Laatste nieuws:
Café's in Essen Heuvelzicht
Café's in Essen Heuvelzicht

Café’s in Essen: Heuvelzicht

Café Heuvelzicht bestaat al lang en heeft altijd dezelfde naam gehad. Helaas is er niet zo heel veel over bekend. Wel dat het diverse eigenaren heeft gehad.

Josephien Veraart (83) en Gaston Herrijgers (87) komen al zeker dertig jaar in Heuvelzicht. Gaston is ook op de Heuvel geboren en kan nog het één en ander vertellen over de geschiedenis.

Josephien Veraart  en Gaston Herrijgers
Josephien Veraart en Gaston Herrijgers

“Vroeger zat hier een schilderswinkel in. Die brandde rond 1936 af, waarna het weer opgebouwd werd om er een café van te maken. Het had karakteristieke boogramen en werd door meneer Cools uitgebaat, die er heel de oorlog met zijn dochter in heeft gestaan. Daarna zijn er diverse uitbaters geweest.”

Foto: Heemkundige Kring Essen
Foto: Heemkundige Kring Essen

Tegenwoordig zwaaien Diedt Ribbens (55) en Tine Coremans (49) er de scepter en vóór hen was het Jan Schuim. Die dankte zijn bijnaam aan een zuinige brouwer, die alle soorten bier op één leiding had aangesloten.
Werd er een nieuw vat aangeslagen, dan moest er eerst meer dan vijf liter bier uit de leiding worden afgetapt, wat gepaard ging met veel schuim. Een andere kleurrijke bijnaam van de vrouw van een vroegere uitbater was: vuile Mina. Kennelijk was het er binnen niet zo proper.

Diedt Ribbens en Tine Coremans
Diedt Ribbens en Tine Coremans

Het pand is tot op heden in het bezit van Piet Cassimon. In 1982 heeft hij samen met Piet Van Dorst het café grondig aangepakt. Piet Cassimon had een kapel gekocht in Frankrijk en verving de boogramen en de vloer met de ramen en vloer van de kapel. Dat deed hij ook bij zijn café De Markt in Kalmthout.

Omdat de naam Heuvelzicht al zo lang bestaat, hebben de huidige uitbaters die niet willen vervangen. Ook het interieur is sinds Jan Schuim niet spectaculair veranderd. De meest opvallende verandering is het podium in een hoek van de zaak, voor de maandelijkse live muziek.

's avonds

“Deze beroepskeuze was een sprong in het duister”, zegt Diedt, “we hebben ons wel lang ingewerkt aan de andere kant van de toog. We wilden al lang iets samen doen en dachten eerst aan een camping in Frankrijk. Maar toen we zagen dat dit leeg stond besloten we hier samen te beginnen. De training aan de voorkant van de toog was gedaan, het was tijd een meter op te schuiven. Het bleek een goede keus te zijn. Bij optredens en als het terras vol zit, is het hier altijd een gezellige drukte en je hebt met iedereen aanspraak.”

Vlnr Johan, Guy, Senne, Nico
Vlnr Johan, Guy, Senne, Nico

LW

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet