Laatste nieuws:
Myriam Verhees - Opvang Konijnen - Essen

De bijzondere hobby van… Myriam Verhees!

Konijnen als huisdier, dat klinkt leuk, zo’n kroelerig bontje. Maar er komt meer bij kijken, want ze zijn nu eenmaal anders dan een kat of een hond. Dat kan dan een reden zijn om zo’n diertje te dumpen. Gelukkig zijn er mensen als Myriam Verhees (56) die van deze knaagdiertjes haar passie heeft gemaakt.

Gastgezin

“Toen we nog in Boom woonden, kwam Annelies van de Poezenwoefmobiel om mijn Britse Korthaar aan huis te trimmen. De poes was nogal angstig en daarom deed ik er liever geen autoritten mee. We verhuisden naar Essen en Annelies kwam hier ook naar toe voor de poes. Ze zag de ruimte die we hier hebben en zei meteen: ‘Ik heb een konijnenopvang en we zoeken mensen die gastgezin willen zijn.’ Hier in de omgeving zijn er geen en ik wilde dat wel proberen. Ik zocht ook een hobby en dit leek me wel wat.”

De eerste twee konijntjes

“Omdat ik er eigenlijk amper iets over wist, heb ik haar uitgebreid om informatie gevraagd. Over de voorzieningen, het voer, de onderkomens, …. en natuurlijk hoe er bekendheid aan te geven. Ik besloot een grote ren en groot hok te kopen. Annelies vroeg of ze een paar konijnen mocht brengen, omdat ze er zoveel had en om te zien of het mij beviel. Ze heeft toen twee vrouwtjes gebracht. Op een gegeven moment belde een meneer me op die vertelde dat hij twee konijntjes had gevonden in de tuin en of hij die mocht brengen. Omdat je konijnen nu eenmaal niet zomaar bij elkaar kan zetten, vroeg ik wat tijd om nog een hok en een ren aan te schaffen. Hij bracht ze en toen waren er dus vier.”

Myriam Verhees - Opvang Konijnen - Essen

Konijnen zijn anders

“Hij zei: ‘Het is goed dat ik weet waar jullie zitten, ik zal wat mond-tot-mondreclame maken.’ Om nog meer over konijnen te leren, ben ik informatie gaan verzamelen. Konijnen zijn onder andere géén knuffeldieren, wat veel mensen wel denken. Ze kunnen heel territoriaal zijn. Als je bijvoorbeeld hun eten weghaalt kunnen ze je bijten. Ik had geluk dat de vier die toen bij mij zaten redelijk tam waren, maar ik heb er ook gehad die aanvielen en die niet graag bij mensen zijn. Veel mensen denken: ’We kopen een konijntje, die zetten we neer en gaan we vertroetelen. Sommige konijnen vinden dat heerlijk, maar veel ook niet.”

Myriam Verhees - Opvang Konijnen - Essen - (c) Noordernieuws.be

Opendeurdag
“Konijnen zijn van nature buitendieren en redelijk sociaal, maar ze houden er niet van om opgepakt te worden. Dat geeft ze het idee dat ze prooi zijn en dan reageren ze in paniek met bijten en krabben. Ik leerde steeds meer en begon ze ook steeds leuker te vinden. Ik leerde een hobbyfokster kennen, die wegens medische omstandigheden haar hobby moest opgeven. Ze heeft toen haar konijnen, achttien in totaal, naar mij gebracht inclusief alle hokjes, materialen en eten en de tuin stond ineens vol. Ik dacht: nu moet ik iets gaan doen en besloot een Opendeurdag te houden. Op de diverse Facebookpagina’s heb ik een mededeling geplaatst en er zijn veel mensen op afgekomen.”

“Konijnen houden er van nature niet van om opgepakt te worden, het geeft ze het idee dat ze prooi zijn.”

Myriam Verhees - Opvang Konijnen - Essen - (c) Noordernieuws.be

Impulsaanschaf voorkomen

“Als mensen tijdens die Opendeurdag een konijn wilden meenemen kon dat niet, dit om impulsaanschaf te voorkomen. Bovendien was het te druk om tijd te nemen voor een individueel gesprek. Naderhand zijn mensen dan teruggekomen om er eentje te halen. Ze moeten wel aan onze eisen voldoen en krijgen niet zomaar een konijn mee. Anders is de kans aanwezig dat het alsnog in een bos gedumpt wordt en we geven altijd richtlijnen mee.”

Richtlijnen

“Een konijn is een gezelschapsdier en hebben het gezelschap van elkaar nodig. Ze worden dan ook nooit alleen geplaatst. Bij twee konijnen moet het een koppeltje zijn, waarvan het mannetje (de rammelaar) gecastreerd moet zijn, om voor de hand liggende redenen. Onze rammelaars zijn gecastreerd en alle konijnen zijn geënt en hebben een boekje van de dierenarts. Twee konijnen hebben minstens een loopren van vier m² en een degelijk slaaphok. Mensen moeten er ook voor zorgen dat de ren aan de boven- en onderkant beveiligd zijn. Onderaan omdat konijnen graven en zo kunnen ontsnappen, bovenaan in verband met roofdieren. De voeding moet 80% uit hooi bestaan, 5% uit droge voeding en 15% uit groenten. Er zijn groenten die ze niet mogen, zoals koolsoorten, daar zijn lijsten van te vinden op internet. En altijd voldoende water, want konijnen drinken veel. Jonge konijnen probeer ik zindelijk te maken, maar dat kost tijd en daarom lukt het niet altijd. Want een nieuw thuis met een gouden mandje vind ik belangrijker. Ik geef dan altijd tips mee om ze zindelijk te maken. Ze moeten ook voldoende speelgoed hebben, zoals dingetjes waar ze mee kunnen gooien. Peuterspeelgoed bijvoorbeeld en houtblokken om op te springen, want ze zitten graag hoog. Knaagspeelgoed en knaaghout. Absoluut géén knaagsteen, want dat is echt heel slecht!”

Myriam Verhees - Opvang Konijnen - Essen

Gevonden, gedumpt, mishandeld

“Met de hittegolf vorig jaar had ik meer dan dertig konijnen. Gevonden, gedumpt, mensen die er niet meer voor wilden zorgen, … Soms vinden mensen dat we hoge eisen stellen, maar we willen ervan overtuigd zijn dat ze een goed leven tegemoet gaan. Want ook hier hebben we te maken met konijnen die mishandeld zijn en/of afkomstig zijn uit de broodfok. Ik ben er een keer vier gaan halen bij een broodfokker, die fokte van alles en nog wat. Door corona mocht hij niet meer op markten staan, ik wist niet eens dat je nog levende dieren op markten mocht verkopen! Maar hij fokte gewoon door en plaatste zijn dieren op 2dehands.be. Als daar konijnen gratis worden aangeboden ga ik die altijd halen, want die worden vaak gebruikt als slangenvoer. Ik zag zijn advertenties en ook dat hij meerdere keren dieren aanbood.”

Myriam Verhees - Opvang Konijnen - Essen

Versteende embryo’s

“Ik ben gaan kijken en wat ik aantrof was meer dan afschuwelijk!! Ik heb er vier meegenomen, er zaten er zeker meer dan honderd. Maar je kan ze gewoon niet allemaal meenemen. Met die vier ben ik meteen naar de dierenarts gegaan. Eentje was heel mager, die heb ik moeten dwangvoeren zo verzwakt was die. Die is na twee dagen overleden, vreselijk vond ik dat. Eentje was zwanger en op de echo was een levend jong te zien en een ondefinieerbare massa. Ze zeiden dat als het jong over drie weken nog niet was geboren, ik terug moest komen. Er kwam geen jong en ze hebben haar toen geopereerd, want het kleintje bleek overleden. Die massa bleek een abces met daarin twee versteende embryo’s van eerdere zwangerschappen. Terwijl die man dus had gezegd, toen ik voelde dat ze zwanger was, dat er geen mannetje bij was geweest. Gelukkig werd het leven goed voor het konijntje, want drie weken later is ze geadopteerd en ze heeft het nog steeds geweldig. En daar doe je het voor!”

Myriam Verhees - Opvang Konijnen Vlaamse Reuzen - Essen

Opvang ‘Adopteer een Konijn’

“De opvangcentra van ‘Adopteer een konijn’ bestonden al in Malle en Zandhoven voordat mijn opvang er was in Essen. Ondertussen is er een vierde opvang in Oud-Turnhout. In Zandhoven is op 3 oktober een Opendeurdag en de info daarover is te vinden op de Facebookpagina van Adopteer een Konijn. Onderling hebben we veel contact over misstanden, gratis aangeboden dieren en nog veel meer.”

Konijnenhotel

“Ik krijg regelmatig foto’s en filmpjes van geadopteerde konijnen en mensen bellen op om te vertellen hoe het ermee gaat. Het is heerlijk te horen en te zien hoe gelukkig die diertjes zijn. Buiten mijn opvang heb ik ook een konijnenhotel voor mensen die op vakantie gaan en opvang zoeken voor hun konijnen. De opvang is niet zomaar meer een hobby, het is een passie. Mijn man zegt wel eens: jij leeft voor je konijnen!”

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook193
Twitter
Follow Me
Tweet