Jeannine Douws - Column

De Veiligheidsraad en onze horeca

Uiteraard heeft de doorsnee horeca, café of restaurant niet de mogelijkheden zoals het Federaal Parlementsgebouw dat beschikt over zes zalen met in totaal 155 plaatsen. Plus daarenboven op de derde verdieping het chique restaurant ”Moniteur”. Waar vooral parlementsleden en ministers met hun gasten rijkelijk komen tafelen én er “waarschijnlijk “ een paar flessen wijn soldaat maken én dat een bovendien nog beschikt over een dakterras. Ik durf mij in deze dus zeker niet uitspreken of waggelende Maggie De Block, na de bijeenkomst van de Veiligheidsraad, waggelde wegens dronkenschap of waggelde wegens gewichtsoverlast. Die mening houd ik voor mijzelf.

Het is dus voor de dames en heren Minister binnen de Veiligheidsraad heel gemakkelijk om onze horeca, café of restaurant, vanuit hun ivoren toren (waar ‘social distancing’ blijkbaar geen beperking is) een beperking op te leggen wat het aantal klanten per m² betreft, zodat voor de meeste horecazaken faillissement dreigt. Dat wij, de bevolking, door de hoge dames en heren Minister, aangezien worden als onverantwoordelijke, roekeloze, individuen, die met alle plezier onze gezondheid op het spel willen zetten voor pint of een restaurantmaaltijd en dus geleid en bevolen moeten worden zoals een stel kleine kinderen. Het feit is, dat deze kinderlijke betutteling, niet alleen in deze coronatijd, reeds geruime tijd aan de gang is. In het dagelijkse leven wordt voor de bevolking, en enkel voor de bevolking, meer en meer verboden.

Het is én aan de horeca uitbater én aan zijn of haar klanten de voorwaarden te bepalen om te kunnen openen, ZONDER een bepaling van het aantal klanten per m². Wij en zij zijn ons terdege bewust van het ‘mogelijke’ risico, zodat ieder zijn verantwoordelijkheid kan en moet nemen, zonder een betutteling van hogerhand.
De beslissing van de Veiligheidsraad maakt het wel mogelijk deze zomer op kamp te gaan door te werken met contactbubbels. Het belachelijke aan heel deze situatie is, dat deze bubbel uit maximum 5O (VIJFTIG) personen mag bestaan, zonder beperking op het aantal bubbels op het kampterrein. Dat bovendien binnen de bubbel van 50 (VIJFTIG) personen afstand houden niet nodig is en mondmaskers eveneens niet nodig zijn. Waarschijnlijk verwacht de Veiligheidsraad dat al die BUBBELS netjes gecontroleerd, niet door elkaar lopen. Hilarisch

Maar diezelfde Veiligheidsraad beperkt wel het aantal klanten per m² in een horecazaak. Misschien kan de Veiligheidsraad ook BUBBELS voorstellen van 50 (VIJFTIG) personen voor de horeca, zonder het houden van afstand en zonder de verplichting van mondmaskers, die er trouwens toch niet zijn en er waarschijnlijk nooit zullen komen. Dit door de amateuristische, malafide handel met een bedrijf zonder website, telefoonnummer en waarschijnlijk een postbusadres in Luxemburg.

Hilarisch is ook het toegelaten bezoeken van de speeltuinen voor kinderen tot en met 12 jaar zonder ‘social distancing’ maar wel ‘social distancing’ voor de volwassenen die de kinderen begeleiden. In grote speeltuinen wordt het aantal kinderen tot maximaal twintig kinderen beperkt.

Ik meen te mogen zeggen dat veel horeca uitbaters reeds zeer tevreden zouden zijn met een maximaal van twintig personen die met een dagelijkse regelmaat over de vloer zouden komen.

Jeannine

Facebook48
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!