De historie van carnavalsvereniging Denuil

De historie van carnavalsvereniging Denuil!

Vorig jaar ging de Grootste Stoet niet door vanwege de storm. Nu weten we al dat het carnaval zoals we het kennen volgend jaar niet door zal gaan. Een grote teleurstelling voor de vele carnavalsvierders en bewonderaars van de Grootste Stoet. Maar toch willen we dit geweldige evenement niet uit het oog verliezen en laten de komende tijd de voorzitters van de carnavalsverenigingen aan het woord.

130 Carnaval Essen - Zevenkamp 2019 - (c) Noordernieuws.be - HDB_1800
Kevin Ooye
Eddy Mertens

“Carnavalsvereniging Denuil bestaat sinds 1994”, vertelt voorzitter Kevin Ooye. “Vroeger waren carnaval en de volksspelen op Horendonk één organisatie: Karvol. Dat stond voor Karnaval en Volksspelen, vroeger schreef je carnaval namelijk met een k. Uiteindelijk heeft zich dat rond 1983 opgesplitst en gingen de volksspelen verder, de vereniging is toen elf jaar slapende geweest. In 1994 heeft Eddy Mertens van café Horendonk, dat zat naast tabakshop Romanneke, samen met een paar stamgasten, het initiatief genomen om de vereniging weer op te starten.”

De historie van carnavalsvereniging Denuil

Toeternietoe

“Eddy sponsorde de kielen, petjes en plastrons. Dirk Smout was voorzitter van de vereniging, ik ondervoorzitter en Eddy zat het eerste jaar in de Raad van Elf. De eerste keer dat we aan de Stoet deelnamen was in 1995 en de carnavalsleuze was ‘Toeternietoe’. Dirk is tot 1999 voorzitter geweest en moest er door tijdgebrek mee ophouden. Iedereen kan zich aanmelden om voorzitter te worden, maar omdat ik ondervoorzitter was hebben ze mij gevraagd en ik zag dat wel zitten. Je grootste taak is trachten het evenwicht in de groep te bewaren. Je bent allemaal verschillend van karakter en iedereen moet het naar de zin hebben. We hadden toen zo’n twintig leden, nu ruim tachtig.”

De historie van carnavalsvereniging Denuil

We strijken vals lawijt

“Een carnavalswagen maak je in onderling overleg. De nieuwe carnavalsleuze wordt door de Raad van Elf gemaakt en is ruim een half jaar van tevoren bekend. In mijn eerste jaar was dat ‘2000!!!tis zowijt’. Het thema van onze wagen was: ‘We strijken vals lawijt’. We hadden een groot strijkijzer en grote strijkinstrumenten gemaakt, zoals violen. Op een klein strijkplankje werd met een strijkstok zogenaamd muziek gemaakt.”

De historie van carnavalsvereniging Denuil

Alternatieven voor 2021

“Van tevoren maken we de tekeningen voor het ontwerp van de wagen en gaan we materialen verzamelen. Dan gaan we op zoek naar sponsors en geldactiviteiten, zoals een restaurantdag, een fuif, … want zo’n wagen is heel kostbaar. Naar het ontwerp van de wagen worden door onze naaiploeg kostuums gemaakt. Voor 2021 is het koffiedik kijken, we weten niet wat wel en niet zal mogen. Maar er wordt door de Raad van Elf wel aan alternatieven gewerkt, maar over hoe of wat is verder nog niets bekend.”

De historie van carnavalsvereniging Denuil

Grootste stoet van de Noorderkempen

“We waren en zijn de grootste stoet van de Noorderkempen, een van de grootste troeven op cultureel niveau. Vroeger waren er veel meer cafés, op Horendonk alleen al waren er veertien en was het volk tijdens carnaval veel meer verspreid over Essen. Nu zijn er minder cafés, maar als je de carnavalsmicrobe hebt, maakt dat eigenlijk niet uit. Agge mar leut et!”

Foto’s: c.v. Denuil, Noordernieuws.be

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook68
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!