Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Kevin Hoppenbrouwers

De bijzondere hobby van… Kevin Hoppenbrouwers

Als je denkt aan de sport vissen, dan zie je in gedachten doorgaans mannen die uren roerloos naar een net zo roerloze dobber zitten te turen. Maar er is ook een heel andere manier van vissen: roofvissen. Roofvissen is de grote hobby en passie van Kevin Hoppenbrouwers (37).

Roofvissen

“Stilzitten is het laatste dat je kunt doen als je aan het roofvissen bent,” vertelt Kevin, “je bent heel de dag in de weer met je nepaas die je zelf moet bewegen en ‘aanbieden’ aan de roofvis. Ik vis vanaf mijn 5de. Toen ging ik met mijn vader, broers en grootvader mee zee- en witvissen en zo klein als ik was: ik was meteen verkocht. Op mijn 15de heb ik mezelf het roofvissen aangeleerd. Ik begon daar over te lezen in boeken en dat pakte me zo aan, dat ik er stilletjes ook aan begonnen ben.”

Vissen in een natuurlijke omgeving

“Een roofvis, zoals snoek, snoekbaars, baars en roofblei, pakt zijn prooi op snelheid en kracht. Met je aas ben je eigenlijk een zwak dier aan de vis aan het aanbieden, dat hij als makkelijke prooi ziet. Ik vis in alle soorten water, maar ik hou niet van afgesloten waters zoals vijvers. Ik prefereer open waters, omdat die de natuurlijke omgeving zijn voor de vissen en waar ze niet uitgezet zijn.”

Beroepsvisserij slecht voor de visstand

“De mooiste periode om op snoekbaars te vissen is eind mei, na het paaien. Het vrouwtje zet dan de eitjes af tegen een steen of plant en het mannetje bewaakt het nest. Met het aas daag je hem dan uit tot het beschermen van het nest. Apart is dat je in Nederland tijdens de paaiperiode (van 1 april tot het laatste weekend van mei) niet op snoekbaars mag vissen. Maar de beroepsvissers mogen dat wel! Sportvisserij Nederland en andere verenigingen hebben geprobeerd de vergunningen van de beroepsvissers aan banden te leggen en er zijn ook al petities ingeleverd. Maar dat is niet gelukt, omdat er teveel geld mee gemoeid is in het restaurantwezen. De visstand, met name van snoekbaars, is hierdoor sterk achteruit gegaan. De beroepsvissers halen namelijk de bewakende mannetjes en de grotere vrouwtjes weg en de nesten worden vernietigd door de ‘zegen’. (visserijmethode waarbij de vis met een over de bodem slepend net door omtrekkende beweging wordt ingesloten)”

Diverse reglementen voor sportvissers

“Sportvissers moeten zich aan allerlei regels houden. Onder andere aan de minimummaat van de snoekbaars, die is 42 centimeter. Op het Volkerak is de maximale afmeting 75 centimeter. Vrouwtjes worden groter en zorgen dus voor veel nageslacht. Neem je een vis mee naar huis, dan word je gevraagd dit te melden bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. Ik neem zelf nooit vis mee: ik lust geen vis. Alle vissen die ik vang worden terug uitgezet. De grootste die ik ooit ving was een snoekbaars van 102 centimeter, dat is uitzonderlijk. Ook al eens een snoek van 121 centimeter, maar dat is niet zo heel uitzonderlijk. De grootste melding uit Nederland is 138 centimeter. Ik vis eigenlijk altijd in Nederland, omdat je daar meer open waters hebt.”

Jerk bait vissen

“In de winter ga ik veel ‘struinen’ in de polders. Met rubberen botten aan loop je dan langs de kant van de polderweteringen. Je gooit je aas uit en trekt dat met korte rukken voort om de roofvis agressief te maken (jerkbait vissen). Bij de manier van vissen loop je constant: je loopt twee meter, werpt je aas uit, loopt weer twee meter, … Het meeste aas voor jerkbait vissen maak ik zelf, van hout. In de winter is de stofwisseling door de lagere temperaturen trager, wat de vis langzamer maakt. Daardoor moet je het aas ook langzamer bewegen.Ik vind dat heerlijk: heel de dag buiten en in beweging. Alhoewel ik liever in de boot vis. Dan kom je op plekken waar andere mensen niet komen en je hebt heerlijk veel vrijheid.”

De stilte van de natuur

“In de zomer ben ik graag in de avond- of ochtendschemering op het water. Op de langste dag vertrek ik om 03:15 en ben om 04:30 al aan het vissen. In de winter is de beste periode tussen 15:00 en 17:00. Dat is het warmste deel van de dag en zijn de vissen veel actiever. Ik geniet van de rust, het is heerlijk om al zo vroeg op het water te zijn: de doodse stilte, enkel het geluid van de natuur en de diverse dieren die je ziet: bevers, ijsvogels en visarenden. Ik geniet ook van de startsnelheid van een snoek om een prooi te vangen. Die is gelijk met de startsnelheid van een straaljager. Het moment dat hij dan in het aas bijt en het gevecht begint om hem binnen te halen is geweldig! Ik ben ooit 25 minuten bezig geweest om een snoek van 118 centimeter binnen te halen. Die keer viste ik eigenlijk op snoekbaars, waar je een lichtere hengel en draad voor gebruikt. Ik heb zo’n 15 verschillende hengels om de diverse disciplines te kunnen beoefenen. Vissen is mijn grote passie!”

Duurder is niet altijd beter

“Toen ik 23 was ging ik met een vriend vissen op het Volkerak, dat was en is legendarisch om te gaan vissen. We hadden een zelfgeknutseld roeibootje en daar hadden we een klein motortje bij. We stonden in de rij om ons roeibootje te water te laten en omdat het motortje vaak verzoop, zetten we die alvast in het bootje om te starten. In die rij stonden de duurste, meest luxueuze boten en de mensen hadden de duurste materialen. Ze lachten ons uit, omdat ze ons onprofessioneel vonden. Het te water laten ging ook trager dan bij die anderen, zodat ze langer moesten wachten. Maar wij vingen een prachtige serie vissen en diverse van die dure, luxe boteneigenaars vingen helemaal niks!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook50
Twitter
Follow Me
Tweet