Laatste nieuws:
De voor- en nadelen van zonnepanelen

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Energie kost geld. Dat merk je ongetwijfeld aan je facturen. Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Maar is het de investering tegenwoordig nog waard? We zetten alle voor- en nadelen op een rij.

Zonnepanelen raken steeds meer ingeburgerd. Het principe is heel simpel: de panelen vangen zonlicht op, de geconnecteerde omvormer zet het vervolgens om in elektriciteit. Het resultaat? Groene energie.

De voordelen

-De stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen laat je fors besparen op je energiefactuur. Waarschijnlijk denk je dat je enkel elektriciteit produceert als de zon rechtstreeks op je panelen schijnt, maar dat is niet helemaal waar. Enkel daglicht is al voldoende om stroom op te wekken. Dus ook in de winter brengen je zonnepanelen iets op, al is dat wel beduidend minder dan in de zomer.
-Het is milieuvriendelijk. Zonnepanelen stoten geen broeikasgassen uit, en dus ook geen CO2. En als je panelen aan vervanging toe zijn, worden ze voor 90 procent gerecycleerd.
-Zonnepanelen zijn makkelijk te installeren. Breekwerken of zware verbouwingen zijn niet nodig, want ze komen gewoon op je dak. En de installatie duurt niet eens lang. De klus is meestal geklaard op één dag.
-De waarde van je huis stijgt met zonnepanelen, gemiddeld met zo’n 6.000 euro. Genoeg om een nieuwe installatie te bekostigen voor je nieuwe woonst.
-Het is een hele investering, maar zonnepanelen leveren je op termijn heel wat op. Gemiddeld heb je op zo’n zeven tot tien jaar je geld al terugverdiend. Als je weet dat een installatie makkelijk twintig jaar meegaat, weet je dat je flink wat winst maakt.
-De elektriciteitsprijs blijft jaar na jaar stijgen. Dat voel je minder in je portemonnee omdat je een groot deel van je energie helemaal zelf opwekt.
-Vuile zonnepanelen verlagen het rendement, maar de regen spoelt de zonnepanelen regelmatig proper. Daardoor vragen ze ook weinig onderhoud.

De nadelen

-Niet élk dak is geschikt voor zonnepanelen. De zon is misschien wel overal te zien, maar zonnepanelen leveren pas echt iets op als ze in de juiste richting en hellingsgraad liggen. Is dat niet het geval, dan daalt het rendement (en de terugverdientijd) zienderogen.
-Zonnepanelen zijn misschien minder duur dan tien jaar geleden, maar voor sommigen zijn ze nog altijd onbetaalbaar. Je telt nog altijd snel 6.000 euro neer voor een installatie.
-De prijs mag dan wel flink gezakt zijn, vandaag de dag krijg je geen premies of subsidies meer voor zonnepanelen. Ook groenestroomcertificaten bestaan niet meer. Bovendien kan het zijn dat je verzekeringspremie stijgt, wat dan weer extra kosten met zich meebrengt. Contacteer in ieder geval je makelaar!
-Je moet niet alleen zonnepanelen op je dak leggen, maar vaak ook een extra groep in je meterkast voorzien én een nieuwe elektriciteitsmeter laten installeren. Dat kost natuurlijk ook geld. Uiteraard ken je die kosten vooraleer je de offerte goedkeurt.
-De meeste huishoudens kunnen, ondanks de zonnepanelen op het dak, niet zonder energie van een energiemaatschappij. Als je helemaal onafhankelijk wil zijn, moet je ook nog investeren in een thuisbatterij.
-Als je zonnepanelen koopt van slechte kwaliteit, leveren ze je veel minder op. Ook een slechte installatie kan het rendement drastisch doen zakken.
-Houd er rekening mee dat je sinds enkele jaren ook een prosumententarief moet betalen als je elektriciteit opwekt. Dat bedrag schommelt rond de 85-110 euro per kW. Heb je bijvoorbeeld een omvormer van 4 kW? Dan betaal je je netbeheerder bijna 400 euro prosumententarief om gebruik te mogen maken van het net.

Zonnepanelen bieden nog altijd heel wat voordelen. De investeringskost ligt lager dan pakweg 5 of 10 jaar geleden, maar er zijn ook geen subsidies meer beschikbaar. Heb je een aardige spaarcent en heeft je dak de ideale hellingsgraad en richting? Dan is het de investering absoluut waard. Zorg wel dat je de juiste vakman kiest. Vraag referenties op en vergelijk diverse offertes. Succes!

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet