Laatste nieuws:
Hoe bouw je zelf een zwembad

Hoe bouw je zelf een zwembad?

Een pootje baden in je eigen tuin, wie droomt er niet van? Alleen is een ‘echt’ zwembad in je tuin niet voor iedereen weggelegd. Het is vaak een hele investering en er komt ook heel wat onderhoud bij kijken. Vind je dat best oké, dan kun je een zwembad laten plaatsen of er zelf eentje bouwen.

Zelf een zwembad bouwen? Waarom niet. Maar let op, er komt meer bij kijken dan even snel een put te graven in je tuin. Wie zelf aan de slag gaat, kan budget besparen, maar wees zeker dat je voldoende geïnformeerd bent. Hier alvast enkele aandachtspunten.

Papierwerk en vergunningen

Zoals reeds gezegd, begin niet zomaar te graven in je tuin. Vergaar eerst voldoende informatie over de bouw van een zwembad. Je hebt immers soms een vergunning nodig om een zwembad te mogen plaatsen. We zeggen ‘soms’, want sinds 1 december 2010 kun je onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling krijgen voor het bouwen van een niet overdekte constructie tot maximaal 80 vierkante meter in de zij- of achtertuin. Deze 80 m² bevatten ook de reeds bestaande niet overdekte constructies zoals een terras, siervijver, bestaande zwembaden,….

Een vrijstelling kan je in Vlaanderen krijgen onder bepaalde voorwaarden:

-De constructie blijft meer dan 1 meter verwijderd van de perceelgrens
-De constructie is minder dan 30 meter verwijderd van de woning
-De constructie mag niet in een kwetsbaar gebied liggen
-De constructie mag niet gebouwd worden in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan, of in de 5 meter brede strook langs de over van een waterloop.
Voldoen jouw zwembadplannen aan deze voorwaarden, dan heb je in principe geen bouwvergunning nodig. Want de bouw van jouw zwembad mag niet strijdig zijn met lokale plannen (gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, bijzondere plannen van aanleg) en voorschriften van verkavelingsvergunningen.

Maar ook hier is een uitzondering op. Jouw gemeente kan namelijk een lijst maken met plannen en verkavelingsvergunningen waarbinnen de vrijstellingsregeling wel geldt, ook al is deze strijdig met de plannen of de verkavelingsvoorschriften in kwestie.

Een voorbeeld: De familie Janssens droomt al jaren van een zwembad in de tuin. Momenteel hebben ze al een kleine siervijver van 20 m² en een terras van 15 m². Hun plannen hebben betrekking op het aanleggen van een zwembad van 45 m². Vermits 15 + 20 + 45 = 80 kunnen ze het zwembad aanleggen zonder vergunning, zoals bovenstaand vermeld staat.

In Vlaanderen heb je dus ‘meestal’ geen vergunning voor de aanleg van jouw zwembad. In geval van twijfel: win informatie in bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. Zo ben je 100% zeker.

Doe-het-zelf

Daarnaast moet je ook eerst beslissen wat voor soort zwembad je wilt plaatsen in je tuin. Vergelijk verschillende materialen, formaten, verwarmingsmethodes, enzoverder. Als je over al deze dingen een keuze hebt gemaakt, kun je beginnen met graven. Wanneer je een zwembad zelf uitgraaft en bouwt, spaar je heel wat geld uit. Maar dan moet je natuurlijk wel zeker zijn dat je de klus volledig aankunt. Onderzoek vooraf of er enkele stappen zijn waarbij je hulp nodig hebt, zodat je tijdig een professional kunt aanspreken. Volgende klussen zijn slechts enkele stappen bij het bouwen van een zwembad:
1. Graven
2. Betonvloer storten
3. Metsen
4. Betegelen
5. Leidingen leggen

Eenmalige en permanente kosten

De kostprijs van een zwembad valt moeilijk in te schatten en hangt van verschillende factoren af. De prijzen schommelen tussen de 15.000 en 60.000 euro. Daarna volgen de permanente kosten van je zwembad: het waterverbruik, energieverbruik, onderhoudskosten, … Vraag daarom eerst advies aan een expert en laat je vaste kosten zeker goed berekenen.

Periode

In principe kan de ruwbouw van je zwembad altijd uitgevoerd worden, behalve tijdens de vorstperiode. Meestal vindt de ruwbouw plaats tijdens dezelfde periode wanneer je het zwembad gaat bouwen, maar de bouw kan ook worden gesplitst. In het najaar de ruwbouw, zodat de grond weer aangevuld kan worden, en in het voorjaar de bouw.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook17
Twitter
Follow Me
Tweet