Laatste nieuws:
Nachtblindheid wat is het en wat kun je eraan doen

Nachtblindheid: wat is het en wat kun je eraan doen?

Nu we de klok een uurtje terugdraaien, kan autorijden een echte uitdaging voor onze ogen worden. Vervelend, maar in het slechtste geval ook gevaarlijk. Want je zal maar een obstakel of persoon niet gezien hebben. Maar wat is nachtblindheid precies? En wat kun je eraan doen?

Wat is nachtblindheid?

Nachtblindheid is geen ziekte, maar een symptoom van een onderliggende oogafwijking. Personen met nachtblindheid kunnen niet goed zien wanneer er weinig licht is. In een lichtrijke omgeving is er geen probleem. Ook kan er een vertraagde donkeradaptie zijn. Dat wil zeggen dat mensen er langer over doen om zich aan te passen, wanneer ze van een lichte naar een donkere ruimte gaan.

Wat gebeurt er dan precies met je oog?

Nachtblindheid ontstaat doordat er bepaalde cellen in het netvlies niet goed functioneren. De staafjes-cellen spelen hierin de meest belangrijke rol omdat ze verantwoordelijk zijn voor ons zicht in het duister en het perifere zicht. Een foutieve werking binnen deze cellen of gestoorde interactie met andere cellen kan nachtblindheid geven.

Wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen?

Er zijn verschillende oorzaken van nachtblindheid. Zo kan de oorzaak simpelweg een refractieafwijking zijn (zoals bijvoorbeeld bij- of verziendheid). Speciale brilglazen kunnen dan beterschap geven. Cataract of een troebele lens kan ook klachten van nachtblindheid geven, doordat er minder licht op het netvlies valt. Een cataractingreep is dan de oplossing. Ook een tekort aan vitamine A kan aan de basis liggen, maar dat komt meer voor in ontwikkelingslanden en is bij ons eerder zeldzaam. Vitamine A is van belang voor een normale functie van de staafjes. Daarom wordt gezegd dat wortelen eten goed is voor de ogen, aangezien ze veel vitamine A bevatten. Voorts zijn er ook genetische oorzaken, waarbij er een afwijking is in de werking van de staafjes. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld geen sterren zien. Voor bepaalde van deze aandoeningen zijn er onderzoeken met gentherapie lopende.

Is nachtblindheid gevaarlijk?

Nachtblindheid kan uiteraard gevaarlijk zijn in de wagen. Rijden in het donker kan ervoor zorgen dat je bepaalde zaken niet (goed) ziet. Ook in het dagelijkse leven kan het gevaarlijk zijn, omdat je tegen zaken kunt lopen of over dingen kunt vallen die je niet zag.

Rijden met nachtblindheid: hoe pak je dat aan?

Zorg dat je uitgerust achter het stuur kruipt. Vermijd rijden bij felle regen of andere factoren die het zicht verder kunnen belemmeren. Heb je het gevoel dat je bij duisternis niet meer zo goed ziet, laat dan bij de oogarts nakijken of er geen behandelbare oorzaak is.

Nog een laatste tip voor tijdens de donkere wintermaanden: controleer de verlichting van je wagen. Kijk na of ook je achterlichten werken als je dagrijlichten aanstaan. Zo zorg je ervoor dat ook bij schemerlicht je wagen voldoende zichtbaar is voor andere weggebruikers.

Met medewerking van dr. Jannie Vercruyssen, oogarts en Peter Van Overloop, optometrist/opticien.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook230
Twitter
Follow Me
Tweet