat met het slechte weer te maken had. Het is de 48ste keer dat deze tocht gehouden wordt en er hebben zich zo’n 14.000 mensen voor ingeschreven. Je kon tot 15 juli inschrijven, vroeger kon dat tot het laatste moment. Maar in verband met de veiligheid wil de organisatie weten hoeveel deelnemers er zijn en dat de catering er dan goed op kan inspelen.”

Jan (Schuim) Hillebrand
Jan (Schuim) Hillebrand
Opening Dodentocht met doodskist

“Je mag niet harder lopen dan 10 kilometer per uur. Er is berekend wanneer de wandelaars langs de controle posten komen en die zijn dan ook niet eerder open. Dus loop je sneller, dan word je niet geregistreerd. Je krijgt dan ook je prijzen niet mee: een diploma, een medaille, een flesje Duvel en een ontbijtkoek van Van der Molen. Omdat het een Dodentocht is, wordt deze geopend door leden van de jeugdbeweging. Zij lopen voorop met een doodskist op hun schouders.”

Geweldige hulp van vroegere klant

“Een vroegere klant komt Diedt, Ludo en mij in Bornem ophalen. Dat is een geweldige luxe, want na die 100 kilometer ben je helemaal kapot! Voor onderweg neem ik 2 flessen koude thee mee, een tube vaseline voor de schuurplekken, zoals je oksels en liezen, en van tevoren slik ik magnesiumpillen tegen de spierkrampen. Ook tape ik mijn tenen in om ook daar schuurplekken te voorkomen en draag wollen sokken in verband met de vochtopname. Sokken uit één stuk dus, zonder naden.”

Vlnr Diedt, Jan, Ludo
Vlnr Diedt, Jan, Ludo
Consequent trainen

“Ik begin na de carnaval te trainen met de Dodentocht voor ogen. Train je namelijk zonder doel, dan haak je makkelijker af als het bijvoorbeeld slecht weer is. Deze tocht is dan echt je doel en daar train je gericht voor. 3x in de week maak ik een rondje van zo’n 25 – 30 kilometer. Het is gebleken dat na 52 kilometer gewoonlijk een derde uitvalt. Dan is het minder druk, wat voor de overgebleven wandelaars wel prettig is. Ik denk dat ik hem absoluut ga uitlopen, er moet natuurlijk niks gebeuren, want anders begon ik er niet aan. Er zijn trouwens deelnemers bij die voor de 48ste keer meedoen!”

“De Dodentocht is via de website te volgen. Alle deelnemers krijgen een nummer, Ludo’s nummer is 2409, van Diedt 1979 en van mij 7763. Morgenavond tussen 20:00 en 21:00 verwachten we terug op het Heuvelplein te zijn om het te vieren!”

LW

Facebook53
Twitter
Follow Me
Tweet