Laatste nieuws:
De Hobby van Jan De Laet - Trails lopen - (c) Noordernieuws.be 2018 - 240km gelopen samen met Bruno Rentes 20180727_115036
Jan met zijn goede vriend Bruno Rentes

De bijzondere hobby van… Jan De Laet!

Een andere en gezondere levensstijl kan voor een heel nieuw doel in je leven zorgen. Jan De Laet (50) begon met lopen en hardlopen om af te vallen en een betere conditie op te bouwen. Tegenwoordig loopt hij immense afstanden zonder enige moeite.
Stoppen met roken

“In 2009 ben ik gestopt met roken”, vertelt Jan, “ik was veel te zwaar en besloot daar wat aan te gaan doen. Lopen vond ik de makkelijkste sport, omdat je dat altijd en overal kunt doen, zelfs ’s nachts. De eerste keer wilde ik 5 kilometer hardlopen, maar na 500 meter was ik op en heb de rest gewandeld. Daarna heb ik net zo lang getraind tot die 5 kilometer wel kon hardlopen en ben geleidelijk aan de afstanden gaan vergroten.”

Dodentocht

“Ondertussen had mijn broer me overgehaald om de Dodentocht in Bornem te lopen, dat is 100 kilometer. Praktisch zonder training ben ik daar aan begonnen en moest na 81 kilometer ophouden. Het jaar daarop heb ik hem wel gelopen, in 20 uur en 5 minuten en de derde keer in 19 uur. Ik heb de Dodentocht 7 keer gelopen, de laatste keer in 12 uur en 10 minuten. Ondertussen heb ik in allerlei tochten meegelopen. Die tochten zijn altijd gezellig, er is geen competitie, je praat onderweg met iedereen en leert allerlei mensen kennen.”

Trails
“Eind 2015 hebben ze me weten over te halen om mee te gaan trails lopen. Trails gaan door de bossen, heuvel op en af, berg op en af. De eerste trail die ik liep was in Lommel, dat was in 2015: 55 kilometer. Het was erg zwaar en ik dacht daarna: ‘Dit doe ik nooit meer!’ Maar toen ze me het jaar daarop weer vroegen, ben ik toch weer gegaan. En toen was ik verkocht, het was een openbaring en ik vond het geweldig! Eind 2016 heb ik Olne-Spa-Olne gelopen, 70 kilometer en de maand daarna Bello Gallico, 160 kilometer. Je wordt altijd meteen opgenomen in zo’n ploeg lopers, alsof je met een groep vrienden op stap bent. Vorig jaar heb ik 20 trails gelopen met diverse lange afstanden, allemaal ultra’s (vanaf 42 kilometer, nvdr). Ondertussen werd ik opgenomen in het FATT (Fun Adventure Trailrun Team). Mensen die ik tijdens die tochten tegenkwam, vroegen of ik daar lid van wilde worden en dat heb ik gedaan.”
 

“Ik dacht eerst ‘dit doe ik nooit meer…’ Het jaar daarna was ik verkocht, ik vond het geweldig!”

 

Vorig jaar behaalde medailles
PT281: De ultieme uitdaging van 281 km

“Ik had een artikel gelezen over PT281. Dat is een tocht van 281 kilometer over bergen van zo’n 1.000 meter hoogte in Portugal. Ik vond dat een enorme uitdaging en heb me daar halverwege vorig jaar voor opgegeven. Maar in oktober kreeg ik pijn in mijn arm. Na onderzoeken bleek in februari dat de pijn uit mijn nek kwam. De eerste arts die ik zag wilde mijn nekwervels fixeren en zei dat ik na die ingreep niet meer mocht lopen. Ik vond dat vreselijk, dat wilde ik niet en ben voor een tweede opinie gegaan. Daar werd me gezegd: ‘Dat gaan we dus niet doen, dat fixeren!’ Op 5 maart ben ik geopereerd, maar 25 juli zou de PT281 zijn.”

Fantastische arts en kinesist

“De operatie is geweldig verlopen met dank aan een fantastische chirurg en net zo’n fantastische kinesist. Ik heb eerst een maand moeten rusten en mocht daarna, in overleg met de arts en de kinesist, weer gaan lopen. Ik heb twee tochten van 100 kilometer gedaan om te trainen. Want ik wilde zien of de PT281 haalbaar voor me zou zijn. Haalbaar en pijnloos, anders was ik niet vertrokken.”

Met Tanaka
281 kilometer lopen binnen 66 uur

“Op woensdag 25 juli ben ik naar Portugal vertrokken en de start was de dag erna. De 281 kilometer moet je binnen 66 uur lopen. 66 uur achter elkaar, zonder te slapen. Je mag wel even slapen, maar je moet er wel voor zorgen dat je op tijd de controlepost verlaat. Zo’n tocht bekijk je niet vanuit het oogpunt: ik moet nu 281 kilometer lopen. Nee, je kijkt van controlepost naar controlepost. Zo hak je de afstand in stukjes en maak je het overzichtelijker.”

Paar minuutjes platte rust
Verkeerd gelopen
“De warmte is af en toe wel erg, meer dan 40 graden, en de steilheid van het traject helpt ook niet altijd mee. Maar het is genieten, heel die 281 kilometer lang. Ik ben wel een paar keer verkeerd gelopen. Je gps leidt je, want het is geen uitgezet parcours, maar dat ging een paar keer niet goed. Ondanks dat heb ik de tocht in 64 uur en 20 minuten gelopen. Het was in de derde nacht dat ik verkeerd liep, want dan ben je eigenlijk aan het slaapwandelen…”
 

“Na 60 uur wandelen zonder slaap ben je eigenlijk aan het slaapwandelen…”

 

Grafiek PT281 2018
Overzicht parcours 2018, ©PT281.com
Bruno Rentes

We begonnen met 47 starters en 26 deelnemers hebben de tocht uiteindelijk uitgelopen, waaronder 2 Belgen. Dit was de vierde PT281 en de eerste keer dat er Belgen meededen. Onderweg heb ik kennisgemaakt met Bruno Rentes en ben heel goed bevriend met hem geraakt. Ook dat is weer een van de prachtige dingen die je tijdens zo’n tocht kan meemaken.”

Frites met stoofvlees

“Na de finish was er een klein feestje met ceremonie en lekker eten. Terug in het hotel heb ik mijn kleren nog op de hand gewassen en ben naar bed gegaan. Zeven uur later was ik alweer op in verband met de terugreis. Op het vliegtuig dacht ik: Lekker, straks frites met stoofvlees. Maar op de luchthaven stond heel mijn familie op me te wachten. Ze zeiden: ‘Dit had je niet verwacht!’ Ik zei: ‘Nee, ik had frites met stoofvlees verwacht…’ “

LW

Foto’s: Jan De Laet, Bruno Rentes, Noordernieuws.be

Facebook322
Twitter
Follow Me
Tweet