Laatste nieuws:
De historie van carnavalsvereniging Denoek!

De historie van carnavalsvereniging Denoek!

Het is niet helemaal zeker wanneer carnavalsvereniging Denoek is opgericht, maar vermoedelijk eind jaren ’70. Er was vroeger een kleine stoet op Hoek en waarschijnlijk is van daaruit de vereniging ontstaan.

Sus Claessens

“De eerste voorzitter die ik heb gekend, was Fons Jacobs eind jaren ‘70”, vertelt David Verhulst, voorzitter van carnavalsvereniging Denoek. “Er waren diverse verenigingen op Hoek, zoals de majorette, de Harmonie, fietsclub, biljartclub, … en die bouwden de wagens. Die waren toen nog simpel, een boerenkar met stro en er was een majorette optocht, heel eenvoudig allemaal. Sus Claessens was een grondlegger en grote trekker van de vereniging, zoals die uiteindelijk is geworden. Bij mijn vader, Jan Verhulst, is ook nog gebouwd.”

De historie van Carnavalsvereniging Denoek - Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_2528s
Fons Jacobs
Al 27 jaar lid

“Zo’n veertig jaar geleden werd begonnen met lidgeld en bijbehorende administratie om inkomsten te genereren. Zelf ben ik sinds 1993 lid. Mijn moeder speelde gitaar in een bandje, ‘De Tempico’s’ en mijn vader en ik gingen haar altijd ophalen. Later, toen ik dertien was, ging ik liever naar het carnaval in Essen. Die eerste ervaring met carnaval en de eerste pintjes was geweldig! Dat had ik nog nooit meegemaakt. Ik ben toen ook meteen lid geworden van de vereniging. De bouwschuur was bij ons in de straat, in de Bergsebaan, ook wel Molenheide genoemd. Mijn toekomstige vrouw was al lid, al wist ik toen nog niet dat zij mijn vrouw zou worden. Zij stond als kleuter al op de wagen waar de pannenkoeken werden gebakken.”

De historie van Carnavalsvereniging Denoek - Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_2529s

Veilig vervoer

“De vereniging had toen zeker vijftig leden, maar waarschijnlijk meer. Er werd toen met autorijden niet zo naar drankgebruik gekeken. Met de Dweilavond reden we in colonne van Hoek naar Essen. Toeterend en niet echt snel, maar soms was er eentje die heel het stuk achteruit reed. Dat is tegenwoordig veel minder. Voor de plaatbezichtiging bijvoorbeeld, verplaatsen we ons in touringcars. Onze vereniging huurt voor de veiligheid van onze leden met de Dweilavond de Maatjestrein, zodat wel allemaal veilig van café naar café kunnen. Vroeger waren er buitengebeurens voor elke wijk, maar die zijn geleidelijk aan verdwenen.”

De historie van Carnavalsvereniging Denoek - Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_2530s

Verbroedering met d’Ossekoppe Ostrecht

“Denoek verving dit door een binnengebeuren, dat doen we nog steeds en daar worden ook acts bij opgevoerd. We zijn verbroederd met carnavalsvereniging d’Ossekoppe Ostrecht uit Ossendrecht (NL) en die ontvangen we bij het binnengebeuren. Dan worden de emblemen met de leuzen uitgewisseld, dat doen we al jaren en de Prins en de Nar zijn daar ook altijd bij aanwezig. In het begin bouwden we dus altijd in de Bergsebaan, bij Felix Loos en Marie Mathijsen, dat was tot en met 1984. Felix en Marie zijn toen verhuisd en moesten wij weg, omdat de boerderij verkocht werd. We gingen naar de boerderij van Jos Vande Keybus, maar daar bouwden we buiten. In de winter vroor de verf vast aan je borstel en had je pech, dan was alle verf van de wagen geregend.”

De historie van Carnavalsvereniging Denoek - Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_2532s

Sinds vier jaar voorzitter

“We konden een boogloods lopen en die bij de Spillebeekweg plaatsen. Daar zaten we beschut en we bouwen daar al sinds 1997. Mark Koevoets was twintig jaar onze voorzitter en had al eens door laten schemeren dat, als er een andere gegadigde was, hij het stokje wel door wilde geven. Ik was altijd bij het bouwen aanwezig en voelde me één met de groep. Het is ook meer een vriendengroep dan een vereniging. Ik hecht heel erg aan de eenheid van de groep. Dat is voor mij het belangrijkste, het functioneren als een hecht team. Ik heb met toen kandidaat gesteld bij Mark en dat is aangenomen, dat is nu vier jaar geleden.”

142 Carnaval Essen - Optredens Heuvelhal - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_0491

Heel fijne vereniging!

“Ik heb alle taken overgenomen, maar verder ben ik gewoon iemand van het team. Het bouwen is heel leuk, het tot stand brengen van de wagen van niets tot het uiteindelijke resultaat. En natuurlijk het feestvieren en het samenwerken met de jeugd. We hebben geen sponsors, maar halen onze inkomsten uit diverse activiteiten. We hebben zo’n zestig leden en ik probeer elk lid in te schakelen waar nodig is en dat kan heel divers zijn. Natuurlijk afgestemd op wat iemand kan en de tijd die ze eraan kunnen besteden. We hebben een heel tof team en een goed bestuur dat bestaat uit elf leden, heel toevallig. Dat alles maakt Denoek tot een heel fijne vereniging!

De historie van Carnavalsvereniging Denoek - Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_2544s

Facebook

Foto’s: Carnavalsvereniging Denoek, Noordernieuws.be

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook164
Twitter
Follow Me
Tweet