Laatste nieuws:
Kan je zonnepanelen mee verhuizen naar je nieuwe woning

Kan je zonnepanelen mee verhuizen naar je nieuwe woning?

Heb je zonnepanelen op je dak en wil je verhuizen? Uiteraard wil je die PV-installatie graag meenemen. Je hebt er immers flink in geïnvesteerd. Goed nieuws! Het is perfect mogelijk. Houd wel rekening met onderstaande tips…

Wie verhuisplannen heeft, denkt maar beter goed na over zijn of haar zonnepaneleninstallatie. Het is immers mogelijk om de panelen mee te verhuizen. Ga wel eerst goed na of het effectief mogelijk is. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hellingsgraad, oriëntatie en oppervlakte van je nieuw dak? Is het dak geschikt? Zo ja, meld je verhuisplannen dan in eerste instantie aan je netbeheerder. Breng zowel je huidige netbeheerder als de nieuwe op de hoogte.

Opnieuw laten keuren

Bij een verhuis komt heel wat kijken. In eerste instantie moet je een installateur zoeken die de panelen, omvormer en bekabeling kan de-installeren in je oude woning én kan herinstalleren in je nieuwe woonst. Bovendien ben je verplicht om opnieuw een AREI-keuring te laten uitvoeren vooraleer je zonnepanelen opnieuw in gebruik neemt. Een erkend keurder bekijkt dan of de PV-installatie volgens de normen en veiligheidsvereisten geïnstalleerd is. Het keuringsverslag bezorg je aan je netbeheerder.

TIP: Kunnen de gedemonteerde panelen niet onmiddellijk op je nieuw dak? Breng ook dan de netbeheerder op de hoogte. Als je je installatie voor een tijdje ergens opslaat, wordt deze tijdelijk buiten gebruik geplaatst.

En de groenestroomcertificaten?

Maak je geen zorgen over je groenestroomcertificaten. Die zijn immers niet adresgebonden. Dat betekent dat je ze gewoon verder blijft ontvangen. Ook de prijs wijzigt niet.

Let wel, er zijn twee uitzonderingen. Ten eerste is het een vereiste dat de volledige installatie verhuisd wordt. Dat betekent de panelen, de omvormer(s) en de groenestroommeter. Als er slechts één of enkele componenten verhuisd worden, vervallen de groenestroomcertificaten. Daarnaast ontvang je ook geen groenestroomcertificaten meer als je een bestaande installatie verhuist naar een nieuwe woning om aan de EPB-eisen te voldoen. In dat geval kies je tussen groenestroomcertificaten of de opname in de EPB-aangifte.

Of nieuwe panelen?

Een verhuis van zonnepanelen is perfect mogelijk, maar het is eigenlijk ook wel wat gedoe. Overweeg de pro’s en contra’s. Als je vandaag nieuwe zonnepanelen laat installeren, betaal je een stuk minder. De prijzen zijn immers behoorlijk gezakt. Bovendien stijgt de waarde van je oude woning mét panelen. Gemiddeld met zo’n 6.000 euro. Die meerprijs is misschien wel voldoende om de nieuwe installatie te bekostigen. En … de nieuwe generatie zonnepanelen heeft in de meeste gevallen een veel hoger rendement dan de PV-installaties van pakweg vijf of tien jaar geleden.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay